Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Βάζουν λουκέτο τα νοσοκομεία


Στην... εντατική βρίσκονται τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της έλλειψης ακόμη και βασικών ιατρικών υλικών, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ κάποιες μονάδες συγχωνεύονται, άλλες ήδη έχουν κατεβάσει ρολά και άλλες λειτουργούν οριακά και ως συνέπεια αυτών οι ασθενείς βρίσκονται και πάλι στο έλεος του Θεού. Παρότι έχουν αυξηθεί οι νοσηλευθέντες οι επισκέψεις ασθενών στα Νοσοκομεία της χώρας, αλλά και οι επεμβάσεις τα χρήματα που προορίζονται για τον τομέα της Υγείας έχουν μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να μην γίνονται όλες οι εφημερίες, οι ΜΕΘ να έχουν βάλει λουκέτο και οι γιατροί που είναι με δεμένα τα χέρια να μην μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς έχουν αυξηθεί κατά 30%, οι επισκέψεις στα Κέντρα Υγείας αυξήθηκαν επίσης κατά 17%, έως και 8% αυξήθηκαν οι νοσηλευθέντες, ενώ οι επεμβάσεις κατά 7%. Παράλληλα, καταγράφετε άνοδος και στα ποσοστά των εργαστηριακών μελετών. Εξίσου ενδεικτικό για την «ασφυξία» που επικρατεί στον τομέα της Υγείας είναι ότι από τα 182 Νοσοκομεία της ώρας τα 135 δυσλειτουργούν ή συγχωνεύονται. Όπως για παράδειγμα το Ιπποκράτειο, στο οποίο από τα 10 κρεβάτια εντατικής λειτουργούν τα 7, ενώ στο Νοσοκομείο Γεννηματά από τα 10 κρεβάτια ανοιχτά είναι μόλις τα 8.


Στην A' ΜΕΘ του Παπανικολάου λειτουργούν οι 15 από τις 19 κλίνες και στη B' ΜΕΘ υπάρχουν 10 κλίνες. Στο Παπαγεωργίου από τις 22 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 16. Τραγική είναι και n κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο καθώς πλέον θα εξυπηρετεί μόνο τα έκτακτα περιστατικά.


Το ίδιο απογοητευτική είναι n κατάσταση που επικρατεί και στα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας. Τα νοσοκομεία, που καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες, διαθέτουν μόλις 99 κρεβάτια που λειτουργούν και 31 κλειστά κρεβάτια που δε λειτουργούν.


Χωρίς ΜΕΘ είναι τα νοσοκομεία στο Κιλκίς στη Νάουσα, καθώς και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Γουμένισσας και το Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.


To νέο νοσοκομείο της Κατερίνης έχει κλειστή ΜΕΘ καθώς δεν υπάρχουν γιατροί, ενώ στο Νοσοκομείο Έδεσσας από τις 8 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν μόλις οι... 3. Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών υπάρχουν 6 κρεβάτια εντατικής, στο Θεαγένειο και στον Άγιο Παύλο από 8 και στον Άγιο Δημήτριο 6.



Press Time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου