Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων – Μια ισχυρή συμμαχία (27-03-2012)

"ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΞΙ (6) ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 0 ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδος. Αναστολή συμβάσεων εργαστηριακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Ακάλυπτη επιταγή από Ταμείο σε φαρμακοποιούς Πάνω από 280 εκατ. ευρώ τους οφείλει συνολικά ο ΟΠΑΔ

27 Μαρτίου 2012
 
Ακάλυπτη επιταγή από Ταμείο σε φαρμακοποιούς
Οι φραμακοποιοί εξακολουθούν να μην χορηγούν φάρμακα σε πολλούς ασφαλισμένους λόγω των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων.
Ακόμη και ακάλυπτες ή ετεροχρονισμένες επιταγές εκδίδουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί των οποίων τα ταμεία είναι στο…κόκκινο, προκειμένου να «εξοφλήσουν» τις οφειλές τους προς φαρμακοποιούς, γιατρούς και εργαστήρια. «Πέτσινη» επιταγή έλαβαν την περασμένη Παρασκευή οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά από τους υπεύθυνους του Οίκου Ναύτου, για εξόφληση χρεών του Δεκεμβρίου.
«Υπέγραψα ότι έλαβα επιταγή 2,6 εκατομμυρίων ευρώ για το Δεκέμβριο του 2011. Η επιταγή είχε ημερομηνία 23 Μαρτίου, αλλά δεν μπορώ να την εξαργυρώσω πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Ωστόσο, αναγκάστηκα να υπογράψω ότι έλαβα την επιταγή, οι αρμόδιοι του Ταμείου ανάρτησαν στο site ανακοίνωση στην οποία έλεγαν ότι εξόφλησαν τους φαρμακοποιούς, εγώ είμαι υπόλογος στα μέλη του Συλλόγου διότι δεν έχω λάβει ακόμη χρήματα για να τους εξοφλήσω και οι ασφαλισμένοι μάς φωνάζουν »αφού πληρωθήκατε, γιατί δεν μας δίνετε τα φάρμακά μας»», εξηγεί προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά κ. Κων. Κούβαρης.
Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ψάχνουν να βρουν τρόπο εξόφλησης των φαρμακοποιών για χρέη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου.
«Ο ΟΠΑΔ οφείλει στους φαρμακοποιούς 280 εκατομμύρια ευρώ. Απ’ αυτά, τα 140 εκατομμύρια είναι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς της Αττικής. Μας είπαν ότι θα μας δώσουν τα 40 εκατομμύρια πριν τη Μεγάλη Τετάρτη. Ελπίζω σύντομα να πάρουμε και τα υπόλοιπα», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κων. Λουράντος.
Υπενθυμίζεται ότι, λόγω των χρεών, οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, του Οίκου Ναύτου και της Εμπορικής Τράπεζας.
Με επιστολή του προς τον κ. Λουράντο, ο πρόεδρος του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Χρ. Μπουρσανίδης τον ενημερώνει ότι θα καταβληθεί μέρος των οφειλών του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς, πριν την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ η οποία έχει προγραμματιστεί για την 1η Μαϊου. Ωστόσο, θέτει ως προϋπόθεση την άρση, από πλευράς ΦΣΑ, της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των Τομέων του Ταμείου.

Γ. Βουδούρης: "Ο ΕΟΠΥΥ δέχεται πόλεμο γιατί θίγει συμφέροντα"

Για αντιδράσεις από τον ιδιωτικό τομέα γιατί χάνει, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης μιλώντας στην «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ. Ο κ. Βουδούρης είπε ότι ο οργανισμός τον τελευταίο καιρό δίνει καθημερινή μάχη, καθώς δέχεται πόλεμο γιατί θίγει συμφέροντα: κάποιοι αντιδρούν γιατί από δαπάνες ύψους 9 δισ. ευρώ αναμένεται να τις κατεβάσει στα 5 δισ. ευρώ. Δύο οι στόχοι του ΕΟΠΥΥ, όπως είπε ο πρόεδρός του: η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ανθρωπιά απέναντι στον ασφαλισμένο, και ο εξορθολογισμός του κόστους.
Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει το φάρμακο, εντός της εβδομάδας πληρώνονται κλινικές, εργαστηριακοί γιατροί, φυσικοθεραπευτές και γιατροί, σημείωσε ο κ. Βουδούρης.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μίλησε για καθημερινή μάχη, εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, και διευκρίνισε ότι ο οργανισμός συντηρείται κατά 80% από τις εισφορές των ασφαλισμένων, χαρακτηρίζοντας πολύ καλή τη ρύθμιση Κουτρουμάνη για υποβάθμιση ασφαλιστικών κατηγοριών.
Με το 50% του προϋπολογισμού των εξόδων να είναι το φάρμακο, περιορίζεται ασφυκτικά η λειτουργία του οργανισμού, είπε ο κ. Βουδούρης, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό – η οποία από 0,6% του ΑΕΠ έγινε 0,4%.
Ο κ. Βουδούρης κάλεσε για ένα νέο μέλλον, μέσα από εξοικονόμηση και αλληλεγγύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι το τελευταίο προπύργιο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σχετικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση του ιατρού που είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία στο Ασκληπιείο Βούλας.

Οργάνωση, τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ

Σχετικά με την καταβολή των εφημεριών Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου

ΦΕΚ για τις εφημερίες Φεβρουαρίου

Για τους ιατρούς ΙΚΑ Ηρακλείου

27/3/2012
Σε 30 ημέρες στο αρμόδιο Πειθαρχικό όργανο αποφάσισε ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης για τους δύο ορθοπεδικούς γιατρούς από το ΙΚΑ Ηρακλείου

Δεύτερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας

ΑΔΕΙΑ ΙΑΤΡΕΙΩΝ: ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Για την ημερομηνία ισχύος του νόμου

27 Μαρτίου 2012
 
Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στον ιατρικό κόσμο σχετικά με την ημερομηνία ισχύος του νόμου για την
ίδρυση ιατρείων και πολυϊατρείων και μετά τη χθεσινή επικοινωνία Health Daily και ΠΙΣ για το ζήτημα, αναφέρουμε τα εξής: Όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση της 21.3.2012 και το άρθρο 35 του νόμου 4025 του 2012, η παράταση προθεσμίας εφαρμογής αφορά μόνο την παράγραφο 1 του άρθρου 35 του νόμου, η οποία αφορά την άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Ειδικότερα και όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, «ως ημερομηνία εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 4025/2011 για την χορήγηση , αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρού, ή οδοντιάτρου, καθώς και τίτλου ιατρικής , ή οδοντιατρικής ειδικότητας η 1η Ιανουαρίου 2013, αντί της προβλεπόμενης από την παρ. 4 του παρόντος άρθρου ημερομηνίας, δηλαδή 1-1-2012.
Health Daily

ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Λόγω αγοράς ομολόγων από ΤτΕ

27 Μαρτίου 2012
 
Σύμφωνα με καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ, το 70% των χρημάτων έντοκων
λογαριασμών που διατηρούσαν τα δημόσια νοσοκομεία στην Τράπεζα της
Ελλάδος έχει εξαφανιστεί. Οι λογαριασμοί αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με
ομόλογα– ήταν έντοκοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Η εισροή χρημάτων γινόταν
με επιχορηγήσεις, ενώ η εκροή γινόταν με τακτικές ή έκτακτες αναλήψεις για τα
έξοδα των οργανισμών. Όπως έγινε γνωστό από τους νοσοκομειακούς γιατρούς,
την μέρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του PSI, η ελληνική κυβέρνηση και
η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασαν ομόλογα από κατόχους με τα χρήματα των
λογαριασμών των νοσοκομείων, χωρίς τη συναίνεσή τους. Αυτή η αυθαίρετη,
κατά την ΟΕΝΓΕ, κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να αδειάσουν εκατοντάδες
εκατομμύρια ευρώ από νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς,
τα οποία είναι τελείως απαραίτητα για την στοιχειώδη διατήρηση της λειτουργίας
τους. Ειδικότερα, αναφέρει η ΟΕΝΓΕ, τα νοσοκομεία οδηγούνται πλέον σε
ολοσχερή οικονομική ασφυξία, ενώ προσθέτει ότι οι επιταγές που εκδόθηκαν από
τα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα σφραγίζονται ως ακάλυπτες, πράγμα που
πρόκειται να γενικευτεί το επόμενο διάστημα.
Health Daily

NEA ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟΝ ΣΦΕΕ

27 Μαρτίου 2012
Δηλώσεις του προέδρου, Κωνσταντίνου Φρουζή
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα συνεχίσει
να είναι αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας για τον εξορθολογισμό του
Προϋπολογισμού της Υγείας και της φαρμακευτικής δαπάνης, με μέτρα, όμως,
που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, αλλά
και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο
νεοεκλεγείς πρόεδρος, Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος αναδείχθηκε μετά από
ομόφωνη απόφαση των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος
και το Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τον ΣΦΕΕ σε μια από
τις δυσκολότερες περιόδους που διανύει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.
Πρωτεύουσας σημασίας για τον ΣΦΕΕ είναι επίσης η διατήρηση και η ενίσχυση της
επιχειρηματικότητας τόσο των ελληνικών όσο και των πολυεθνικών εταιρειών που
δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Τέλος, αδιαπραγμάτευτη είναι η πρόσβαση
όλων των πολιτών στις θεραπείες, πολλώ δε μάλλον στις καινοτόμες θεραπείες,
γεγονός που ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη και τη συνοχή στη χώρα μας.
Health Daily

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

"ΣΤΑΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

24/3/2012

Στάση παροχών και αυτού του «ελάχιστου πακέτου» του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προοιωνίζεται η οικτρή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, όπως την παρουσίασε χτες ο πρόεδρός του, Γεράσιμος Βουδούρης, στο συνέδριο των «Financial Times» για την Υγεία, που έγινε στην Αθήνα.
Το 80% των εσόδων του ΕΟΠΥΥ είναι από εισφορές των ασφαλισμένων και 20% απ' την κρατική επιχορήγηση, που αρχικά είχε προσδιοριστεί σε 0,6% επί του ΑΕΠ. Δηλαδή, για το 2012 η κρατική επιχορήγηση θα ανερχόταν σε 1,3 δισ. ευρώ και μαζί με τις εισφορές είχαν υπολογιστεί σε 8 δισ. ευρώ - παρότι τα έξοδα είχαν προϋπολογιστεί σε 9,5 δισ. ευρώ. Ομως, τελικά, όπως είπε χτες ο Γ. Βουδούρης, τα έσοδα απ' τις εισφορές, λόγω ανεργίας και αδυναμίας καταβολής των εισφορών απ' τους κατεστραμμένους ελευθεροεπαγγελματίες και τους αγρότες, δε θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σε 0,4% επί του ΑΕΠ. Δηλαδή, θα είναι 0,85 δισ. ευρώ - αντί για 1,3 δισ. ευρώ - και έτσι τα συνολικά έσοδα του ΕΟΠΥΥ θα φτάσουν κοντά στα 5,35 δισ. ευρώ, προκαλώντας ένα έλλειμμα πάνω από 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα αρχικώς προϋπολογισθέντα έξοδα. Αλλά και αυτά τα μειωμένα έσοδα μπαίνουν με δυσκολία στα ταμεία κάθε μήνα, όπως είπε ο Γεράσιμος Βουδούρης.

Φαίνεται δηλαδή ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ναρκοθετεί έστω και τις υποβαθμισμένες εκείνες παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που παρέχονταν κυρίως μέσα απ' τις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ. Ηδη οι μονάδες του ΙΚΑ συρρικνώνονται, κλείνουν τα εργαστήρια και οι ασφαλισμένοι οδηγούνται στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπου τους περιμένουν τα χαράτσια συμμετοχής κατά 15%, καθώς στις αντίστοιχες μονάδες των δημόσιων νοσοκομείων οι ουρές είναι πολύμηνες. Μάλιστα, χτες, στο συνέδριο έγινε καθαρή και η πρόθεση της συγκυβέρνησης να καταργήσει κάθε παροχή ΠΦΥ που απέμεινε στον ΕΟΠΥΥ.
Ετσι όταν τέθηκε το ερώτημα αν ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να είναι και πάροχος (δηλαδή να συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπολειτουργούσες μονάδες του ΙΚΑ) υπηρεσιών Υγείας ή αν ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, απάντησε ότι θα προτιμούσε μελλοντικά να μην είναι πάροχος υπηρεσιών Υγείας αλλά αγοραστής απ' το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Δηλαδή, θα καταργηθούν όλες οι δομές ΠΦΥ που μέχρι τώρα διατηρούνται στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον, η οικονομική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει τα δημόσια νοσοκομεία μεταφράζεται σε αδυναμία των νοσοκομείων να πληρώσουν τους προμηθευτές. Ετσι, χτες, οι προμηθευτές εμφυτεύσιμου ορθοπαιδικού υλικού ανακοίνωσαν την αναστολή - λόγω των χρεών - προμήθειας με υλικά σε όλα τα νοσοκομεία.
Η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων στο τέλος του 2012, όπως την περιέγραψε χτες ο Ν. Πολύζος, θα είναι η εξής: Θα υπάρχουν 7 υγειονομικές περιφέρειες, με 85 «δυνατά νοσοκομεία» και 50 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα οποία θα υποβοηθά η ΠΦΥ. Τα υπόλοιπα, από όσα άφησε να εννοηθεί ο γενικός γραμματέας, θα συλλειτουργήσουν στα πλαίσια των συγχωνεύσεων, αφού ήδη έχουν αξιολογηθεί ως εξής: Τριάντα θεωρούνται ως αριστεύσαντα, 70 θεωρούνται αποδοτικά και άλλα 30 είναι κάτω απ' τα δύο επίπεδα. Μ' άλλα λόγια, πολλά απ' τα νοσοκομεία που υπάρχουν οι αξιολογήσεις θα υποστούν τη σύνθλιψη των συγχωνεύσεων. Συνολικά για όλα τα νοσοκομεία η βασική αρχή θα είναι το δυναμικό μάνατζμεντ, που δεν αποκλείει την εκχώρησή του και σε ιδιώτες, όπως πρότεινε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος.

Ψεύδεται ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, λέει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Ηρακλείου

24/3/2012 
 
Αναταράξεις και αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση του Διοικητή του ΕΟΠΠΥ να ζητήσει την παραίτηση του Διευθυντή του Υποκαστήματος του ΙΚΑ Ηρακλείου Δημήτρη Φραγκουλάκη, με αφορμή την υπόθεση με τους γιατρούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις αναρρωτικές άδειες  και όπως έγινε γνωστό μετακινούνται στο ΚΕΠΑ.
Το θέμα αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς όπως αποκαλύφθηκε η προκλητική αυτή μετακίνηση έγινε με εντολή του ίδιου του κ. Βουδούρη, το βράδυ της Τετάρτης, 15 ημέρες μετά την επίσκεψη του κ.Βουδούρη στο Ηράκλειο και αφού η υπόθεση είχε πάρει διαστάσεις και σε ΜΜΕ των Αθηνών.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι η διαθεσιμότητα των γιατρών που προαναγγέλθηκε από τον κ.Βουδούρη, από το Ηράκλειο, δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, πριν να κινηθούν οι διαδικασίες ΕΔΕ από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ίδιος ο κ.Φραγκουλάκης δήλωσε στο CRETALIVE: "Εγώ πήρα προφορική εντολή από την Αθήνα να απομακρύνω τους γιατρούς και να τους πάρω τα συνταγολόγια και τα αδειολόγια. Επειδή δεν είχα ακόμη στα χέρια μου γραπτή εντολή έκρινα σκόπιμο προσωρινά να πάνε σε μια υπηρεσία που δεν είχε επαφές και συναλλαγές με ασθενείς" τόνισε ο κ.Φραγκουλάκης.

Από τον ΕΟΠΥΥ ανακοινώθηκε χθες  ότι:

"Οι δύο γιατροί μετακινήθηκαν από το συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο ΚΕΠΑ της περιοχής μετά από πρωτοβουλία του Διευθυντή του συγκεκριμένου Υποκαταστήματος του ΙΚΑ της Κρήτης.

Η εντολή του πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη ήταν να απαλλαγούν οι δύο γιατροί προσωρινά από τα καθήκοντά τους έως ότου αποφανθούν οριστικά τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα για την καταγγελία ή όχι της σύμβασης τους.
 
Μάλιστα με εντολή του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ τους αφαιρέθηκαν ήδη τα συνταγολόγια αλλά και οι κωδικοί πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζήτησε την παραίτηση του Διευθυντή του Υποκαταστήματος".

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (23-03-2012)

Συνάντηση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. με τους υπεύθυνους των ιδιωτικών κλινικών (23-03-2012)

Τηρήστε τις υποσχέσεις σας κ Βουδούρη (23-03-2012)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-03-2012 ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-3-2012 ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των ΚΕΝ

Ιατρικός Σύλλογος Χανίων για τις οφειλές του ΟΠΑΔ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ν
.Π.Δ.Δ. ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Οδός
: Σφακίων 32 - ΧανιάΤ.Κ. 73134
Τηλ
www. ishanion.gr - e-mail :
& FAX : 28210-56.295isx@otenet.gr
Χανιά
23.03.2012
Αρ
.Πρ.180
ΠΡΟΣ
:
ΠΡΟΕΔΡΟ Ε
κ
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε
.Ο.Π.Υ.Υ. Γεράσιμο Βουδούρη.

Έχουμε κατ΄επανάληψη λάβει τις διαβεβαιώσεις από την υπηρεσία σας ότι οι οφειλές του πρώην ΟΠΑΔ προς τους ιατρούς
, τις οποίες αναλαμβάνετε εσείς ως ΕΟΠΥΥ, θα εξοφληθούν στο ακέραιο. Με βάση αυτές τις διαβεβαιώσεις πληρώσατε μέρος της οφειλής σας του 2011 τους συναδέλφους και μάλιστα το 90% αυτής. Μαςαναφέρατε ότι το υπόλοιπο 10% των οφειλών σας θα δοθείκατόπιν του τελικού διαχειριστικού ελέγχου. Πλήν όμως, στις βεβαιώσεις αποδοχών 2011 που λαμβάνουν οι συνάδελφοί μας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Η προκύπτουσα διαφορά οφείλεται σε  περικοπές που έκανε η υπηρεσία για δαπάνες ή ιατρικές πράξεις που δεν αναγνωρίζονται εις βάρος του Δημοσίου από τις κείμενες διατάξεις».
Θεωρούμε την τακτική αυτή μη σύνομη
, αντίθετη με τις μέχρι τώρα δεσμεύσειςσας, και ζητούμε να διευκρινίσετε άμεσα τις προθέσεις σας, για τιςδικές μας περαιτέρω ενέργειες.
Για το Δ
/Σ
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μ
. ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ                                                                                        Μ.ΜΑΡΚΑΤΟΣ

Έναρξη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΤΑΑ

Τι έγιναν οι καταθέσεις των Νοσοκομείων

Η μια μετά την άλλη οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων της χώρας ανακαλύπτουν εμβρόντητες ότι οι καταθέσεις που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας για πληρωμή υλικών και εξόφληση προμηθευτών μετετράπησαν αυθαίρετα πριν μία εβδομάδα σε ομόλογα και στη συνέχεια υπέστησαν την περικοπή του PSI, η οποία ουσιαστικά συνιστά κατάσχεση των καταθέσεών τους.
Η κατάσχεση ανέρχεται στο 70% των καταθέσεων των Νοσοκομείων, τα οποία οδηγούνται πλέον σε ολοσχερή οικονομική ασφυξία. Ταυτόχρονα οι επιταγές που εκδόθηκαν από τα Νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα σφραγίζονται ως ακάλυπτες, πράγμα που πρόκειται να γενικευτεί το επόμενο διάστημα.
Εντέλει η κυβέρνηση Παπαδήμου ακολουθεί την ίδια πρακτική με τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τα οποία το 1941, εκτός από την επίταξη της περιουσίας των ελλήνων, κατέσχεσαν και μετέφεραν στη Γερμανία και τον χρυσό που φυλάσσονταν στο Θησαυροφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους.
Όσες Διοικήσεις Νοσοκομείων διατηρούν έστω και ψήγματα αξιοπρέπειας οφείλουν να στραφούν άμεσα κατά της κυβέρνησης, διεκδικώντας την περιουσία που τους κατασχέθηκε με βάναυσο τρόπο και στερεί τα Νοσοκομεία από πολύτιμους πόρους για την περίθαλψη των πολιτών.

Κατάλογος φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης

Επικαιροποιημένος κατάλογος Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ)

Άμεση επίπτωση της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων

23 Μαρτίου 2012
 
Αύξηση των κρουσμάτων AIDS, αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο, αύξηση των υπέρβαρων παιδιών ακόμα και αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων συνθέτουν την εικόνα μιας κοινωνίας που βιώνει μια σημαντική κρίση και είναι ανίκανη να ελέγξει, να προστατεύσει, αλλά και να βοηθήσει τους πολίτες της.

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας - Η Υγεία των Ελλήνων υπό το Φως των Νέων «Επιδημιών», η Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας της Ε.Σ.Δ.Υ., Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Τζένη Κρεμαστινού, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ε.Σ.Δ.Υ. κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Ψυχιατρική Κλινική Π.Α. Νοσοκομείο «Αιγινήτειο» κ. Ιωάννα – Δέσποινα Μπεργιαννάκη, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. – Δ.Ε.Δ.Υ. κ. Ελεονώρα Χατζηπασχάλη, η Παιδίατρος, Επιμελήτρια Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Ε.Σ.Δ.Υ. κ. Αναστασία Μπαρμπούνη και η Παιδίατρος, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Αγορίτσα Μπάκα.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κρεμαστινού, ο Υγειονομικός Χάρτης αποτελεί ένα διαχρονικό σύστημα καταχώρισης και διαχείρισης δεδομένων με γεωγραφική αναφορά, με στοιχεία τόσο από τους δημόσιους, όσο και από τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και από δευτερογενείς πηγές. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι ο φορέας ανάπτυξης και παραγωγικής λειτουργίας του Υγειονομικού Χάρτη, με επιστημονική υποστήριξη ως προς τη συλλογή των στοιχείων και την εξαγωγή δεικτών από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Η συλλογή των στοιχείων γίνεται διαδικτυακά, με τη βοήθεια καταγραφικών εντύπων/ερωτηματολογίων. Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο Τομέα, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο 455 ατόμων από τα Νοσοκομεία και 245 από τα Κέντρα Υγείας για τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών που σχετίζονται με το Χάρτη. Το έργο της συλλογής στοιχείων από τα 134 Νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων και των Στρατιωτικών) και τα 206 Κέντρα Υγείας της χώρας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 και υποστηριζόταν καθ’ όλη τη διάρκειά του από το Γραφείο Υποστήριξης του Υγειονομικού Χάρτη. Στη συνέχεια, η ομάδα επεξεργασίας των πρωτογενών δεδομένων, ανέλαβε το έργο της τυποποίησης και ομογενοποίησης των εγγραφών της βάσης δεδομένων.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά

Αύξηση των κρουσμάτων AIDS κατά 57% σε σχέση με το 2010

Οι διαρκώς αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, φέρνουν στην επιφάνεια λοιμώδη νοσήματα που έτειναν να ξεχαστούν, ενώ και «επιδημίες» όπως το AIDS, με πορεία 30 ετών και πλέον, αποκτούν νέες τάσεις: το 2011 τα νέα κρούσματα HIV λοίμωξης που καταγράφηκαν στη χώρα μας έφτασαν τα 954, αριθμός αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2010.

Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο που αναδεικνύεται από την αύξηση αυτή είναι η πρωτοφανής για τα Ελληνικά χρονικά «επιδημία» στους χρήστες ενδοφλέβιων ψυχοδραστικών ουσιών. Συγκεκριμένα, κατά την περσινή χρονιά δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) 241 HIV μολύνσεις, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 1500%!

Αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 21.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου σε άνδρες και 16.000 σε γυναίκες ετησίως. Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι οι καρκίνοι πνεύμονα, προστάτη, ουροδόχου κύστεως, παχέος εντέρου και ήπατος. Μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.

1 στα 10 ελληνόπουλα ζει με φόβο

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αποτελεί η αντανάκλαση των ανταγωνιστικών σχέσεων των ενηλίκων μεταξύ τους στη δική τους κοινότητα, που είναι η σχολική. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο εκφοβισμός (bullying) μαθητών από συμμαθητές τους, μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται, κυρίως, στο σχολείο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και τη διαδικασία μάθησης (ΕΨΥΠΕ). Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού-θυματοποίησης από συμμαθητές τους. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα εμφανίζεται συστηματικά σε 1 στα 10 παιδιά με μορφή αποκλεισμού (κοινωνικός εκφοβισμός), διάδοση φημών (λεκτικός εκφοβισμός) και χτυπήματα (σωματικός εκφοβισμός).

Το ¼ των παιδιών μας είναι υπέρβαρα

Επιπλέον, σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη (Van Stralen, MM, Obes.Rev 2012) που έγινε σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν τα υψηλοτέρα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που ζουν στην περιοχή της Αθήνας, όπως φαίνεται από μελέτη της τελευταίας πενταετίας (Panagiotakos), κατηγοριοποιούνται σε ποσοστό 8,6% και 9% ως παχύσαρκα αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα, ενώ τα ανάλογα ποσοστά για υπέρβαρα αγόρια και κορίτσια είναι 33,9% και 22,1%. Με άλλα λόγια, περίπου το 1/4 των παιδιών μας είναι υπέρβαρα.

Το 61,5% των ανήλικων έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές

Ως γνωστόν, κατά την εφηβεία συντελείται η βιολογική ωρίμανση των εφήβων, η οποία, με τη σειρά της, ανοίγει το δρόμο για τη σωματική αφύπνισή τους. Σε πανελλήνια μελέτη του Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής, το 61,5 % των παιδιών δήλωσαν ότι είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, με μέση ηλικία πρώτης επαφής τα 15,5 έτη και με μέσο αριθμό ερωτικών συντρόφων 1,9. Οι πηγές ενημέρωσης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι το σχολείο (23,3%) και η τηλεόραση (22,8%). Η συμπεριφορά πειραματισμού των εφήβων, αλλά και η ανατομική τους ευαισθησία τους καθιστούν ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα για την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων.

1 στα 4 δεκάχρονα δοκιμάζει το τσιγάρο

Μια άλλη συνήθεια που καταγράφεται πλέον στις ιατρικές μελέτες είναι η καπνιστική, ανέφερε η κ. Μπαρμπούνη. Όπως δείχνει πανελλαδική μελέτη του Τομέα Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα παιδιά μας (13-15 ετών), ως προέκταση του εαυτού μας, καπνίζουν σε ποσοστό 16%, ενώ προτίθενται να ξεκινήσουν το κάπνισμα 1 στα 6 παιδιά των επόμενο χρόνο. Αρκετά ενδιαφέρον εύρημα για τον προγραμματισμό δράσεων πρωτογενούς πρόληψης είναι η ηλικία που ξεκινούν το κάπνισμα, που είναι τα 10 χρόνια, ενώ 1 στα 4 παιδιά πρωτοκάπνισαν σε ηλικία μικρότερη των 10 ετών!

Ανθή Αγγελοπούλου - Ιατρικός Τύπος

Δελτίο Τύπου ΕΟΠΥΥ σχετικά με την κατάληψη εργαζομένων ιδιωτικών κλινικών στο ΕΚΕΠΥ

Πρωτόγνωρος ξεσηκωμός των νέων γιατρών

23 Μαρτίου 2012
 
«Οι γιατροί και ειδικά οι νέοι, που θέλουν να ζουν τίμια από το μισθό τους χωρίς άλλα “μαύρα” εισοδήματα, είναι αδύνατο να επιβιώσουν όταν ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας ευθαρσώς δηλώνει ότι τα 3 ευρώ ανά ώρα εργασίας (που είναι αρκετά πιο κάτω από τον κατώτερο μισθό ακόμα και ανειδίκευτου εργάτη) είναι ικανοποιητικό ποσό για την εφημεριακή αμοιβή ενός γιατρού. Είναι αδύνατο να μην αντιδράσουν, όταν περικόπτονται τα κονδύλια εφημεριών στα νοσοκομεία κατά 20%, σε σχέση με τα ήδη κουτσουρεμένα του προηγούμενου έτους. Όταν έχει πέσει ήδη η εφημεριακή αποζημίωση, ως αποτέλεσμα της μείωσης του βασικού μισθού κατά 17% και έπεται συνέχεια με το ειδικό μισθολόγιο. Όταν ο αγροτικός γιατρός ξεσπιτώνεται ,για να φτάσει σε κάθε σημείο και νησί της περιφέρειας για 780 ευρώ καθαρά. Είναι αδύνατο να σταθούν απαθείς όταν ήδη ένα μεγάλο κομμάτι των νέων συναδέρφων τους έχει οδηγηθεί στο εξωτερικό για καλύτερες συνθήκες εργασίας και εκεί εξωθεί και τους ίδιους η πολιτική του υπουργείου», επισημαίνει η ανακοίνωση της Κίνησης Νέων Γιατρών, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο δηλώνουν την ενεργή παρουσία τους στις επισχέσεις εργασίας που έχουν ξεκινήσει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

«Παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης από αρκετούς διοικητές νοσοκομείων απέναντι στους νέους γιατρούς με ”εντέλεσθαι”, κλήσεις στην εισαγγελία, έως και απολύσεις ειδικευομένων όπως έγινε στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, αλλά και τις ψεύτικες υποσχέσεις των υπευθύνων του υπουργείου για αποπληρωμές, το κίνημα των κινητοποιήσεων μεγαλώνει κάθε μέρα αντί να μικραίνει, καταγγέλλει η ανακοίνωση των Νέων Γιατρών.

Ο καθημερινός φόρτος εργασίας όπως λένε όλοι οι γιατροί, αυξάνει καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία, λόγω των ελλείψεων προσωπικού. Σε όλα αυτά συσσωρεύονται και τα προβλήματα με ελλείψεις υλικών, παντελής έλλειψη προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους ειδικευομένους, οι συγχωνεύσεις κλινικών που έχουν ως αποτέλεσα τις μειώσεις κλινών και το κλείσιμο νοσοκομείων, η αύξηση συμμετοχής στις εξετάσεις και στα φάρμακα των ασθενών κ.ο.κ.

Η καθυστέρηση των ήδη πετσοκομμένων δεδουλευμένων τους όμως, είναι αιτία που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς και τους οδήγησε σε κινητοποιήσεις με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας. Δε θέλουμε να γίνουμε μετανάστες επισημαίνουν οι Νέοι Γιατροί, ζητώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, για να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Ωστόσο, κατανοούν ότι τα προβλήματα της υγείας όμως δε μπορούν να λυθούν μόνο με το δικό τους αγώνα, χρειάζεται όλη η κοινωνία να αντισταθεί απέναντι στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και να σταθεί δίπλα στον αγώνα αξιοπρέπειας που δίνουν οι νέοι γιατροί.

Ανθή Αγγελοπούλου - Ιατρικός Τύπος

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΕΕ

Κωνσταντίνος Φρουζής - Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Novartis Ελλάς Α.Ε.

Νικόλαος Βαρελάς - Διευθύνων Σύμβουλος Galenica A.E.

Βασίλης Νειάδας - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Cana A.E., Μέλος Δ.Σ. ΙΟΒΕ, Μέλος Γ.Σ. ΣΕΒ

Αθανασία Γκιουλέκα - Διευθύνουσα Σύμβουλος της UCB Α.Ε.

Γιώργος Κατζουράκης - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος GlaxoSmithKline A.E.B.E

Πασχάλης Αποστολίδης- Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Abbott Laboratories Ελλάς ΑΒΕΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Κωνσταντίνος Ευριπίδης - Διευθύνων Σύμβουλος Γένεσις Φάρμα Α.Ε., Μέλος Γενικού Συμβουλίου Σ.Ε.Β.

Σπύρος Φιλιώτης – Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Pharmaserve Lilly

Ιωάννης Βλόντζος -Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος Merck Α.Ε., Πρόεδρος Ένωσης Βιοτεχνολογίας Ελλάδος

Μάριος Κοσμίδης - Γενικός Διευθυντής Win Medica

Κωνσταντίνος Παναγούλιας – Αντιπρόεδρος Vianex

Μάρκος Γερασόπουλος - Διευθύνων Σύμβουλος Sanofi Α.Ε.Β.Ε., Μέλος Δ.Σ. Ελληνο-γαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μέλος Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Μάριος Κάτσικας - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Φαράν ΑΒΕΕ

Νικόλαος Κεφαλάς - Διευθύνων Σύμβουλος Janssen-Cilag Pharmaceutical AEBE, Πρόεδρος Τοπικής Αμερικανικής Ομάδας Εργασίας – Ελλάς της PhRMA

Κωνσταντίνος Οικονόμου - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Boehringer Ingelheim Ellas and Cyprus

Μέλη Πειθαρχικού Συμβουλίου
Ευάγγελος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Παράσχος και Πλάτων Περιστέρης.
Ελεγκτές
Γεώργιος Μαγαλιός και Χρήστος Καρτάλης.

Αθλιότητα και προχειρότητα επικρατεί στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αθηνών

23/32012
Προς Την Βουλή Των Ελλήνων
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Για τους κ.κ. Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  & Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΘΕΜΑ : Αθλιότητα και προχειρότητα επικρατεί στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Αθηνών
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η διοίκηση του νεοσύστατου ΕΟΠΥΥ για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του, οι κ.κ. Υπουργοί Υγείας και Εργασίας αδιαφορούν τραγικά για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι  πολίτες. Αμφιβάλλω δε εάν γνωρίζουν που βρίσκεται το κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Έτσι η διακίνηση φαρμάκων και μάλιστα υψηλού κόστους και προς αντιμετώπιση ειδικών ή σπανίων νόσων για τους ασφαλισμένους του, γίνεται κατά τρόπο που όχι απλώς δεν διασφαλίζει την άνετη και ασφαλή διακίνησή των αλλά ούτε τους ορθούς κανόνες της φαρμακευτικής και φαρμακοτεχνίας.
Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, ο ΕΟΠΥΥ έχει επιλέξει οδό διακινήσεως μέσω ενός σοβιετικού τύπου κεντροποιημένης διαδικασίας ώστε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής και όλες οι περιοχές της χώρας να καλύπτονται από 3 μόνον σημεία που ακόμη και εάν έχουν χαρακτηρισθεί «φαρμακεία» εις την πραγματικότητα δεν είναι ούτε φαρμακαποθήκες συνθηκών μαζικής καταστροφής ή πολέμου.
Ειδικότερα, εις το λεγόμενο Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ της Οδού Πειραιώς 167,  φέρονται να αποθηκεύονται φάρμακα χωρίς φύλαξη, χωρίς πυρασφάλεια, ενδεχομένως δε και χωρίς να διασφαλίζονται οι συνθήκες θερμοκρασίας και οι λοιποί όροι φυλάξεως φαρμακευτικών ουσιών. Ο εφοδιασμός των ασθενών βάσει των συνταγών που προσκομίζονται διενεργείται είτε με προσέλευση των ιδίων ή αντιπροσώπων τους εκεί είτε με αποστολή με ταχυμεταφορέα. Είναι προφανές ότι έτσι, ούτε οι ελάχιστες συνθήκες κόστους/αποτελέσματος δεν διασφαλίζονται και το κόστος περιθάλψεως είναι αδύνατον να μην εκτινάσσεται ανεξέλεγκτα.
Διερωτώμεθα κατά πόσον ένα ιδιωτικό φαρμακείο που θα τολμούσε να λειτουργήσει υπό τέτοιες συνθήκες θα παρέμενε απαρατήρητο και χωρίς να του αφαιρεθεί η άδεια αμέσως
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ΕΡΩΤΑΣΘΕ :
1.Να ενημερώσετε το Σώμα για τους όρους υποδομών και λειτουργίας του παραπάνω Φαρμακείου, ήτοι εμβαδόν, χωροθέτηση, πυρασφάλεια, θερμοκρασιακός έλεγχος, έλεγχος ασφαλείας.
2.Να ενημερώσετε το Σώμα για την στελέχωση του Φαρμακείου εκείνου σε Φαρμακευτικό και βοηθητικό προσωπικό όπως και για προσωπικό ασφαλείας.
3.Υπάρχει νυχτερινή φύλαξη των τριτοκοσμικών αυτών υποδομών διακίνησης φαρμακευτικού υλικού;
4.Εξηπηρετούνται στοιχειωδώς οι συνθήκες λειτουργίας των εργαζομένων από πλευράς θέρμανσης και κλιματισμού;
5.Τί άλλο υλικό άχρηστο ή προς χρήση βρίσκεται σε αυτές τις αποθήκες του ΙΚΑ;
Αθήνα, 23/03/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Γιαννόπουλος

ΕΛΛΑΔΑ: ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟ ΝΟΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

23 Μαρτίου 2012
Έρευνα στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση
Καταπονημένο και απογοητευμένο από τις συνθήκες εργασίας και την ποιότητα της
παρεχόμενης ιατρικής περίθαλψης φαίνεται να είναι το νοσηλευτικό προσωπικό
στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12 χώρες της
Ευρώπης και στις ΗΠΑ και που δημοσιεύτηκε στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας μελετήθηκαν 488 ευρωπαϊκά και
617 αμερικανικά νοσοκομεία, ενώ συμμετείχαν 60 χιλιάδες μέλη νοσηλευτικού
προσωπικού και 130 χιλιάδες ασθενείς. Παράλληλα, οι συντάκτες της έκθεσης,
μεταξύ των οποίων ακαδημαϊκοί, ειδικοί και ερευνητές οδηγήθηκαν στο
συμπέρασμα ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα
νοσοκομεία είναι κοινά, ενώ κρίνουν πως η βελτίωση των συνθηκών εργασίας
του νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί την καλύτερη στρατηγική που συνδυάζει
χαμηλό κόστος, μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, στη χώρα μας το ποσοστό νοσηλευτών
που δηλώνουν υπερβολική κόπωση αγγίζει το 78%, αυτών που δηλώνουν
δυσαρέσκεια από τις συνθήκες εργασίας το 56% και αυτών που προτίθενται να
αλλάξουν επάγγελμα μέσα στο επόμενο έτος το 49%.
Σε ποσοστό 47%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τις συμμετέχουσες χώρες,
οι Έλληνες νοσηλευτές δηλώνουν πως η ποιότητα της παρεχόμενης στους
ασθενείς φροντίδας είναι φτωχή ή μέτρια. Οι ασθενείς,σε ποσοστό 53% δηλώνουν
λιγότερο πρόθυμοι να συστήσουν σε άλλους το νοσοκομείο νοσηλείας τους.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Λοβέρδος:"Εγώ τα ψωμιά μου τα έφαγα"-Ξαφνική επίσκεψη στον Αγ. Νικόλαο

22/3/2012 - MEDISPIN

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Όλοι, το πρωί, αναρωτιοντουσαν για ποιο λόγο βρίσκεται εδώ ο Υπουργός ενώ λίγο αργοτερα έδωσε το στίγμα αφού βρέθηκε στον Άγιο Νικόλαο.

Ο κ. Λοβέρδος στην έναρξη της συζήτησής του με τους  εργαζόμενους είπε με έμφαση ότι "αν δεν ήταν ο Μιχάλης Καρχιμάκης, θα είχαν συρρικνωθεί τα νοσοκομεία του Λασιθίου" ενώ ακολούθως και απευθυνόμενους στους εργαζόμενους υποστήριξε ότι "εγώ είμαι...καμμένος, τα ψωμιά μου τα έφαγα, έρχονται εκλογές, δείτε τι θα κάνετε με τον επόμενο Υπουργό", για τον οποίο δεν απέκλεισε να είναι από το κόμμα της ΝΔ!

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του συλλόγου των εργαζομένων:
"Η επίσκεψη κρατήθηκε απόλυτα μυστική ενώ ο υπουργός κατευθήνθηκε στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείο Α. Μαυρικάκη χωρίς να αντιληφθεί κανείς την παρουσία του.
Παρόλαυτα, μόλις από τυχαίο γεγονός μαθεύτηκε η επίσκεψη του υπουργού στο Νοσοκομείο, έξω από το γραφείο του διοικητή συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι για να εκθέσουν στον υπουργό τις διαμαρτυρίες για την ακολουθούμενη πολιτική.
Τελικά, λίγο πριν την αναχώρηση του υπουργού έγινε συνάντηση με το προεδρείο του συλλόγου εργαζομένων, όπου εκτέθηκε εν συντομία η έντονη αγανάκτηση των εργαζόμενων για όσα γίνονται στο χώρο της υγείας και για την ακολουθούμενη μισθολογική πολιτική. 
Έγινε έντονη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι αν δεν ήταν ο βουλευτής Καρχιμάκης θα είχε "θερίσει τα νοσοκομεία του νομού", ότι ο ίδιος είναι πλέον καμένος ως υπουργός και ότι έρχονται οι εκλογές, όπου μπορεί να κριθεί η ακολουθούμενη πολιτική. 
Το προεδρείο του συλλόγου του ανέφερε οτι οι εργαζόμενοι και τα Νοσοκομεία έχουν πλέον γονατίσει, και ότι το προσωπικό εργάζεται με μισθούς εξαθλίωσης, ενώ του ζητήθηκε να ρυθμιστεί το θέμα των αναδρομικών της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, κάτι που ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι ήδη έχει γίνει. 
Για το θέμα των προσλήψεων ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαν γίνει 3.500 προσλήψεις (;) το 2010(!), ενώ οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και δεν μπορούν να πάρουν ούτε τις κανονικές άδειες του προηγούμενου χρόνου!
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός υγείας απόχώρησε από την πίσω πόρτα της διοίκησης που οδηγεί κατευθείαν στο χώρο στάθμευσης για να μην έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους που περίμεναν στην κεντρική είσοδο της πτέρυγας διοίκησης και αποχώρησε προς τη Νέαπολη για να επισκεφθεί το εκεί Νοσοκομείο".
Ο υπουργός Υγείας στη συνέχεια αναχώρησε από τον Άγιο Νικόλαο για να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Νεάπολης. 

Ηχητικό απόσπασμα από την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού υγείας Α. Λοβέρδου στο Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και τη συνάντηση με μέλη του συλλόγου εργαζομένων

Η άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με το τι ισχύει όσον αφορά στις άδειες σκοπιμότητας των εργαστηρίων ιοντιζουσών ακτινοβολιών και ειδικότερα αν οι σχετικοί πληθυσμιακοί περιορισμοί ισχύουν ή όχι. (22-03-2012)

Ο ΙΣΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΙΣΧΥΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΥΥΚΑ (22-03-2012)

Παράταση προθεσμίας εφαρμογής παραγράφου 1 άρθρου 35 Ν.4025/2011

Δελτίο τύπου εργαζομένων ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ

Η απόφαση που έλαβε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση της Τετάρτης 21 Μαρτίου(ΟΕΝΓΕ)

Τα λεφτά του ΤΣΑΥ έχει βάλει στο μάτι ο ΕΟΠΥΥ ! Τί κάνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ;

Η μείωση των δαπανών Υγείας εις βάρος των ασθενών

22 Μαρτίου 2012
Ενδεχόμενη μείωση στο 50% του προϋπολογισμού και πιθανή διακοπή της λειτουργίας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, εγείρει φόβους και ανασφάλεια στους ασθενείς με Λυσοσωμικά νοσήματα, όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών και Φίλων πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα «Η Αλληλεγγύη», Αικατερίνη Θεοχάρη, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου με θέμα «Λυσοσωμικά νοσήματα ως μοντέλο μιας σύγχρονης θεραπευτικής προσέγγισης».

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ήδη υπολειτουργεί και υποχρηματοδοτείται και οι εξετάσεις γίνονται με τη βοήθεια χορηγιών. Αν σταματήσουν τελείως, οι ασθενείς θα αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή να στέλνονται στο εξωτερικό γεγονός που θα κοστίζει πολύ ακριβά και στο κράτος και στον ασθενή.

Με τη λειτουργία δε, του νέου ασφαλιστικού φορέα ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα για τις εξετάσεις τους και σ τα συνεργαζόμενα εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, τα οποία τους ζητούν συμμετοχή 15%. Συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουν εξωνοσοκομειακές εξετάσεις.

Και όσο για τα νοσοκομεία εκεί έγκειται το τραγελαφικό της υπόθεσης. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις από Διοικήσεις νοσοκομείων που έχουν αρνηθεί τη χορήγηση θεραπείας των ασθενών λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και επιβάρυνσης του προϋπολογισμού τους, παρόλο που αυτές οι θεραπείες αποπληρώνονται 100% από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως επεσήμανε η κα Θεοχάρη, ο Σύλλογος αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς κατανοούν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας , ωστόσο ζητούν να έχουν ισότιμη μεταχείριση με όλους τους άλλους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των Λυσοσωμικών Νοσημάτων χαρακτηρίζονται ως ορφανά φάρμακα και η πρόσβαση των ασθενών σ’ αυτά είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο για την ποιότητα ζωής που θα τους προσφέρουν αλλά για την ίδια την επιβίωσή τους.

Και μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η εφαρμογή του Νέου Κανονισμού Αναπηρίας όπου δεν εντάσσει τις παθήσεις των Λυσοσωμικών νοσημάτων στους πίνακες του Ενιαίου Κανονισμού Πιστοποίησης Αναπηρίας. Οι ασθενείς και οι οικογένειες τους έχουν μπει σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ανασταλεί ο Κανονισμός αυτός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ασθενής με καταγραμμένη αναπηρία 67%, που πέρασε προ ημερών από την Επιτροπή και χωρίς να εξεταστεί από τους γιατρούς τον έβαλαν στο 50%. Όταν ο ασθενής τους επεσήμανε ότι η Νομαρχία τον είχε κατατάξει στο 67% ,τον αντιμετώπισαν απαξιωτικά λέγοντας ότι δεν πιστεύουν ό,τι γράφουν οι Νομαρχίες. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο συγκεκριμένος ασθενής αδυνατεί ακόμα και να περπατήσει.

Έντονο πρόβλημα για τους ασθενείς προκαλεί βεβαίως η ανεργία και η μείωση των επιδομάτων αυτής κατά 22%.

Ωστόσο ο Σύλλογος κατάφερε να πετύχει την εισαγωγή των ασθενών με Λυσοσωμικά νοσήματα, στα πανεπιστήμια όλης της χώρας, χωρίς τη διεξαγωγή εξετάσεων, καθώς επίσης και την κατά τόπους θεραπεία τους, για να αποφεύγεται το πρόβλημα της μετακίνησής τους στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Θεοχάρη επεσήμανε ότι η Υγεία είναι Κοινωνικό Αγαθό και Δικαίωμα για κάθε πολίτη!

Ανθή Αγγελοπούλου - ιατρικός τύπος

ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΟΠΥΥ ΚΑΤΑ 500 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ-ΠΛΕΟΝ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Γενικεύονται οι επισχέσεις στα νοσοκομεία ΝΕΟ

22 Μαρτίου 2012
 
Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στη συνεδρίαση που έγινε χθες, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού προέδρων Ενώσεων Γιατρών απ΄ όλη τη χώρα, αποφάσισε να γενικευτούν οι επισχέσεις σε όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία της χώρας. Ήδη έχουν ξεκινήσει επίσχεση 17 νοσοκομεία στην Αττική και 20 νοσοκομεία στην περιφέρεια.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ «καταβλήθηκαν σοβαρές προσπάθειες εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών να κρατηθούν ανοιχτά τα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα στη δεδομένη συγκυρία που η κρίση μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Όμως η αφερεγγυότητα του υπουργείου Υγείας που αφήνει απλήρωτες τις τακτικές εφημερίες των γιατρών από το Δεκέμβριο και τις πρόσθετες από τον περσινό Ιούνιο έχει προκαλέσει κλίμα εξέγερσης».

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι η δέσμευση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου, στη χθεσινή συνάντηση του με τους εκπροσώπους των γιατρών ήταν, να γίνει η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του περασμένου Δεκέμβρη στις 27 ή 29 Μάρτη και οι εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου να καταβληθούν στις 12 Απριλίου.

Οι γιατροί ωστόσο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα τηρηθούν αυτές οι δεσμεύσεις και επισημαίνουν ότι δεν αρκούν, γιατί τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι συσσωρευμένα και σοβαρά. Αυτή τη στιγμή σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία υπάρχουν τραγικές ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και υλικών γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα είτε να καθυστερούν, είτε να εμποδίζονται εξετάσεις ασθενών και μάλιστα σε σοβαρές ασθένειες.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έδωσε σήμερα το πρωί στο Ράδιο 9, ο νευροχειρουργός του Κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας και μέλος της ΕΙΝΑΠ, Πάνος Παπανικολάου.«Ο ασφαλισμένος αντιμετωπίζει τη σκληρότητα των ελλείψεων που έχουν δημιουργηθεί από το εμπάργκο των προμηθευτών, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί από το κράτος εδώ και καιρό. Ακόμα και φθηνά υλικά όπως γάζες, οινόπνευμα και βαμβάκι δεν υπάρχουν στα περισσότερα νοσοκομεία αφού οι τιμές που προσφέρει το υπουργείο στους απλήρωτους προμηθευτές είναι πολύ χαμηλές και φυσικά μη συμφέρουσες γι αυτούς» τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

«Οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια» επεσήμανε «αναγκάζουν καρκινοπαθείς ασθενείς να χάνουν πολύτιμο χρόνο αφού η αναμονή για μια ακτινοθεραπεία αγγίζει τους 3 μήνες. Πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να τρέχουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία και να πληρώσουν μέχρι 3.000 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο για τις εποχές που διανύουμε».

«Επίσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αντί για ένα νοσηλευτή ανά κρεβάτι και άλλους δύο εντός Μονάδας, στα περισσότερα νοσοκομεία υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής για 3-4 κλίνες. Όλα αυτά και πολλά ακόμα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά, δυσκολεύουν τη δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών και φυσικά γίνονται σοβαρό εμπόδιο στην αποτελεσματική θεραπεία κάθε ασθενή» τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις γιατρών να προβούν σε πολύμορφες εκδηλώσεις τις μέρες της επίσχεσης. Επίσης καλεί όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν στη μέρα προβολής των προβλημάτων του συστήματος υγείας που έχει οριστεί από την ΑΔΕΔΥ η 29η Μαρτίου, καθώς και σε ανάλογη πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου.

Σήμερα στις 11πμ, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, στην οποία εκτός του ζητήματος των επισχέσεων θα γίνει αναφορά και στην τεράστια κρίση που διέρχεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας, με ορατό τον κίνδυνο ολοσχερούς κατάρρευσης εντός των επομένων μηνών.

Ανθή Αγγελοπούλου - ιατρικός τύπος

Ιατρικός Σύλλογος Χανίων. Πρός Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ. κ. Γεράσιμο Βουδούρη

22/3/2012

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε.
Σύμφωνα με την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά της διετούς σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με ιατρούς, τα οποία έχετε αναρτήσει στην ιστοσελίδα σας, παρατηρούμε ότι οι νέοι συνάδελφοί μας, για τους οποίους εσείς αναφέρετε ότι βρίσκονται στις προτεραιότητές σας όσον αφορά την συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, αποκλείονται από αυτή την συνεργασία. Εν προκειμένω, ως προϋπόθεση για την σύναψη σύμβασης θέτετε την προηγούμενη συνεργασία των ιατρών σε ένα από τα ταμεία που συνενώθηκαν (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ). Αυτό αποκλείει αυτόματα νέους ιατρούς που δεν πρόλαβαν να συνάψουν σύμβαση με κανένα ταμείο.
Η κατάσταση που με πλήρη και αποκλειστική υπαιτιότητά σας διαμορφώνεται είναι απαράδεκτη και δημιουργεί αδικία και ανισότητα. Πλήττει το πλέον ευαίσθητο τμήμα των συναδέλφων μας που είναι όσοι βγήκαν πρόσφατα στην αγορά εργασίας (μην έχοντας τη δυνατότητα καμμίας άλλης επαγγελματικής επιλογής) λειτουργώντας ιδιωτικό ιατρείο με όλα τα έξοδα εγκατάστασης και λειτουργίας που αυτό συνεπάγεται. Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας η άρση αυτής της αδικίας, την οποία υφίστανται οι συνάδελφοί μας χωρίς αποχρώντα λόγο.
Σας καλούμε να συμπεριλάβετε στις αιτήσεις συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ το πλέον ευαίσθητο τμήμα των συναδέλφων μας, αφαιρώντας από τις προαπαιτούμενες συνθήκες για την σύναψή τους την προϋπηρεσία με τον ΟΠΑΔ ή τον ΟΑΕΕ.
Για το Δ/Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μ . ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ                                     Μ.ΜΑΡΚΑΤΟΣ

Συνάντηση ΥΥΚΑ με εκπροσώπους της ΠΝΟ σχετικά με τη λειτουργία του Οίκου Ναύτου μετά την ενσωμάτωσή του στον ΕΟΠΥΥ

Στις συντάξεις θα πέσει το πιο μεγάλο «τσεκούρι»

22/3/2012 - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 
Γερό «τσεκούρι» στις κρατικές δαπάνες, αλλά και σε δαπάνες για συντάξεις, προβλέπει η τελευταία υπουργική απόφαση, που υπέγραψε ως υπουργός Οικονομικών ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την απόφαση, θα περικοπούν αναδρομικά 330,288 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια που είχαν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012. Με βάση την απόφαση, που περιγράφει επακριβώς ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» από τα κονδύλια που θα λείψουν, οι περικοπές αφορούν σε:

-       Συντάξεις πολιτικών υπαλλήλων:  36.073.000,00 ευρώ

-       Συντάξεις δικαστικών λειτουργών: 1.285.000,00 ευρώ

-        Συντάξεις στρατιωτικών, οργάνων ΕΛ.ΑΣ ,Λ.Σ Π.Σ κλπ:  23.976.000,00

-        Συντάξεις πρωθυπουργών & βουλευτών: 311.000,00 ευρώ

-        Συντάξεις δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων: 2.830.000,00 ευρώ

-        Συντάξεις κληρικών και πρώην ασφαλισμένων Τ.Α.Κ.Ε:. 726.000,00 ευρώ

-        Συντάξεις υπαλλήλων ΟΣΕ: 799.000,00 ευρώ

-        Ταχυδρομικά έξοδα: ευρώ 6.450.000,00 ευρώ

-        Αμοιβές νομικών προσώπων: 450.000,00 ευρώ

-        Αμοιβές & προμήθειες τραπεζών & πιστωτικών ιδρυμάτων: 4.950.000,00

-        Αποδόσεις δασμών που βεβαιώθηκαν με βάση το κοινό εξωτερικό δασμολόγιο: 10.000.000,00 ευρώ

-        Αποδόσεις ιδίων πόρων που προέρχονται από ΦΠΑ: 42.700.000,00 ευρώ

-        Αποδόσεις βάσει ΑΕΕ (Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα): 198.300.000,00

-        Επιστροφές από ανεκτέλεστα προγράμματα: 600.000,00 ευρώ

-        Απαλλοτρίωση κτημάτων για έργα ΝΑΤΟ: 18.750,00

-        Δαπάνες πληρωμής τόκων του αρ.3 ν.2120/93: 90.000,00

-        Οικονομικά κίνητρα απόσυρσης οχημάτων για την αντιμετώπιση της

ατμοσφαιρικής ρύπανσης: 150.000,00
-       Αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων που απαλλοτριώνονται για την εκτέλεση

αρμοδιότητος ΓΕΝ & ΓΕΑ: 486.750,00

-       Αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων που απαλλοτριώνονται για λοιπούς σκοπούς 92.850,00

Τρώνε από τώρα όλα τα λεφτά της χρονιάς τα Ταμεία

22/3/2012 - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 

Δραματική η κατάσταση
 
Ορατός γίνεται πλέον ο κίνδυνος να μην μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν δαπανήσει «με το καλημέρα» της νέας χρονιάς, πολλά περισσότερα από τα κονδύλια που τους επιτρέπει ο προϋπολογισμός τους.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως, αν δεν εξευρεθούν επιπρόσθετα κονδύλια τους αμέσως επόμενους δύο-τρεις μήνες, τότε θα πρέπει αναγκαστικά να περικοπούν συντάξεις για να μην πάψουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους.

Το ΙΚΑ κατανάλωσε ήδη -μέσα στους πρώτο μόλις δίμηνο του 2012- τα 2/3 της κρατικής επιχορηγήσεως που δικαιούται για φέτος: από τα συνολικά 2,1 δισ. ευρώ έλαβε ήδη τα 1,4 δισ.! Του απομένουν δηλαδή για τους επόμενους 10 μήνες (συν τα δώρα Πάσχα-Χριστουγένων και θέρους) μόλις 700 εκατ. ευρώ, όσα σχεδόν δηλαδή χρειάστηκε για να καλύψει πέρυσι τις ανάγκες των δύο πρώτων μηνών μόνον –και που και τότε χρειάστηκε πάλι στο τέλος της χρονιάς επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να μπορέσει να πληρώσει συντάξεις.

Δύσκολα βγαίνει η χρονιά όμως και για όλα σχεδόν τα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία. Ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο δεν θα έπρεπε κανένα να ξεπερνά αναλογικώς το 12%-15% της ετήσιας επιχορηγήσεως από το κράτος, έχουν ήδη αναλώσει:

-        το ΤΑΠ-ΟΤΕ το 35,7%

-        ο ΟΑΕΕ το 30%

-        το ΝΑΤ το 26%

-        ο ΕΟΠΥΥ το 25,9%

-        ο ΟΓΑ το 25%.


Με αυτούς τους ρυθμούς, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη τα Ταμεία αυτά θα ξεμείνουν από χρήματα, εκτός αν βρουν τρόπους να υποκαταστήσουν την κρατική επιδότηση ή αν τελικώς αυτή συνεχιστεί υπερβαίνοντας τα όρια που έχουν τεθεί με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό και το νέο Μνημόνιο που ψηφίστηκαν προ ημερών μόλις.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΠΑΣΙΔΙΚ: ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΤΑ 500 ΕΚ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΥ Κ. ΚΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012


ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ                 
ΚΑΝΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΙ ΜΠΑΡΔΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ
ΜΗΤΡ/ΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ 2 ΤΤ 491ΟΟ ΚΕΡΚΥΡΑ
ΤΗΛ. 26610 22470 begin_of_the_skype_highlighting            26610 22470      end_of_the_skype_highlighting
MAIL kantas@otenet.gr                                      Κέρκυρα 22 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Αξιότιμε, κύριε Υπουργέ,

   πριν από τη θρυλούμενη ανακοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων –επί είκοσι χρόνια ακούμε για το θέμα αυτό- σας παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στην υλοποίηση Υπουργικής απόφασης που θα περιλαμβάνει κατώτατο όριο εργαστηριακής αμοιβής 20 Ευρώ ανά εντολή, διότι έχει ευτελιστεί πλήρως η αξιοπρέπεια του Βιοπαθολογικού επαγγέλματος και δείτε γιατί:

             ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1η
   Ασθενής προσέρχεται στο εργαστήριο με εντολή κλινικού γιατρού για την εκτέλεση Γενικής εξέτασης Ούρων. Η εξέταση αυτή σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο κοστολογείται με 1,70 Ευρώ. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ το εργαστήριο οφείλει να παρακρατήσει από τον ασθενή, ως συμμετοχή του στη δαπάνη, το 15% της αξίας της εξέτασης και να εκδώσει Απόδειξη  Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ), που στην προκειμένη περίπτωση είναι ίση με 0,25 Ευρώ (25 λεπτά).
Ως γνωστόν, στη συνέχεια, το εργαστήριο θα υποβάλλει το παραπεμπτικό στον ΕΟΠΥΥ προς εξόφληση, αναμένοντας να εισπράξει το υπόλοιπο, 1,44 Ευρώ, μείον τις κρατήσεις περίπου 20%, δηλαδή 1,15 λεπτά.
Ενημερωτικά, σας γνωρίζω ότι για την εκτέλεση μιας γενικής ούρων απαιτούνται τα εξής:
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Ένας ουροσυλλέκτης
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Μία εμβαπτιζόμενη ταινία για χημικό έλεγχο των ούρων
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Ζεύγος γαντιών μιας χρήσεως
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Πλαστικό σωληνάριο μιας χρήσεως
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Φυγοκέντρηση των ούρων
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Πλαστικό σιφώνιο μιας χρήσεως
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Γυάλινη αντικειμενοφόρος πλάκα μιας χρήσεως
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Γυάλινη καλυπτρίδα μιας χρήσεως
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Μικροσκόπηση από το γιατρό
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Ολοσέλιδη έκθεση των αποτελεσμάτων
Αυτονόητο είναι ότι στο κόστος της εξέτασης πρέπει να περιληφθεί και ο φάκελος της απάντησης και το αναλογούν κόστος των αποσβέσεων του απαραίτητου για την εξέταση εξοπλισμού, της εργασίας της γραμματέως και της παρασκευάστριας, του ενοικίου και των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων.
Εδώ επομένως δε λογαριάζουμε το κέρδος που θα απομείνει. Ο λογαριασμός γίνεται για να αποτιμηθεί η υλική και ηθική ζημία του γιατρού, διότι ειδικά τώρα που το κόστος των εξετάσεων αναγράφεται και στα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά και παράλληλα το εργαστήριο υποχρεούται να εκδίδει ΑΠΥ για τα 0,25 λεπτά συμμετοχής του ασθενούς στη δαπάνη, εκτός από την υλική ζημία που υφιστάμεθα ντρεπόμαστε κ. Υπουργέ.

             ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2η
   Ασθενής προσέρχεται στο εργαστήριο για εξέταση Γενικής αίματος. Η γενική αίματος είναι κοστολογημένη στο κρατικό τιμολόγιο με το ποσόν των 2,88 Ευρώ. Το εργαστήριο σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ οφείλει να παρακρατήσει από τον ασθενή, ως συμμετοχή του στη δαπάνη, το 15% της αξίας της εξέτασης και να εκδώσει Απόδειξη  Παροχής Υπηρεσιών, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ίση με 0,43Ευρώ (43 λεπτά). Στη συνέχεια, το εργαστήριο θα υποβάλλει το παραπεμπτικό στον ΕΟΠΥΥ προς εξόφληση, αναμένοντας να εισπράξει το υπόλοιπο ποσόν των 2,45 Ευρώ, μείον τις κρατήσεις περίπου 20%, δηλαδή 1,96 λεπτά.

Για την εκτέλεση της Γενικής εξέτασης αίματος απαιτούνται τα εξής:

<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Πράξη αιμοληψίας
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Ζεύγος γαντιών  μια χρήσεως
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Σύριγγα και βελόνα
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Οινόπνευμα και βαμβάκι
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Αυτοκόλλητη γάζα
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Γυάλινη αντικειμενοφόρος πλάκα μιας χρήσεως
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Γυάλινη καλυπτρίδα μιας χρήσεως
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Χρώση της λεπτής στοιβάδας αίματος
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Εξέταση του αίματος στον αιματολογικό αναλυτή
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Μικροσκόπηση του πλακιδίου από τον γιατρό
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->Ολοσέλιδη έκθεση των αποτελεσμάτων

Και στην περίπτωση αυτήν, πρέπει να περιληφθεί και ο φάκελος της απάντησης και το αναλογούν κόστος των αποσβέσεων του απαραίτητου για την εξέταση εξοπλισμού, της εργασίας της γραμματέως, και της παρασκευάστριας, του ενοικίου και των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων.
Η ζημιά κι εδώ είναι αυτονόητη κ. Υπουργέ, όπως και η ταπείνωσή μας.

             ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3η
   Προσέρχεται στο εργαστήριο ασθενής με παραγγελία τριών εξετάσεων, δηλαδή Γενικής αίματος, Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών και Γενικής Ούρων συνολικής αξίας, σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο, 6,40 Ευρώ. Δηλαδή, σύμφωνα και με τα παραπάνω, το εργαστήριο θα εισπράξει 0,96 Ευρώ ως συμμετοχή του ασθενούς και θα υποβάλλει στον ΕΟΠΥΥ το παραπεμπτικό με όλη τη δέουσα διαδικασία, προκειμένου να εισπράξει επί πλέον 4,35 Ευρώ.

   Κ. Υπουργέ, πρέπει να προβείτε άμεσα:
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->στον καθορισμό κατώτατης αμοιβής ίσης με 20 Ευρώ ανά εντολή
<!--[if !supportLists]-->-         <!--[endif]-->στην ανακοστολόγηση των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων που παραμένουν στις τιμές αυτές επί 21 χρόνια
διαφορετικά τα εργαστήρια είναι καταδικασμένα  να κλείσουν με άμεση συνέπεια στους γιατρούς και στο βοηθητικό προσωπικό.

                      Με εκτίμηση

                  Αριστείδης Κάντας

                    Βιοπαθολόγος