Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Συγχωνεύσεις υπηρεσιών μεταξύ δημοσίων νοσοκομείων

Επίσπευση των διαδικασιών, που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής Λυκούργο Λιαρόπουλο, για συγχωνεύσεις υπηρεσιών μεταξύ διασυνδεδεμένων δημοσίων νοσοκομείων προβλέπει πρόσφατη υπουργική απόφαση.Η συνεργασία που αφορά στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας θα είναι στα εξής νοσοκομεία:

Στην 1η ΥΠΕ Αττικής, το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» με το «Ελπίς», και το Κωνσταντοπούλειο με το νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι».

Στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, το Γ. Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» με το «Τζάνειο» και το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου με το νοσοκομείο Ρόδου.

Στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας, το νοσοκομείο Καστοριάς με το νοσοκομείο Γρεβενών.

Στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, το Κομοτηνής με το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης.

Στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς, το νοσοκομείο Τρικάλων με το νοσοκομείο Καρδίτσας.

Στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών με το Γ.Ν. Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο».

Στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, το ΓΝ Ρεθύμνου με το ΓΝ Χανίων.

Με τροπολογία του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, τα νοσοκομεία θα μπορούν να έχουν κοινή διοίκηση, με σκοπό την εξοικονόμηση των δαπανών που θα επιτευχθεί από την ανταλλαγή βοηθητικού προσωπικού και υγειονομικού υλικού.
Θα είναι επίσης δυνατή η νοσηλεία και περίθαλψη ασθενών στα τμήματα και τις ειδικές μονάδες των συνεργαζόμενων Νοσοκομείων. Οι ασθενείς θα παραπέμπονται ύστερα από γνώμη του θεράποντος ιατρού του νοσοκομείου νοσηλείας του. Η διακομιδή των ασθενών θα γίνεται μέσω του ΕΚΑΒ καθημερινά σε 24ωρη βάση. 
Στα συνεργαζόμενα νοσοκομεία θα γίνετε κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων, κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων ιδίου γνωστικού αντικειμένου με σκοπό την μέγιστη αξιοποίηση όλων των υποδομών τους.
Τέλος, με ειδική συμφωνία που αφορά τα ίδια θέματα συνεργασίας, προβλέπεται για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και το «Αττικό» Νοσοκομείο.

Γράφει η Ανθή Αγγελοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου