Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Εμμονή με τη φαρμακευτική δαπάνη έχει πάθει η τρόικα

Μόνο εμμονή, μπορεί να χαρακτηρισθεί η σκληρή στάση των εκπροσώπων της τρόικα, οι οποίοι σε κάθε επίσκεψή τους στο υπουργείο Υγείας, ζητούν κι άλλο «πετσόκομμα» στη φαρμακευτική δαπάνη, αφού θεωρούν ότι τα φάρμακα θα δώσουν τη λύση, αδιαφορώντας εντελώς για τις ελλείψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά ασθενείς με σοβαρές νόσους.


Στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο υπουργείο Υγείας, οι τροϊκανοί ζήτησαν να μπει «χαλινάρι» στις δαπάνες, στον τομέα της Υγείας, καθώς θεωρούν ότι πολύ λίγα έχουν γίνει από τα συμφωνημένα και οι δαπάνες έχουν ξεφύγει. 

Σκληρή και με αρκετά υπονοούμενα όμως και η δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου μετά την πολύ κρίσιμη αυτή συνάντηση, ο οποίος είπε "εκείνοι που εκδηλώνουν διαφορετική άποψη, να ξέρουν ότι δεν εκβιάζομαι"!

Να υποθέσουμε ότι η τρόικα έπεσε σε τοίχο ή μήπως το μήνυμα αφορά όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο τομέα Υγείας;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα πιέζει όχι μόνο στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και στην επιβολή ενός νέου rebate που θα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια άλλη έκπτωση που ονομάζεται claw back και το οποίο, έχει θεσμοθετηθεί με εφαρμοστικό νόμο, θα αναγκάσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ωστόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), δηλώνει πως αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και δε θα πληρωθεί, αν οι ίδιοι δεν πληρωθούν από την ελληνική πολιτεία τα οφειλόμενα τόσων ετών.

Όπως έγινε γνωστό,  το υπουργείο Υγείας με εντολή του γενικού γραμματέα Αντώνη Δημόπουλου έχει ήδη στείλει επιστολές σε όλες τις εταιρείες ζητώντας να συνεργαστούν ως προς το θέμα. Και εδώ είναι που ταιριάζει η λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι!»

Ανθή Αγγελοπούλου - Ιατρικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου