Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Γ. Τούντας: Φαρμακευτικό προϊόν το ηλεκτρονικό τσιγάρο

“Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (νικοτινούχο ή μη), με προτεινόμενη ένδειξη «για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος» πρέπει να χαρακτηρισθεί ως φαρμακευτικό προϊόν και για την κυκλοφορία να απαιτείται χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ., μετά την υποβολή στοιχείων τεκμηρίωσης της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας από τη χρήση του” τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τόυντας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος - 31 Μαΐου 2012.

Το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί μόνο λίγα χρόνια, δεν έχει προλάβει να ερευνηθεί πλήρως ως προς τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία επεσήμανε ο κ. Τούντας, διευκρινίζοντας, ότι τόσο η τοξική δράση της νικοτίνης, όσο και τα αρωματικά έλαια και ορισμένα άλλα έκδοχα που περιέχει, αποτελούν απειλή για την υγεία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων σχετικών μελετών.

Κατά τη γνώμη του, η Πολιτεία χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν τον έλεγχο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων αυτών.

Για το λόγο αυτό ο ΕΟΦ εισηγήθηκε τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και στις αρμόδιες τα εξής :

• Το νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο, χωρίς την προαναφερόμενη ένδειξη να συμπεριληφθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί καπνίσματος, δηλαδή στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής - Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής για τα Προϊόντα Καπνού.

• Το μη νικοτινούχο ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς την ένδειξη «για τη διακοπή ή μείωση του καπνίσματος» πρέπει να υπαχθεί στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

• Επίσης να συσταθεί Επιτροπή με εκπροσώπους από τους εμπλεκόμενους φορείς: Ε.Ο.Φ., Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Γενικό Χημείο του Κράτους και Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετασθεί το νομικό καθεστώς για την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, να καθορισθούν οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία τους, καθώς και των αναγκαίων υποδομών για τον εργαστηριακό έλεγχο τους είτε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, είτε στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη Κοινοτική Οδηγία (2001/37/ΕΚ) για τα Προϊόντα Καπνού τελεί υπό αναθεώρηση με αναμενόμενες εξελίξεις ενδεχομένως μέσα στο β’ εξάμηνο του 2012, δηλαδή επί Κυπριακής Προεδρίας και ως εκ τούτου, συνιστάται η συνεργασία της Ελλάδας με τις Κυπριακές Αρχές, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση των κοινοτικών εξελίξεων από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο κ. Τούντας, τέλος, τόνισε ότι η χρήση βοηθημάτων ή υποκατάστατων όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο διακοπής καπνίσματος, διότι όπως αναφέρει αναλυτικά στο πρόσφατο βιβλίο του «Ζήσε χωρίς τσιγάρο», οι περισσότεροι καπνιστές που δυσκολεύονται να διακόψουν το κάπνισμα έχουν πρωτίστως την ανάγκη συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών που παρέχονται από τα οργανωμένα Κέντρα Διακοπής του καπνίσματος.

Ανθή Αγγελοπούλου - ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου