Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Μήνυση γιατρών κατά της Τράπεζας της Ελλάδας

Σε ένδικα μέσα κατέφυγαν οι γιατροί του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) καθώς και οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κατά της Τράπεζας της Ελλάδος και του Διοικητή κυρίου Προβόπουλου για την ενέργεια στην οποία προέβη, μετατρέποντας τις καταθέσεις των νοσοκομείων σε ομόλογα χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις τους.

Οι γιατροί χρεώνουν στην κίνηση Προβόπουλου το σημαντικό πρόβλημα ελλείψεων σε βασικά υλικά, που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή όλα τα νοσοκομεία της χώρας με κίνδυνο για τις ζωές των ασθενών. Γι αυτό το λόγο οι γιατροί αποφάσισαν υποβάλλουν και δεύτερη μήνυση που να αφορά προσωπικά στον κ. Προβόπουλο.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη, αφού όπως επισημαίνουν ΠΙΣ και ΟΕΝΓΕ το υπουργείο Υγείας και οι Διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕ, δείχνουν μια προκλητική αδράνεια επί του θέματος.

Μάλιστα, κάποιο εξ αυτών, όπως πχ ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, αντί να διαφυλάξουν τα αποθεματικά των Νοσοκομείων, επιδίδονται σε ευθείες απειλές εναντίον γιατρών που κινητοποιούνται για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών τους καταγγέλλουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ΠΙΣ και ΟΕΝΓΕ.

Το κούρεμα των καταθέσεων των νοσοκομείων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους προβλέπει το «κούρεμα» των πάσης φύσεως Ελληνικών Ομολόγων σε ποσοστό άνω του 50%. Με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών οι καταθέσεις των Νοσοκομείων, Προνοιακών Μονάδων, ΕΚΑΒ που δεν επαρκούν να καλύψουν τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες τους, μετατράπηκαν σε ΟΜΟΛΟΓΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να υποτιμηθούν, αλλά η τρέχουσα αξία του ενεργητικού τους κοινού κεφαλαίου που αντιστοιχεί στη μερίδα τους στο κοινό κεφάλαιο ανέρχεται μετά την 12.3.2012 στο 30% του αρχικού κεφαλαίου. Δηλαδή συνολικά οι καταθέσεις τους υπέστησαν μείωση 70%.

Στις «κουρεμένες» καταθέσεις περιλαμβάνονται ανταποδοτικοί λογαριασμοί ΕΦΑΠΑΞ συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων. Τα Νοσοκομεία κινδυνεύουν εξαιτίας της Αναδιάρθρωσης των καταθέσεων και της υποχρηματοδότησης να μείνουν από υλικά και προμήθειες. Επίσης είναι στον «αέρα» τα εφάπαξ των δικαιούχων αν και πλήρωσαν εισφορές σε όλο τον εργασιακό τους βίο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο, με το οποίο ενημερώνει ότι το σύνολο των κεφαλαίων του εντάσσονται στο Κοινό Κεφάλαιο και έχουν επενδυθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 11 ν. 2469/1997. Το ποσό ανερχόταν στα 1.146.752,13 ευρώ και μετά την αναδιάρθρωση κατέβηκε στις 635.766,24 ευρώ και η τρέχουσα αξία ενεργητικού το έφτασε τελικώς στις 350.684,19 ευρώ.

Δείτε εδώ το έγγραφο της ΤτΕ

Το συνολικό ποσό

Να θυμίσουμε ότι τα αποθεματικά των δημοσίων νοσοκομείων συνολικά, έφταναν στα 550 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 100 ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία μετατράπηκαν αυτομάτως σε ομόλογα, επειδή όπως προβλέπει ένας νόμος του ’97 όλες οι καταθέσεις των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος μετατρέπονται αυτομάτως σε κινητές αξίες του ελληνικού δημοσίου.

Ενημέρωση ζητά η Βουλή

Για την οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους από τη μετατροπή τους σε ομόλογα, ζητά να μάθει ο Τομεάρχης της Ν.Δ. Θανάσης Γιαννόπουλος, καταθέτοντας επίσημα ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Δεδομένου, ότι το ύψος των χρεών των νοσοκομείων προς φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες προμηθευτών υλικών αλλά και προς τους ίδιους τους εργαζόμενους είναι αρκετά υψηλό, κάτι που θα μπορούσε να διορθωθεί τώρα βάζει σε κίνδυνο τη λειτουργία τους, ο κ. Γιαννόπουλος ζητά να ενημερωθεί το Σώμα της Βουλής, για το τι προτίθεται να κάνει το αρμόδιο υπουργείο ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα

Ανθή Αγγελοπούλου - Ιατρικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου