Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Τροπολογία για εξαίρεση Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ

Τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, δίνει τη δυνατότητα να εξαιρούνται από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ Ασφαλιστικά Ταμεία, που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, εφόσον αυτά καταθέσουν έως τις 31-12-12 τις αναλογιστικές μελέτες που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα τους. Στη συνέχεια, θα μπορούν να αποχωρήσουν από τον οργανισμό (ΕΟΠΥΥ), και να μετατρέπονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, χωρίς να εισπράττουν καμία κρατική επιχορήγηση.

«Όποιος θέλει κι έχει τα χρήματα να μην ενταχθεί, να πάρει το θάρρος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να το κάνει μόνος του. Να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του φορολογούμενου, όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό, να πάει μόνος του και καλό ταξίδι», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στον Οίκο Ναύτου.

Πολιτικές κόντρες για την απεργία της ΠΝΟ

Με αφορμή την κινητοποίηση της ΠΝΟ έχει επικαιροποιηθεί το θέμα της ένταξης του κλάδου υγείας της στον ΕΟΠΥΥ ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. έστειλε την εξής ανακοίνωση: “Οι φορείς ασφάλισης είναι σήμερα σε θέση εξαιρετικά δυσχερή. Η θέση αυτή αδικεί το πρώτο στην ελληνική ιστορία ασφαλιστικό ταμείο ναυτικών που ίδρυσε ο πυρπολητής του '21 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ ως Υπουργός Ναυτικών του Όθωνα. Σήμερα υπάρχει η δικαιολογημένη φοβία και ανησυχία ότι η υπαγωγή του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ γίνεται με μοναδικό στόχο τα όποια αποθεματικά και εισφορές να γίνουν μέσο στήριξης του επισφαλούς ΕΟΠΥΥ. Οι δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ στο ξεκίνημά του δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιδεινωθούν με την ένταξη των ασφαλισμένων του ταμείου που καλύπτει τον ευαίσθητο τομέα της ελληνικής ναυτοσύνης. Όταν στερεώσουν οι δομές του ΕΟΠΥΥ θαυμάσια θα υπάρχει χώρος ικανός για ένταξη ταμείων όπως και των ναυτικών. Ας προσέξουν οι αρμόδιοι Υπουργοί το θέμα αυτό που είναι ζωτικό για την ελληνική ναυτική οικογένεια να μην αποτελέσει ένα προεκλογικό πυροτέχνημα”.

Στην πολιτική κόντρα όμως έχει μπει όλο το κοινοβουλευτικό σχήμα ρίχνοντας βολές για ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Για χρηματοδοτική και οργανωτική αποτυχία του ΕΟΠΥΥ έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους κανένα Ασφαλιστικό Ταμείο δεν νιώθει ασφαλές να ενσωματωθεί στον Οργανισμό.

Σχετικά με την τροπολογία, την αντίθεσή του εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνςη λέγοντας «Πείτε μου μία χώρα, όπου μπορούν οι κλάδοι υγείας να σταθούν χωρίς συμμετοχή κράτους. Η χρηματοδότηση είναι τριμερής».

Ανθή Αγγελοπούλου - Ιατρικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου