Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Χάος στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ

  • 30 Απριλίου 2012
Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. η οποία ζητά άμεσα την επίλυση τους, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, στο οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οφείλουν να δεσμευτούν.

Συγκεκριμένα, η Ένωση ζητά την άμεση υπογραφή και επίδοση στους δικαιούχους ιατρούς, των συμβάσεων συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην κλήτευση του Οργανισμού από τα μέσα Μαρτίου 2012.

Επισημαίνουν ότι πολλοί συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ, δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί και επίσης εκκρεμεί η καταβολή του ποσού των 10%, που έχει παρακρατηθεί για αυτό και ζητούν δίκαιη μεταχείριση στην αποπληρωμή των διαφόρων παρόχων Υγείας, είτε είναι κλινικοί, εργαστηριακοί ιατροί, είτε διαγνωστικά κέντρα, είτε κλινικές, είτε φαρμακοποιοί κ.λπ.

Επίσης διεκδικούν την πλήρη και άμεση αποπληρωμή των παλιών χρεών, των εντασσομένων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων, χρέη που αφορούν το σύνολο των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, συμβεβλημένων και μη, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος των συναδέλφων τους είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Να θυμίσουμε ότι η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους έπρεπε να έχει ήδη διεκπεραιωθεί ως 31 Μαρτίου του 2012.

Η Ένωση διαμαρτύρεται δε, για την δυσλειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων γνωστών ως e-syntagografisi, e-diagnosis, e-ΔΑΠΥ, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία τους με τον Οργανισμό προβληματική και κάνει τη γραφειοκρατία πλέον ηλεκτρονική αντί για έντυπη, αλλά και αφήνει, όπως επισημαίνει, τις εφαρμογές ευάλωτες σε ηλεκτρονικές επιθέσεις.

Ζητούν επίσης να καταρτιστούν κατάλογοι ιατρικών πράξεων, με την ρεαλιστική ανακοστολόγηση τους και την αποσαφήνιση των συμβατικών υποχρεώσεων των συμβεβλημένων ιατρών στο μείζον θέμα των ιατρικών πράξεων.

Παράλληλα να γίνει η εφαρμογή άμεσα και καθολικά στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια σε όλα τα Νοσοκομεία και τις Κλινικές, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους.

Τέλος, σχετικά με την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για τις συμβάσεις 5.000 γιατρών με αντιμισθία η Ένωση επισημαίνει ότι, πρόκειται για προκήρυξη προσλήψεων στην οποία όμως δεν είναι γνωστά βασικά στοιχεία της μελλοντικής σύμβασης όπως για παράδειγμα, οικονομικά στοιχεία περί ύψους κρατήσεων και προσδιορισμός της φύσης αυτών, γεωγραφική κατανομή των ιατρικών ειδικοτήτων που ο Οργανισμός επιθυμεί κλπ. Επικροτούν, ωστόσο, την πρόβλεψη για κάλυψη των θέσεων σε ποσοστό 25% από νέους συναδέλφους, που δεν έχουν συμπληρώσει 5ετία από την λήψη ειδικότητας.

Ανθή Αγγελοπούλου - Ιατρικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου