Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΙΣ 11ης ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αγαπητές και Αγαπητοί Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων,

Αγαπητές και Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αποφάσισε τη σύγκληση της σημερινής Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, η οποία έχει ως θέματα τον Οικονομικό Απολογισμό του 2011 και τον Οικονομικό Προϋπολογισμό του 2012 αφενός και αφετέρου την παράθεση κατά το δυνατόν των πεπραγμένων της λήγουσας τριετίας εν όψει των αυριανών εκλογών.
Ο απολογισμός  της τριετίας που λήγει, κατά μοναδική και πρωτοφανή  εξαίρεση στα χρονικά  του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, συμπεριλαμβάνει και το διάστημα  από 1 Απριλίου 2009 έως και 20 Οκτωβρίου 2009  όπου την Διοίκηση του ΠΙΣ άσκησε η Διοικούσα Επιτροπή που διόρισε ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος αφού καθαίρεσε το μόλις νομίμως εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων και των εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας στις 7 Φεβρουαρίου 2009.
Το νομίμως εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο επανήλθε στα καθήκοντά του δυνάμει της απόφασης  2691/2009 του ΣτΕ που ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση του κ.Αβραμόπουλου η οποία ανεκλήθη μαζί με τις παρατάσεις που εδόθησαν, δια της   Υ7α/ΓΠ οικ.137182/15.10.2009  Υπουργικής Απόφασης της Υπουργού Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου. Επισημαίνεται ότι η καθαίρεση  του νόμιμα εκλεγέντος  Διοικητικού Συμβούλιου του ΠΙΣ εγένετο εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων  στον χώρο της Υγείας και του Ιατρικού Επαγγέλματος, που αφορούσαν ολόκληρο το Ιατρικό Σώμα αλλά και όλους τους επιμέρους εργασιακούς χώρους των Ιατρών. Κατά το διάστημα αυτό το Ιατρικό Σώμα  αποστερήθηκε της φυσικής του ηγεσίας την οποία μόλις είχε εκλέξει και ο ΠΙΣ ως ο αντιπροσωπευτικότερος φορέας των Ιατρών της Ελλάδος, υποβαθμίστηκε δραματικά σε μια σκιώδη υπηρεσιακή οντότητα του Υπουργείου με διορισμένη την διοίκησή του.
Τον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι της 21 Οκτωβρίου 2009 οπότε και αποκαταστάθηκε η νόμιμη Διοίκηση του ΠΙΣ, διεκόπη βίαια η επικοινωνία και η αμφίδρομη ενημέρωση  του εκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους ιατρούς αφ ενός και αφ ετέρου ο διεκδικητικός διάλογος  για τα  ιατρικά ζητήματα με τα κυβερνητικά όργανα και τους Δημόσιους Οργανισμούς.  Εξ αιτίας αυτής της τραυματικής εξέλιξης για τα δημόσια ζητήματα  της υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος γενικώς, δεν κατέστη δυνατόν να ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις που έλαβε η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, για τις οποίες η εντολή είχε δοθεί στο νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο.
Το απερχόμενο Δ.Σ. του ΠΙΣ  στην συνέχεια  της θητείας του αντιμετώπισε ένα αμείλικτο μονολιθικό σύστημα εξουσίας, εκφραζόμενο  από τις  σημερινές πολιτικές  ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας,  Εργασίας και του ΕΟΠΥΥ, που με την συνεχή επίκληση  των  δυσμενών οικονομικών συγκυριών, των μνημονιακών δεσμεύσεων και  των επιταγών  της Τρόικα, έχουν οδηγήσει με τις νομοθετικές  και κυβερνητικές μεθοδεύσεις τους    την Υγεία,  το γενικότερο Σύστημα Περίθαλψης των πολιτών  και την εν γένει επαγγελματική προοπτική των ιατρών σε δραματικά αδιέξοδα

Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση με τις συνεχείς και αλλεπάλληλες κυβερνητικές  παλινωδίες, επέβαλλε κατά το 2011 την σύγκληση τεσσάρων Γενικών Συνελεύσεων, όπου χρειάστηκε κάθε φορά να επικαιροποιείται το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΙΣ και να λαμβάνονται νεώτερες αποφάσεις κινητοποιήσεων.  

Το διεκδικητικό πλαίσιο και οι κινητοποιήσεις που ψηφίστηκαν  από τις Γενικές Συνελεύσεις του πλέον θεσμικού και αντιπροσωπευτικού φορέα του ιατρικού κόσμου της χώρας που είναι ο Π.Ι.Σ., κλήθηκαν να  ενεργοποιήσουν όλοι  οι  Ιατρικοί Σύλλογοι, όλες οι επί μέρους  Κλαδικές Ιατρικές Οργανώσεις και όλοι οι ιατροί.

Η σημερινή  Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση   πραγματοποιείται ενώ σοβεί μία  πρωτοφανής πολιτική κρίση η οποία απειλεί να ανατρέψει δραματικά κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικού κράτους, που δεν  φείδεται καμίας κοινωνικής ομάδας και βεβαίως ούτε των ιατρών.
Δραματικό στοιχείο που αναπόφευκτα επηρεάζει το κλίμα εντός του οποίου πραγματοποιείται η σημερινή Γενική Συνέλευση αποτελεί το γεγονός των εν εξελίξει γενικότερων κινητοποιήσεων που απειλούν να επιφέρουν μη ανατρέψιμες δυσμενείς καταστάσεις  στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν Πανελλήνιες Πανιατρικές Απεργίες, ενώ υποστηρίχθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις των επί μέρους ιατρικών εργασιακών κλάδων και κινητοποιήσεις των ευρύτερων κοινωνικών οργανώσεων. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν  συνελεύσεις  ιατρικών συλλόγων στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ.
Με συνεχή Δελτία Τύπου και ενημέρωση των Ιατρικών Συλλόγων, ο Π.Ι.Σ. παρενέβη κατ΄επανάληψη σε τρέχοντα επί μέρους ζητήματα προασπίζοντας τις αποφάσεις των  Γενικών Συνελεύσεων.
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. προς υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων της Γ.Σ., ενεργοποίησε τον μηχανισμό νομικής υποστήριξης, προς την κατεύθυνση αποτελεσματικών προσφυγών  κατά των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους υπονομεύουν την επαγγελματική, επιστημονική και ηθική υπόσταση των ιατρών.

Επισημαίνεται ότι οι Γενικές Συνελεύσεις επικαιροποίησαν κατ επανάληψη το διεκδικητικό πλαίσιο του Π.Ι.Σ. απαιτώντας:

Α) Την καθιέρωση ενός ενιαίου εξωνοσοκομειακού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο θα εξυπηρετεί ισότιμα όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες με αποκλειστική ασφαλιστική κάλυψη των Ασφαλιστικών τους Οργανισμών και που θα αξιοποιεί το σύνολο του εξωνοσοκομειακού δυναμικού και της υφιστάμενης ιατροτεχνολογικής υποδομής.
Β) Την θεσμοθέτηση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τον Π.Ι.Σ., με ελεύθερη ένταξη όλων των επιθυμούντων ιατρών, αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση και με διατήρηση του δικαιώματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία των μη συμβεβλημένων ιατρών.
Γ) Την Διασφάλιση της νοσοκομειακής υποδομής σε κάθε νομό με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση με προσωπικό, και διασφάλιση αξιόπιστων και ασφαλών προτύπων και προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δ) Την διεκπεραίωση των ζητημάτων που αφορούν τον ιατρικό πληθωρισμό, την ιατρική ανεργία, τους νέους ιατρούς, τον Τομέα Υγειονομικών Ε.Τ.Α.Α., τον γενικό Υγειονομικό Χάρτη της Χώρας, την υπηρεσιακή και ασφαλιστική  υπόσταση των υπηρετούντων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ιατρών, την εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ και λοιπών Ταμείων προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, την ιατρική φορολόγηση, την διαρκή επιμόρφωση- εκπαίδευση των ιατρών και τη δυσφήμιση του ιατρικού σώματος. 

Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την Γενική Συνέλευση της 6ης Νοεμβρίου  2011 έως σήμερα, καταγράφηκαν  δραματικές εξελίξεις που επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το ήδη αδιέξοδο κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και του συντεταγμένου ιατρικού κόσμου, σε σχέση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα.

ΕΟΠΥΥ
Χαρακτηριστικά στοιχεία της κυβερνητικής αυθαιρεσίας  υπήρξε η διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου 262/16-12-2011 και οι από 21.12.201 και 27.12.2011 ανακοινώσεων του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ που οδηγούν νομοτελειακά τον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών σε πλήρη απαξίωση και κατάργηση.
Στοιχείο  μερικής ανταπόκρισης στις διεκδικήσεις του ΠΙΣ παρά την γενικότερη ασάφεια, υπήρξε η θέσπιση της  ελεύθερης συνταγογράφησης και αναγραφής ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών, για όλους τους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.
Στην γενικότερη επισφάλεια  που χαρακτηρίζει τις επίκαιρες εξελίξεις, βαρύνει το γεγονός των προωθούμενων συμβάσεων με επιμέρους ομάδες εκπροσώπησης Διαγνωστικών Κέντρων κλπ, που υπονομεύουν  την γενικότερη διεκδίκηση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ.
Υπονομευτική για τους γιατρούς αναδεικνύεται  και η ρύθμιση του άρθρου 34 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που ενώ φέρεται να ενεργοποιεί την πληρωμή των παλαιών ιατρικών οφειλών του ΟΠΑΔ, πρακτικά απεργάζεται  την απόρριψή τους.

Ο ΠΙΣ σταθερά και αταλάντευτα διεκδικεί την Καθιέρωση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ., μετά από επίσημη διαπραγμάτευση, που θα καθορίζει όλα τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς που επιθυμούν, να συμβάλλονται,  αμειβόμενοι  κατά πράξη και περίπτωση.

Επίσης απαιτείται δυναμικά η ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου 262/16-12-2011  και των 2456/3-11-2011 ΚΥΑ που αφορούν τον  Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τις αμοιβές των συμβεβλημένων ιατρών, μαζί με τις προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ τροποποιήσεις  που συντάχθηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη καμία από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις της ιατρικής κοινότητας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
Ο ΠΙΣ διεκδικεί την άμεση διακοπή των προωθούμενων εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας  καταργήσεων και συγχωνεύσεων κλινών, τμημάτων και νοσοκομείων, οι οποίες επιχειρούνται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες Υγείας του πληθυσμού και οι τεκμηριωμένες θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας.

Ζητείται η κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης  και η διατήρηση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου.

Επιβάλλεται να επανασχεδιαστεί η  νοσοκομειακή περίθαλψη  στις νησιώτικες και ακριτικές  περιοχές της χώρας, με την εξασφάλιση του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και της απαραίτητης ιατροτεχνολογικής υποδομής, για την θωράκιση της Υγείας των κατοίκων.

Επιβάλλεται να διασφάλισθεί η έγκαιρη προμήθεια των  Νοσοκομείων  και των Κέντρων Υγείας  με υλικό διασφαλισμένης  ποιότητας.

Ο ΠΙΣ διεκδικεί την  κατοχύρωση της πλήρους πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς προσωπικές επιβαρύνσεις.

Η οριστική απόσυρση του διαβόητου σχεδίου νόμου για τις ιατρικές ειδικότητες,  θέσπιση του αριθμού των θέσεων των ειδικευομένων ιατρών στα Νοσοκομεία και  ο υπεύθυνος προγραμματισμός  για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν την εκπαίδευση και την επαγγελματική προοπτική των νέων ιατρών, αποτελούν ανυποχώρητους στόχους του ΠΙΣ.

ΑΣΥΔΟΤΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο ΠΙΣ απαιτεί την άμεση ανάκληση της επαίσχυντης 141282/ 21-12-2011 εγκυκλίου του Υπουργού Υγείας που ενεργοποιεί  τις διατάξεις του  Ν.3919/2011(ΦΕΚ Α’32), επισημοποιεί την  ασύδοτη απελευθέρωση του ιατρικού  επαγγέλματος, εκχωρεί των πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  στα  επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών, καταργεί τις προβλέψεις του Κανονισμού Ιατρικής Δεοντολογίας περί  πλανοδιακής ιατρικής και ακυρώνει την αποστολή των Ιατρικών Συλλόγων.

ΙΑΤΡΟΙ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Στοιχείο που ευρίσκεται στην διαρκή διεκδικητική επικαιρότητα είναι η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ιατρών που υπηρετούν μέχρι σήμερα στις μονάδες Υγείας του  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η κατοχύρωση των οργανικών ιατρικών θέσεων με άμεση έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ, όπως και η υλοποίηση του Επιστημονικού Βαθμολογίου.

ΤΣΑΥ (ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΤΑΑ)
Έντονη ανασφάλεια και εύλογες αντιδράσεις προκαλούν οι διαφαινόμενες  εξελίξεις που σχετίζονται με τη δραματική μείωση της αξίας  των αποθεματικών του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος από την οποία πλήττεται κατά τρόπον βάναυσο ο Τομέας Υγειονομικών ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ).
Μετά τη χρηματιστηριακή κρίση η οποία επέφερε γενική πτώση των αξιών στις οποίες είχε επενδυθεί σημαντικό μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου, ενσκήπτει η γενική μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, το διαβόητο «κούρεμα», το οποίο αναμένεται να  επιφέρει δραματική μείωση των αποθεματικών με συνέπειες τις οποίες θα κληθούμε όλοι να υποστούμε.
Η προοπτική εκπόνησης μιας νέας αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας του Ταμείου μας επί τη βάσει της αξίας των αποθεματικών ελλοχεύει το εφιαλτικό σενάριο της κάθετης μείωσης των συντάξεων. Επισημαίνεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αντιστρατεύτηκε με σθένος όλες αυτές τις ληστρικές μεθοδεύσεις εις βάρος του Ταμείου μας, προασπίζοντας την αρχή ότι τα αποθεματικά υφίστανται προς όφελος των ασφαλισμένων.  
Ο Π.Ι.Σ. συμμετέχει με τους υπολοίπους επιστημονικούς φορείς που συνθέτουν το ΕΤΑΑ, στην ενεργοποίηση κάθε έννομης και ένδικης διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων. 
Ήδη ο ΠΙΣ συμμετέχοντας θεσμικά  δια εκπροσώπων του στην Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΑΥ έχει ενεργοποιήσει σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Πανελλήνιους Υγειονομικούς Φορείς τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επίσπευση διεκπεραίωσης  όλων των εκκρεμοτήτων εκκαθάρισης και πληρωμής των οφειλών του Ταμείου μας .

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι διαγραφόμενες επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ένα νεφελώδες και απροσδιόριστο σκηνικό ενώπιον του οποίου ο ιατρικός κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα.
Ευθύνη όλων μας είναι να διατηρήσουμε ισχυρό το διεκδικητικό μας πλαίσιο ανεξάρτητα από τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναδειχθεί από τις αυριανές εκλογές θα έχει όλη την εξουσιοδότηση και την αρμοδιότητα να ενεργοποιήσει τις δράσεις που θα απαιτηθούν για να προασπισθεί το κοινωνικό αγαθό της Υγείας και το Ιατρικό Επάγγελμα συνολικά.

Καλούμαστε όλοι σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Το χρέος που όλοι έχουμε επωμιστεί εκπροσωπώντας τον ιατρικό κόσμο της χώρας, μας θέτει προ των ευθυνών μας.


                                                                     Για το ΔΣ
   Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας
     Δρ. Εμμανουήλ Γ. Καλοκαιρινός                 Δρ. Κωνσταντίνος I. Αλεξανδρόπουλος







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου