Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δ. Δέμος: Λύσεις πριν την ολική καταστροφή!

Για ασφυξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας προερχόμενη από την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, μιλά σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Δ. Δέμος και ζητά άμεσες λύσεις από τη πολιτεία, προκειμένου να μην καταστραφεί ένας οικονομικά νευραλγικός τομέας της κοινωνίας.

«Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για εμάς. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι δυνατόν να αντέξει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, ανάλογα πάντα με τον βαθμό έκθεσης της κάθε εταιρείας στα ομόλογα του Δημοσίου, τα οποία λάβαμε έναντι των νοσοκομειακών χρεών. Μια τέτοια έκβαση δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, με πιθανώς ανεπανόρθωτες συνέπειες. Απευθύνουμε έκκληση στην ελληνική πολιτεία να δώσει, επειγόντως, συνολικές και οριστικές λύσεις. Θυμίζουμε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρέθηκε στο πλευρό της χώρας σε πολύ δύσκολες ιστορικές συγκυρίες μέχρι τώρα, κι έχει αποδείξει έμπρακτα την αξιοπιστία, την ευαισθησία της και τον υψηλό βαθμό δέσμευσής της. Στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς, και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης, επιθυμεί να δηλώσει αποφασιστικά και αμετάκλητα “παρούσα”, παραμένοντας σταθερά στο πλευρό του Έλληνα γιατρού και του Έλληνα ασθενή. Την εγγύηση, όμως, για την πραγμάτωση αυτής της επιθυμίας και τη συνέχιση της ύπαρξής μας, μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δώσει επεμβαίνοντας και φροντίζοντας άμεσα για την ολοκληρωμένη χρηματοδότηση και την αναστολή της στάσης πληρωμών που κλείνει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε μια θανατηφόρα μέγγενη μέρα με τη μέρα» τονίζει ο κ. Δέμος.

«Η αδυναμία ολοκλήρωσης της εξόφλησης των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ απειλεί με «πάγωμα» ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα στο χώρο του φαρμάκου, αφού το πρόβλημα μετακυλύει σε όλο το μήκος της (φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες). Ειδικότερα οι φαρμακευτικές εταιρείες, βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους για παράδοση φαρμάκων, εξαιτίας και της στασιμότητας στο θέμα των ομολόγων, με συνέπεια να οδηγούνται σε χρηματοοικονομικό αδιέξοδο και μοιραία στην απαξίωση» τονίζει ο κ Δέμος.

Να θυμίσουμε ότι τόσο ο ΕΟΠΥΥ, όσο και τα Δημόσια Νοσοκομεία, έχουν κηρύξει «άτυπη» στάση πληρωμών, αφού ως γνωστόν τα ταμεία τους είναι άδεια. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω των ομολόγων με τα οποία έχουν πληρωθεί πολλές φαρμακοβιομηχανίες για παλαιότερα χρέη των νοσοκομείων προς αυτές και τα οποία η κυβέρνηση έχει εντάξει στο PSI+.

Το αποτέλεσμα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι οι ασθενείς να αναγκάζονται να πληρώνουν μετρητά τα φάρμακα τους, αφού τα φαρμακεία δεν δέχονται πλέον να καλύπτουν τα Ταμεία που έχουν προσαρτηθεί στο ΕΟΠΥΥ. Επίσης, να μην βρίσκουν πολλά φάρμακα αφού τα ράφια των φαρμακείων έχουν αδειάσει, δεδομένου ότι δεν έχουν να πληρώσουν τις εταιρείες για να παραλάβουν νέα.

Τέλος και ίσως ακόμα πιο δραματικό, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν αντέχουν τις οικονομικές απώλειες που υφίστανται, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μελλοντικές απολύσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Ανθή Αγγελοπούλου - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου