Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ιωάννης Βλόντζος :“Οφειλές νοσοκομείων & μείωση τιμών των φαρμάκων δεν αφήνουν περιθώρια περαιτέρω μειώσεων”

29 Νοεμβρίου 2011  

O Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Merck A.E., Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, υπεύθυνος για θέματα ΕΟΦ & Πρόεδρος της Ένωσης Βιοτεχνολογίας Ελλάδος κ. Ιωάννης Βλόντζος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. 
 
Κύριε Βλόντζο είστε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Merck Α.Ε. Μια εταιρεία που έχει επενδύσει σε δύσκολους τομείς της υγείας όπως η ογκολογία, η ενδοκρινολογία, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις αλλά και η γονιμότητα. Δίνετε όμως πολύ μεγάλη σημασία στην έρευνα και τις νέες καινοτομίες. Θα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα για τους τρόπους προσέγγισης σας ως προς τον ασθενή;

Στόχος του Ομίλου Εταιρειών Merck είναι η δημιουργία μιας καινοτόμου, επιτυχημένης φαρμακευτικής επιχείρησης με παγκόσμια εμβέλεια η οποία θα ωφελήσει τόσο τους ιατρούς, όσο και τους ασθενείς. Ο Όμιλος εστιάζει στην καινοτομία και δίνει έμφαση στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, ούτως ώστε να καλυφθούν ιατρικές ανάγκες οι οποίες παραμένουν ανικανοποίητες. Αυτό, λοιπόν, το επιτυγχάνουμε με το να προσφέρουμε νέες θεραπείες και υπηρεσίες σε ασθενείς, σε θεραπευτικούς τομείς όπως αυτούς που προαναφέρατε.
Έτσι, μέσω καινοτόμου επιστήμης και φιλικών προς τον ασθενή συστημάτων χορήγησης φαρμάκων, βοηθούμε τους ανθρώπους να ζήσουν μια πιο ικανοποιητική ζωή.
Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι η Merck καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να κάνει τη λήψη των φαρμάκων από τους ασθενείς ευκολότερη. Πιο συγκεκριμένα, στην τελετή για την απονομή Βραβείων Αριστείας Ιατρικού Σχεδιασμού (MDEA), το easypod™ της Merck Serono, η πρώτη ηλεκτρονική συσκευή έγχυσης αυξητικής ορμόνης, έλαβε το χρυσό μετάλλιο για τον καινοτόμο σχεδιασμό της και την ευκολία στη χρήση της. Το easypod™ έχει εγκριθεί στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική και η ανταπόκριση από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας σε περισσότερες από 20 χώρες στις οποίες έχει κυκλοφορήσει είναι θετική.


Το 2009 αν δεν κάνω λάθος ιδρύθηκε η Ένωση Βιοτεχνολογίας Ελλάδος της οποίας είστε Πρόεδρος. Ποιες είναι οι δραστηριότητες της Ένωσης και σε ποιους τομείς εφαρμόζεται;

Η Ένωση Βιοτεχνολογίας Ελλάδος (ΕΒΙΕ) ιδρύθηκε το 2009 και αποτέλεσε μια πραγματική καινοτομία στον κλάδο της Βιοτεχνολογίας για τη χώρα μας, καθ’ ότι η Βιοτεχνολογία βρίσκει πρόσφορο έδαφος εκτός του τομέα Υγείας και στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Γεωργίας, αλλά και της Βιο-οικονομίας. Η ΕΒΙΕ είναι επίσημο μέλος της European Association for Bioindustries (EuropaBio), ένωση η οποία κύριο σκοπό έχει την εκπροσώπηση της βιοτεχνολογίας στην Ευρώπη.
Στόχοι της Ένωσης είναι η ενιαία εκπροσώπηση όλων των εταιρειών Βιοεπιστημών και Βιοτεχνολογίας, καθώς και η προβολή του έργου τους -είτε αυτό αφορά σε επιστημονικό είτε σε κοινωνικό θεσμικό επίπεδο- τόσο σε Διεθνείς όσο και σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.
Έτσι, λοιπόν, οι δραστηριότητες της Ένωσης, περιλαμβάνουν την προβολή της επιστημονικής προόδου και της συμβολής της Βιοτεχνολογίας στη Δημόσια Υγεία και Οικονομία, την επιδίωξη συνεργασιών με ευρύτερες ενώσεις ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου και Δημόσιες Αρχές, τη σύσταση ομάδων εργασίας, την έκδοση επιστημονικών εντύπων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων με επιστημονικό αντικείμενο, τη συμμετοχή και εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ΜΗ.ΚΥ.Ο., την προβολή των θέσεων του ελληνικού κλάδου βιοτεχνολογίας και βιοεπιστημών διεθνώς, καθώς και την συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτικά προγράμματα.


Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε μια νέα ηλεκτρονική δημοπρασία με δραστική ουσία χωρίς εμπορική ονομασία για τα φάρμακα των νοσοκομείων. Η έκπτωση που επιτεύχθηκε είναι 92% όπως τόνισε το υπουργείο Υγείας και την πήρε ελληνική εταιρεία. Τι σημαίνει αυτό για τη φαρμακοβιομηχανία γενικότερα. Διαγωνισμοί μόνο με δραστική ουσία & πολύ χαμηλές τιμές;

Φαινομενικά ακούγεται σαν επιτυχία, στην ουσία είναι ανησυχητικό το ποσοστό έκπτωσης. Δύο είναι τα βασικά θέματα για την συγκεκριμένη δημοπρασία κατά τη δική μου άποψη: το πρώτο αφορά τη νομοθεσία που ισχύει για το κόστος των φαρμάκων και το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς είναι δυνατό να προσφέρει κάποιος τιμή κάτω του κόστους. Το δεύτερο αφορά στην ποιότητα του φαρμάκου και κατά πόσο είναι αυτό ασφαλές για τον ασθενή. Έστω και ένα από τα δύο να ισχύει, χρήζει περαιτέρω έρευνας από τις Αρχές.


Ο ΕΟΦ ως κρατικός οργανισμός μιλά για οικονομική δυσχέρεια των εταιρειών. Αν τελικά υπάρχει αυτή η οικονομική δυσχέρεια σε κάποιες εταιρείες αυτό δεν οφείλεται και στο κράτος; Που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σχετικά με τα νοσοκομειακά χρέη ως προς τις φαρμακευτικές εταιρείες;

Τα νοσοκομειακά χρέη και οι γενικότερες δαπάνες στον κλάδο της υγείας, επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν, τις φαρμακευτικές εταιρίες όχι μόνο στον τομέα των οικονομικών, αλλά στον εργατικό/κοινωνικό τομέα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου τους επηρέασε την απασχόληση των εργαζόμενων, ενώ η μείωση των τιμών των φαρμάκων τις οδήγησε σε μειωμένο κύκλο εργασιών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΣΦΕΕ προκύπτει ότι για το διάστημα μέχρι 30/9/2011 έχει εξοφληθεί το 50% των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι κατανοητό πως οι οφειλές σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών των φαρμάκων επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις...


Ποια είναι η γνώμη σας για τις λίστες φαρμάκων. Γεμίσαμε λίστες, βοηθούν τελικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης;

Η Πολιτεία θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της και στα υπόλοιπα σημεία του χώρου της Υγείας και ιδιαίτερα στον έλεγχο του δικτύου διανομής  και την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος υγείας, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ηλεκτρονικό ιστορικό του ασθενούς, τους συνεχείς και εντατικούς ελέγχους που αποτελούν το μόνο τρόπο διαχείρισης της σπατάλης και είναι η μόνη λύση για τη συγκράτηση των δαπανών.


Θεωρείτε ότι θα δουλέψει σωστά το σύστημα τιμών φαρμάκων να βγαίνει από το υπουργείο Υγείας;

Με τη νέα εφαρμογή του συστήματος, ο προσδιορισμός της τιμής ελέγχεται διεξοδικά, από το μέσο όρο των χαμηλότερων τιμών σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και αυτό συνέβαινε και πριν την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, εν τούτοις, το υπουργείο έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της εξέλιξης των τιμών σε όλες τις χώρες και μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα. Έτσι, το νέο σύστημα τιμολόγησης, βασίστηκε σε μια βάση δεδομένων για τις τιμές των φαρμάκων, σύμφωνα πάντα με τους επίσημους τιμοκαταλόγους των αρμόδιων υπουργείων, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, το σύστημα αυτό είναι συνδεδεμένο και συνεργάζεται με Διεθνείς Οργανισμούς, εξειδικευμένους σε θέματα φαρμάκου (PPRI και OBIG).
Πάντως, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστεί άμεσα το άρθρο 14 του Νόμου 3840 (τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης) χωρίς κανέναν περιορισμό, όπως επίσης και όσα υπεγράφησαν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.


Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα λύσει κατά τη γνώμη σας το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων;

Είναι αναμφισβήτητο πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επέφερε δραστικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας, τόσο στο επίπεδο της συνταγογράφησης, όσο και στο επίπεδο της δημόσιας δαπάνης. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, είναι πως η χώρα μας προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ήδη μέχρι σήμερα εξυπηρετεί ηλεκτρονικά το 40% του συνόλου των συνταγών της χώρας. Έτσι, λοιπόν, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο αριθμός των συνταγών που επρόκειτο να συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά, θα ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου το 50% του συνόλου των συνταγών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του ταμείου του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, αντιλαμβανόμαστε πως το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης και κατά συνέπεια της πολυφαρμακίας, κατάφερε να εξασθενήσει, καθώς πριν την εφαρμογή της, ασθενείς φέρονταν να κατανάλωναν πάνω από 20 διαφορετικά φάρμακα μηνιαίως. Παρ’ όλα αυτά, όπως κάθε πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, εμφανίζει ορισμένες ατέλειες, όπως η έλλειψη θεραπευτικού πρωτοκόλλου αλλά και η άμεση διασύνδεση με το λογισμικό των φαρμακοποιών.


Νομίζετε ότι οι πολύ φθηνές τιμές φαρμάκου στην ελληνική αγορά θα οδηγήσουν τελικά τις εταιρείες στις παράλληλες εξαγωγές με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονο και συνεχόμενο πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά;

Πράγματι, το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στην αγορά παρατηρείται συνήθως όταν υπάρχει μείωση των τιμών. Το γεγονός αυτό, οδηγεί αρχικά, στην εξαγωγή τους σε άλλες χώρες όπου η τιμή πώλησης είναι υψηλότερη (παράλληλες εξαγωγές), και σαν αποτέλεσμα έχουμε την πιθανή μείωση της ποσότητας που προμηθεύουν οι εταιρίες στην εγχώρια αγορά. Βέβαια, οι παράλληλες εξαγωγές θεωρούνται νόμιμες με την προϋπόθεση ότι υπάρχει επάρκεια των φαρμάκων πού εξάγονται στην εγχώρια αγορά. Στην περίπτωση όμως που κάτι τέτοιο δεν τηρείται, το ελληνικό κράτος μέσω του ΕΟΦ, προκειμένου να προβλέψει και να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες ελλείψεις φαρμάκων, εφάρμοσε μια σειρά μέτρων, όπως επιβολή χρηματικών προστίμων σε εταιρίες παραγωγής φαρμάκων που μείωσαν τις πωλήσεις τους αδικαιολόγητα, αλλά και ρητή απαγόρευση εξαγωγής συγκεκριμένων φαρμάκων, αναγκαίων για τη Δημόσια Υγεία.


Δημιουργεί κατά τη γνώμη σας πολύ μεγάλο πρόβλημα η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα στις συνολικές δαπάνες της υγείας ή μήπως έχουμε εστιάσει σε λάθος τομέα για λόγους ίσως σκοπιμότητας;

Η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μόνο ένα μέρος μικρότερο του 20% του συνόλου των δαπανών στο χώρο της υγείας.
Είναι πλέον βέβαιο ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτύχει από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν περαιτέρω έμμεση ή άμεση μείωση τιμών, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους και η απασχόληση στον κλάδο.


Πολλά νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικά φαρμακεία παραπονιούνται για ελλείψεις φαρμάκων. Ο ΕΟΦ στην προσπάθεια του να εξομαλύνει την κατάσταση έβγαλε ανακοίνωση που αναφέρει ότι αυτές οφείλονται σε φάρμακα των οποίων έχει διακοπεί η κυκλοφορία και θα αποκατασταθούν άμεσα καθώς και στην οικονομική κρίση που δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών-φαρμακαποθηκών-φαρμακείων. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σ’ αυτό;

Γεγονός είναι, ότι το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων παρατηρείται όλο και πιο συχνά τελευταία. Αυτό, οφείλεται στη διακοπή της κυκλοφορίας ορισμένων φαρμάκων αλλά και σε τροποποιήσεις που απαιτούνται για την άδεια της κυκλοφορίας τους. Παράλληλα, η οικονομική κρίση, δυσκόλεψε τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών, φαρμακαποθηκών και φαρμακείων, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έγκαιρη διακίνηση της αναγκαίας ποσότητας ορισμένων φαρμάκων.
Για να μιλήσουμε ευθέως, η κατάσταση ήταν προβλέψιμη. Δυστυχώς, τέτοιου είδους εξελίξεις είναι σημεία των καιρών.
                                                                                                                              Ανθή Αγγελοπούλου
Related posts

Γενόσημα προϊόντα - Συνέντευξη 28-02-2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 29ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

http://www.pis.gr/?MDL=pages&SiteID=170

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ 23.2.2012

Νέο σχόλιο για το Σφραγίδες συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών.

Ο/Η Μ.Γ.Λ. άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Σφραγίδες συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών":

"επισημαίνεται ότι δεν θα γίνονται αποδεκτα από 1.3.12 τα παραπεμπτικά (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα) που δεν φέρουν στη σφραγίδα του γιατρού τα αναφερόμενα στοιχεία"

1.πως θα ξέρει ο εργαστηριακός ποιοί είναι του ΕΟΠΥΥ και ποιοι είναι μόνο διαπιστευμένοι;
2. Θα ισχύει το ίδιο καιγια το φάρμακο;
... προχειρότητα ή δολιότητα ;



Ανάρτηση από τον/τη Μ.Γ.Λ. στο ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ τη 24 Φεβρουαρίου 2012 9:35 π.μ.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΔ

Τήν κάτωθι πληροφορία μού έδωσε σήμερα υπάλληλος τής ΥΠΑΔ κεντρικής Αθήνας:
Γιά ΟΛΑ τά χρήματα πού η συγκεκριμένη ΥΠΑΔ χρωστάει σέ γιατρούς από τά μέσα 2010 – πού έχουν φτάσει οι μέχρι τώρα πληρωμές – έως ΚΑΙ τίς 31/12/11, έχουν εκδοθεί τά αντίστοιχα εντάλματα – τό 90% τών αιτούμενων ποσών-. Τά εντάλματα έχουν αποσταλεί στό Υπουργείο Οικονομικών, όπου καί έχουν “κολλήσει”, αντιλαμβάνεστε γιατί…. Όταν θά εφοδιαστούν μέ χρήματα, θά τό καταλάβουμε όλοι, διότι θά δούμε τίς πρώτες εξοφλήσεις στούς λογαριασμούς μας.
Βαρβάρα Παπαδοπούλου, καρδιολόγος

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΙΣ 11ης ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Αγαπητές και Αγαπητοί Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων,

Αγαπητές και Αγαπητοί Εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αποφάσισε τη σύγκληση της σημερινής Εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, η οποία έχει ως θέματα τον Οικονομικό Απολογισμό του 2011 και τον Οικονομικό Προϋπολογισμό του 2012 αφενός και αφετέρου την παράθεση κατά το δυνατόν των πεπραγμένων της λήγουσας τριετίας εν όψει των αυριανών εκλογών.
Ο απολογισμός  της τριετίας που λήγει, κατά μοναδική και πρωτοφανή  εξαίρεση στα χρονικά  του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, συμπεριλαμβάνει και το διάστημα  από 1 Απριλίου 2009 έως και 20 Οκτωβρίου 2009  όπου την Διοίκηση του ΠΙΣ άσκησε η Διοικούσα Επιτροπή που διόρισε ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος αφού καθαίρεσε το μόλις νομίμως εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων και των εκπροσώπων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας στις 7 Φεβρουαρίου 2009.
Το νομίμως εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο επανήλθε στα καθήκοντά του δυνάμει της απόφασης  2691/2009 του ΣτΕ που ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση του κ.Αβραμόπουλου η οποία ανεκλήθη μαζί με τις παρατάσεις που εδόθησαν, δια της   Υ7α/ΓΠ οικ.137182/15.10.2009  Υπουργικής Απόφασης της Υπουργού Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου. Επισημαίνεται ότι η καθαίρεση  του νόμιμα εκλεγέντος  Διοικητικού Συμβούλιου του ΠΙΣ εγένετο εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων  στον χώρο της Υγείας και του Ιατρικού Επαγγέλματος, που αφορούσαν ολόκληρο το Ιατρικό Σώμα αλλά και όλους τους επιμέρους εργασιακούς χώρους των Ιατρών. Κατά το διάστημα αυτό το Ιατρικό Σώμα  αποστερήθηκε της φυσικής του ηγεσίας την οποία μόλις είχε εκλέξει και ο ΠΙΣ ως ο αντιπροσωπευτικότερος φορέας των Ιατρών της Ελλάδος, υποβαθμίστηκε δραματικά σε μια σκιώδη υπηρεσιακή οντότητα του Υπουργείου με διορισμένη την διοίκησή του.
Τον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι της 21 Οκτωβρίου 2009 οπότε και αποκαταστάθηκε η νόμιμη Διοίκηση του ΠΙΣ, διεκόπη βίαια η επικοινωνία και η αμφίδρομη ενημέρωση  του εκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τους ιατρούς αφ ενός και αφ ετέρου ο διεκδικητικός διάλογος  για τα  ιατρικά ζητήματα με τα κυβερνητικά όργανα και τους Δημόσιους Οργανισμούς.  Εξ αιτίας αυτής της τραυματικής εξέλιξης για τα δημόσια ζητήματα  της υγείας και του ιατρικού επαγγέλματος γενικώς, δεν κατέστη δυνατόν να ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις που έλαβε η Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ, για τις οποίες η εντολή είχε δοθεί στο νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο.
Το απερχόμενο Δ.Σ. του ΠΙΣ  στην συνέχεια  της θητείας του αντιμετώπισε ένα αμείλικτο μονολιθικό σύστημα εξουσίας, εκφραζόμενο  από τις  σημερινές πολιτικές  ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας,  Εργασίας και του ΕΟΠΥΥ, που με την συνεχή επίκληση  των  δυσμενών οικονομικών συγκυριών, των μνημονιακών δεσμεύσεων και  των επιταγών  της Τρόικα, έχουν οδηγήσει με τις νομοθετικές  και κυβερνητικές μεθοδεύσεις τους    την Υγεία,  το γενικότερο Σύστημα Περίθαλψης των πολιτών  και την εν γένει επαγγελματική προοπτική των ιατρών σε δραματικά αδιέξοδα

Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση με τις συνεχείς και αλλεπάλληλες κυβερνητικές  παλινωδίες, επέβαλλε κατά το 2011 την σύγκληση τεσσάρων Γενικών Συνελεύσεων, όπου χρειάστηκε κάθε φορά να επικαιροποιείται το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΙΣ και να λαμβάνονται νεώτερες αποφάσεις κινητοποιήσεων.  

Το διεκδικητικό πλαίσιο και οι κινητοποιήσεις που ψηφίστηκαν  από τις Γενικές Συνελεύσεις του πλέον θεσμικού και αντιπροσωπευτικού φορέα του ιατρικού κόσμου της χώρας που είναι ο Π.Ι.Σ., κλήθηκαν να  ενεργοποιήσουν όλοι  οι  Ιατρικοί Σύλλογοι, όλες οι επί μέρους  Κλαδικές Ιατρικές Οργανώσεις και όλοι οι ιατροί.

Η σημερινή  Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση   πραγματοποιείται ενώ σοβεί μία  πρωτοφανής πολιτική κρίση η οποία απειλεί να ανατρέψει δραματικά κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικού κράτους, που δεν  φείδεται καμίας κοινωνικής ομάδας και βεβαίως ούτε των ιατρών.
Δραματικό στοιχείο που αναπόφευκτα επηρεάζει το κλίμα εντός του οποίου πραγματοποιείται η σημερινή Γενική Συνέλευση αποτελεί το γεγονός των εν εξελίξει γενικότερων κινητοποιήσεων που απειλούν να επιφέρουν μη ανατρέψιμες δυσμενείς καταστάσεις  στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν Πανελλήνιες Πανιατρικές Απεργίες, ενώ υποστηρίχθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις των επί μέρους ιατρικών εργασιακών κλάδων και κινητοποιήσεις των ευρύτερων κοινωνικών οργανώσεων. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν  συνελεύσεις  ιατρικών συλλόγων στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ.
Με συνεχή Δελτία Τύπου και ενημέρωση των Ιατρικών Συλλόγων, ο Π.Ι.Σ. παρενέβη κατ΄επανάληψη σε τρέχοντα επί μέρους ζητήματα προασπίζοντας τις αποφάσεις των  Γενικών Συνελεύσεων.
Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. προς υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων της Γ.Σ., ενεργοποίησε τον μηχανισμό νομικής υποστήριξης, προς την κατεύθυνση αποτελεσματικών προσφυγών  κατά των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους υπονομεύουν την επαγγελματική, επιστημονική και ηθική υπόσταση των ιατρών.

Επισημαίνεται ότι οι Γενικές Συνελεύσεις επικαιροποίησαν κατ επανάληψη το διεκδικητικό πλαίσιο του Π.Ι.Σ. απαιτώντας:

Α) Την καθιέρωση ενός ενιαίου εξωνοσοκομειακού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο θα εξυπηρετεί ισότιμα όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες με αποκλειστική ασφαλιστική κάλυψη των Ασφαλιστικών τους Οργανισμών και που θα αξιοποιεί το σύνολο του εξωνοσοκομειακού δυναμικού και της υφιστάμενης ιατροτεχνολογικής υποδομής.
Β) Την θεσμοθέτηση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τον Π.Ι.Σ., με ελεύθερη ένταξη όλων των επιθυμούντων ιατρών, αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση και με διατήρηση του δικαιώματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμπτικογραφία των μη συμβεβλημένων ιατρών.
Γ) Την Διασφάλιση της νοσοκομειακής υποδομής σε κάθε νομό με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση με προσωπικό, και διασφάλιση αξιόπιστων και ασφαλών προτύπων και προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δ) Την διεκπεραίωση των ζητημάτων που αφορούν τον ιατρικό πληθωρισμό, την ιατρική ανεργία, τους νέους ιατρούς, τον Τομέα Υγειονομικών Ε.Τ.Α.Α., τον γενικό Υγειονομικό Χάρτη της Χώρας, την υπηρεσιακή και ασφαλιστική  υπόσταση των υπηρετούντων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ιατρών, την εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ και λοιπών Ταμείων προς τους συμβεβλημένους ιατρούς, την ιατρική φορολόγηση, την διαρκή επιμόρφωση- εκπαίδευση των ιατρών και τη δυσφήμιση του ιατρικού σώματος. 

Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την Γενική Συνέλευση της 6ης Νοεμβρίου  2011 έως σήμερα, καταγράφηκαν  δραματικές εξελίξεις που επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το ήδη αδιέξοδο κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και του συντεταγμένου ιατρικού κόσμου, σε σχέση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα.

ΕΟΠΥΥ
Χαρακτηριστικά στοιχεία της κυβερνητικής αυθαιρεσίας  υπήρξε η διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου 262/16-12-2011 και οι από 21.12.201 και 27.12.2011 ανακοινώσεων του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ που οδηγούν νομοτελειακά τον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών σε πλήρη απαξίωση και κατάργηση.
Στοιχείο  μερικής ανταπόκρισης στις διεκδικήσεις του ΠΙΣ παρά την γενικότερη ασάφεια, υπήρξε η θέσπιση της  ελεύθερης συνταγογράφησης και αναγραφής ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών, για όλους τους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.
Στην γενικότερη επισφάλεια  που χαρακτηρίζει τις επίκαιρες εξελίξεις, βαρύνει το γεγονός των προωθούμενων συμβάσεων με επιμέρους ομάδες εκπροσώπησης Διαγνωστικών Κέντρων κλπ, που υπονομεύουν  την γενικότερη διεκδίκηση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ.
Υπονομευτική για τους γιατρούς αναδεικνύεται  και η ρύθμιση του άρθρου 34 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που ενώ φέρεται να ενεργοποιεί την πληρωμή των παλαιών ιατρικών οφειλών του ΟΠΑΔ, πρακτικά απεργάζεται  την απόρριψή τους.

Ο ΠΙΣ σταθερά και αταλάντευτα διεκδικεί την Καθιέρωση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τον Π.Ι.Σ., μετά από επίσημη διαπραγμάτευση, που θα καθορίζει όλα τα ζητήματα απασχόλησης, ασφάλισης, αμοιβής και ελέγχου, η οποία θα δίδει τη δυνατότητα σε όλους τους ιατρούς που επιθυμούν, να συμβάλλονται,  αμειβόμενοι  κατά πράξη και περίπτωση.

Επίσης απαιτείται δυναμικά η ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου 262/16-12-2011  και των 2456/3-11-2011 ΚΥΑ που αφορούν τον  Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τις αμοιβές των συμβεβλημένων ιατρών, μαζί με τις προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ τροποποιήσεις  που συντάχθηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη καμία από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις της ιατρικής κοινότητας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ
Ο ΠΙΣ διεκδικεί την άμεση διακοπή των προωθούμενων εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας  καταργήσεων και συγχωνεύσεων κλινών, τμημάτων και νοσοκομείων, οι οποίες επιχειρούνται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες Υγείας του πληθυσμού και οι τεκμηριωμένες θέσεις της Ιατρικής Κοινότητας.

Ζητείται η κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης  και η διατήρηση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου.

Επιβάλλεται να επανασχεδιαστεί η  νοσοκομειακή περίθαλψη  στις νησιώτικες και ακριτικές  περιοχές της χώρας, με την εξασφάλιση του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και της απαραίτητης ιατροτεχνολογικής υποδομής, για την θωράκιση της Υγείας των κατοίκων.

Επιβάλλεται να διασφάλισθεί η έγκαιρη προμήθεια των  Νοσοκομείων  και των Κέντρων Υγείας  με υλικό διασφαλισμένης  ποιότητας.

Ο ΠΙΣ διεκδικεί την  κατοχύρωση της πλήρους πρόσβασης όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς προσωπικές επιβαρύνσεις.

Η οριστική απόσυρση του διαβόητου σχεδίου νόμου για τις ιατρικές ειδικότητες,  θέσπιση του αριθμού των θέσεων των ειδικευομένων ιατρών στα Νοσοκομεία και  ο υπεύθυνος προγραμματισμός  για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν την εκπαίδευση και την επαγγελματική προοπτική των νέων ιατρών, αποτελούν ανυποχώρητους στόχους του ΠΙΣ.

ΑΣΥΔΟΤΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Ο ΠΙΣ απαιτεί την άμεση ανάκληση της επαίσχυντης 141282/ 21-12-2011 εγκυκλίου του Υπουργού Υγείας που ενεργοποιεί  τις διατάξεις του  Ν.3919/2011(ΦΕΚ Α’32), επισημοποιεί την  ασύδοτη απελευθέρωση του ιατρικού  επαγγέλματος, εκχωρεί των πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας  στα  επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών, καταργεί τις προβλέψεις του Κανονισμού Ιατρικής Δεοντολογίας περί  πλανοδιακής ιατρικής και ακυρώνει την αποστολή των Ιατρικών Συλλόγων.

ΙΑΤΡΟΙ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Στοιχείο που ευρίσκεται στην διαρκή διεκδικητική επικαιρότητα είναι η διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ιατρών που υπηρετούν μέχρι σήμερα στις μονάδες Υγείας του  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η κατοχύρωση των οργανικών ιατρικών θέσεων με άμεση έκδοση της απαιτούμενης ΚΥΑ, όπως και η υλοποίηση του Επιστημονικού Βαθμολογίου.

ΤΣΑΥ (ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΤΑΑ)
Έντονη ανασφάλεια και εύλογες αντιδράσεις προκαλούν οι διαφαινόμενες  εξελίξεις που σχετίζονται με τη δραματική μείωση της αξίας  των αποθεματικών του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος από την οποία πλήττεται κατά τρόπον βάναυσο ο Τομέας Υγειονομικών ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ).
Μετά τη χρηματιστηριακή κρίση η οποία επέφερε γενική πτώση των αξιών στις οποίες είχε επενδυθεί σημαντικό μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου, ενσκήπτει η γενική μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, το διαβόητο «κούρεμα», το οποίο αναμένεται να  επιφέρει δραματική μείωση των αποθεματικών με συνέπειες τις οποίες θα κληθούμε όλοι να υποστούμε.
Η προοπτική εκπόνησης μιας νέας αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας του Ταμείου μας επί τη βάσει της αξίας των αποθεματικών ελλοχεύει το εφιαλτικό σενάριο της κάθετης μείωσης των συντάξεων. Επισημαίνεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αντιστρατεύτηκε με σθένος όλες αυτές τις ληστρικές μεθοδεύσεις εις βάρος του Ταμείου μας, προασπίζοντας την αρχή ότι τα αποθεματικά υφίστανται προς όφελος των ασφαλισμένων.  
Ο Π.Ι.Σ. συμμετέχει με τους υπολοίπους επιστημονικούς φορείς που συνθέτουν το ΕΤΑΑ, στην ενεργοποίηση κάθε έννομης και ένδικης διαδικασίας προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων. 
Ήδη ο ΠΙΣ συμμετέχοντας θεσμικά  δια εκπροσώπων του στην Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΑΥ έχει ενεργοποιήσει σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Πανελλήνιους Υγειονομικούς Φορείς τις απαιτούμενες διαδικασίες για την επίσπευση διεκπεραίωσης  όλων των εκκρεμοτήτων εκκαθάρισης και πληρωμής των οφειλών του Ταμείου μας .

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι διαγραφόμενες επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν ένα νεφελώδες και απροσδιόριστο σκηνικό ενώπιον του οποίου ο ιατρικός κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα.
Ευθύνη όλων μας είναι να διατηρήσουμε ισχυρό το διεκδικητικό μας πλαίσιο ανεξάρτητα από τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα αναδειχθεί από τις αυριανές εκλογές θα έχει όλη την εξουσιοδότηση και την αρμοδιότητα να ενεργοποιήσει τις δράσεις που θα απαιτηθούν για να προασπισθεί το κοινωνικό αγαθό της Υγείας και το Ιατρικό Επάγγελμα συνολικά.

Καλούμαστε όλοι σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Το χρέος που όλοι έχουμε επωμιστεί εκπροσωπώντας τον ιατρικό κόσμο της χώρας, μας θέτει προ των ευθυνών μας.


                                                                     Για το ΔΣ
   Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας
     Δρ. Εμμανουήλ Γ. Καλοκαιρινός                 Δρ. Κωνσταντίνος I. Αλεξανδρόπουλος







Ενημέρωση του ΕΟΦ ως προς τα γενόσημα

Λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα των γενοσήμων φαρμάκων και λόγω του γεγονότος ότι διατυπώνονται δημοσίως λανθασμένες απόψεις και ανακριβείς πληροφορίες ακόμη και από εκπροσώπους θεσμικών φορέων, ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του διευκρινίζει τι είναι τα γενόσημα, πως διακινούνται στην ελληνική αγορά και σε ποιους ελέγχους υπόκεινται.

Γενόσημο προϊόν είναι φαρμακευτικό προϊόν που έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ίδιο με ήδη εγκεκριμένο προϊόν (το προϊόν αναφοράς/πρωτότυπο). Το γενόσημο προϊόν περιέχει την ίδια δραστική όπως το προϊόν αναφοράς, σε ίδια ποσότητα. Η δραστική ουσία ενός φαρμάκου είναι το συστατικό που του προσδίδει τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα.

Τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011) σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων. Σημειώνεται ότι σήμερα τα γενόσημα καταλαμβάνουν το 18% της αγοράς και θα πρέπει να ανέλθουν, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου στο 50% που είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Η τιμολόγησή τους θα είναι εφεξής στο επίπεδο του 40% των πρωτοτύπων και κατά συνέπεια η αύξηση του μεριδίου χρήσης τους θα μειώσει σημαντικά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με μεγάλο όφελος για την κοινωνική ασφάλιση.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους, τα γενόσημα προϊόντα αδειοδοτούνται μετά τη λήξη της περιόδου «αποκλειστικότητας» του πρωτοτύπου φαρμάκου, η οποία διαρκεί συνήθως 10 χρόνια. Η αδειοδότηση των γενοσήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία από κάποια εθνική αρχή της Ε.Ε. ή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και προβλέπει εξονυχιστική αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων μεταξύ των οποίων και μελέτη βιοϊσοδυναμίας (bioequivalence study) ή μελέτη εξαίρεσης από την υποβολή μελέτης βιοϊσοδυναμίας (biowaiver justification) ανάλογα με την περίπτωση του προς εξέταση γενόσημου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), όπως και οι αντίστοιχοι Οργανισμοί Φαρμάκων των λοιπών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιολογούν τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας οι οποίες αποτελούν κλινικές μελέτες, υποκείμενες σε έγκριση από τον ΕΟΦ και διενεργούνται για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνεργασία με Κρατικά Νοσοκομεία ή Ιδιωτικές Κλινικές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή Τρίτες Χώρες π.χ. ΗΠΑ, Καναδάς).

Η ακολουθούμενη προεγκριτική διαδικασία διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ποιότητα των γενοσήμων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ο μετεγκριτικός έλεγχος ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας πραγματοποιείται από τον ΕΟΦ με τους εξής τρεις τρόπους :

Α/ με εργαστηριακούς ελέγχους δειγμάτων φαρμάκων που προέρχονται:

• από τακτικές προγραμματισμένες δειγματοληψίες για εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες κατά κανόνα σχεδιάζονται ανά δραστική ουσία. Στις ομάδες προϊόντων ανά δραστική συμμετέχει η πλειοψηφία των κυκλοφορούντων ιδιοσκευασμάτων, από τα οποία ένα είναι το πρωτότυπο και τα υπόλοιπα γενόσημα.

• από καταγγελίες υγειονομικού προσωπικού, ασθενών, νοσοκομείων, κ.λ.π.

• μέσω του Δικτύου των Επισήμων Εργαστηρίων Ελέγχου Φαρμάκων (OMCL) σε Προγράμματα Επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Αγοράς Φαρμάκων (Market Surveillance Studies, MSS), με τα οποία ελέγχεται η ποιότητα πλήθους γενοσήμων προϊόντων, σε Προγράμματα Ελέγχου Προϊόντων εγκεκριμένων με την κεντρική διαδικασία (Centrally Authorized Products, CAP), και σε προγράμματα μετεγκριτικής επιτήρησης της φαρμακευτικής αγοράς των αμοιβαία (MRP) και αποκεντρωμένα (DCP) εγκεκριμένων γενόσημων φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Την τελευταία πενταετία ελέγχθηκαν εργαστηριακά από τον ΕΟΦ περίπου 1.000 συνολικά δείγματα, εκ των οποίων τα 900 ήταν αντίγραφα και το ποσοστό μη κανονικών (ελαττωματικών) ανέρχεται συνολικά σε 4%. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά στα ποσοστά μη κανονικότητας μεταξύ γενοσήμων και πρωτοτύπων προϊόντων. Οι παρτίδες των ελαττωματικών προϊόντων αποσύρονται αμέσως από την κυκλοφορία και ανάλογα με τη σοβαρότητα του ευρήματος, διενεργείται επιπλέον επιθεώρηση από τον ΕΟΦ στο εργοστάσιο παραγωγής.

Β/ με τακτικές και αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε εργοστάσια παραγωγής και χώρους διακίνησης (φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, νοσοκομεία).

• Σε ότι αφορά την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες (πχ. Ινδία, ΗΠΑ, κλπ.) που εισάγονται στην ΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επιθεώρηση από μια αρμόδια αρχή της ΕΕ, ομοίως και από τον ΕΟΦ, και η έκδοση σχετικού EU GMP certificate. Εξ άλλου κατά την έγκριση της άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων δηλώνεται πάντα και το αντίστοιχο εργοστάσιο αποδέσμευσης παρτίδας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (*GMP certificate Πιστοποιητικό Κανόνων Καλής Παραγωγής).

• όσον αφορά στις δραστικές πρώτες ύλες, υποχρεωτικά συμμορφώνονται με τις κοινοτικές απαιτήσεις Κανόνων Καλής Παραγωγής (EU APIs GMP), είτε παράγονται στην ΕΕ είτε σε τρίτες χώρες και ελέγχονται ανάλογα.

Ο ΕΟΦ επιθεωρεί τα 56 φαρμακευτικά εργοστάσια και τις 150 περίπου Φαρμακαποθήκες στην Ελλάδα τακτικά και σύμφωνα με τις κοινοτικές απαιτήσεις. Επιπλέον οι επιθεωρητές του ΕΟΦ, διαπιστευμένοι κατά τα κοινοτικά πρότυπα, επιθεωρούν σε κοινοτικές ή και εθνικές αποστολές και εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα κλπ), σε τακτική βάση. Μόνον τα εργοστάσια στα οποία έχει χορηγηθεί Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Καλής Παραγωγής (EU GMP Certificate) επιτρέπεται να παράγουν για την ΕΕ και τη χώρα μας.

Γ/ με το σύστημα Φαρμακοεπαγρύπνησης, σύμφωνα με το οποίο κάθε κάτοχος άδειας κυκλοφορίας υποχρεούται να παρακολουθεί την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των προϊόντων του και να αναφέρει σχετικά στον ΕΟΦ.

Επιπλέον οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να αναφέρουν στον ΕΟΦ μέσω της Κίτρινης Κάρτας τις ανεπιθύμητες ενέργειες για τις οποίες εκτιμούν ότι υπάρχει συσχέτιση με τη λήψη του φαρμάκου. Στη νέα νομοθεσία που θα εφαρμοστεί στο 2ο εξάμηνο του 2012, η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών αφορά και στους καταναλωτές.

Ο ΕΟΦ εντός του 2011, έχει λάβει συνολικά 81 αναφορές, εκ των οποίων οι 9 προήλθαν από επαγγελματίες υγείας με τη χρήση Κίτρινης Κάρτας και οι 72 από φαρμακευτικές εταιρείες. Από το σύνολο των αναφορών, 28 αφορούσαν πρωτότυπα φάρμακα και 53 γενόσημα.Οι αναφορές αυτές βρίσκονται στη διαδικασία του ελέγχου από πλευράς ΕΟΦ προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εφόσον χρειαστεί.

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο ΕΟΦ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα διαχρονικά για την προστασία τη Δημόσιας Υγείας και συγχρόνως εφιστά την προσοχή για την ορθή χρήση των φαρμάκων και την άμεση αναφορά οποιουδήποτε προβλήματος εμφανιστεί.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατυπώνονται αβάσιμες καταγγελίες για την ασφάλεια των φαρμάκων και ιδιαίτερα των γενοσήμων.

Κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία η χρήση των γενοσήμων;

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Καταγγελία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α. στη συνεδρίασή της σήμερα 22 Φεβρουαρίου συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως προς τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τον εφαρμοστικό νόμο αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και καταγγέλλει την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο ως επικίνδυνη για τον έλληνα ασφαλισμένο.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Σφραγίδες συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών

Σας γλωρίζουμε ότι από 1.3.12, οι σφραγίδες που θα χρησιμοποιούν οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα (http://www.eopyy.gov.gr/), θα πρέπει να είναι ως ακολούθως:
 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΜΚΑ:
ΕΙΔ. – ΑΜ. ΤΣΑΥ
ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΕΟΠΥΥ

Από το παράθυρο βάζει όλους τους ιατρούς του ΙΚΑ στο σύστημα ΕΟΠΥΥ για απογευματινή εξέταση ο Λοβέρδος!

Χωρίς χρήματα και με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να επισκέπτονται οι ασφαλισμένοι του φορέα ιδιώτες γιατρούς και τις απογευματινές ώρες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Συγκεκριμένα οι περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να βλέπουν το απόγευμα γιατρούς του ΙΚΑ στα ιδιωτικά τους ιατρεία που τώρα είναι πλέον ενταγμένοι στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους. 
Κάθε γιατρός από τους επιπλέον 6000 που θα μπορούν να εργάζονται το απόγευμα, θα μπορεί να δέχεται μέχρι 150 ασφαλισμένους το μήνα με αμοιβή 10 Ευρώ την επίσκεψη.
 Επίσης ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ειδική ομάδα προστασίας των ασφαλισμένων. Η ομάδα αυτή θα καλείται να αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα που θα καταγγέλλονται από τους ασφαλισμένους για τον ΕΟΠΥΥ.

Κατάργηση δίμηνης συνταγής

Σύμφωνα με το Νόμο 3996, ΦΕΚ 170 Τεύχος Α, 5.8.2011, Άρθρο 85, Παρ. 15 και το έγγραφο του Υπ.Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με αρ. πρωτ. Φ90380/οικ.2982/419, η δυνατότητα αναγραφής δίμηνης συνταγής που έχει θεσπιστεί για τους γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καταργείται. Συνακόλουθα, ισχύει το ίδιο για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Τελική Πρόταση ΚΕΣΥ για το Σχέδιο Νόμου της Ιατρικής Εκπαίδευσης

Σχέδιο Νόμου για «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις».

ΑΠΟΦΑΣΗ 49ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. Π.Ι.Σ. για ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΟΠΥΥ

Η ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΟΠΑΔ

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Συντονιστής ΠΑΝΔΗΚΙ Μέλος Δ.Σ. ΠΙΣ
Μία από τις καίριες απαιτήσεις της Ιατρικής Κοινότητας η όποια τέθηκε επιτακτικά
και κατ επανάληψη από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, υπήρξε ο νομοθετικός
απεγκλωβισμός από την επαίσχυντη διάταξη που απαγόρευε στο Ελληνικό Δημόσιο
να χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ έναντι των ιατρών
για δεδουλευμένα μετά την 31.12.2010.
Αυτό που συνέβαινε αποτελεί ένα πρωτοφανές φαινόμενο, όπου το επίσημο κράτος
απροκάλυπτα εμφανίστηκε να συνωμοτεί και να εξαπατά μια ολόκληρη επιστημονική
κοινότητα. Ενώ δηλαδή οι ιατρικές συμβάσεις συνεχίζονταν κανονικά το 2011, χωρίς
να αμφισβητείται η ισχύς τους από τον ΟΠΑΔ και ενώ ο κυβερνητικοί παράγοντες
διαβεβαίωναν ότι θα υπήρχε άμεση εξόφληση δια της πάγιας προκαταβολής του 90%
εν όψει της τελικής εκκαθάρισης, η κείμενη νομοθετική διάταξη το απαγόρευε.
Παρά ταύτα και μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τον Πανελλήνιο Ιατρικό
Σύλλογο και τους Ιατρικούς Φορείς, ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο του
Υπουργείου Οικονομικών, το άρθρο 34 με τίτλο
Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)».
«Πληρωμή οφειλών του Εθνικού
Στο άρθρο αυτό ορίζεται ότι
χρηματοδοτήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου
πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους των υφιστάμενων κατά
την 31.12.2011 οφειλών του Οργανισμού προς τα φαρμακεία και λοιπούς
συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές,
διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.λπ.)».
«Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι
οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία
μέχρι την 31.10.2011.».
«Ως υφιστάμενες οφειλές νοούνται εκείνες για τις
Δυστυχώς παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η συνωμοτική επιχείρηση
εξαπάτησης του ιατρικού κόσμου συνεχίζεται και με την συγκεκριμένη νομοθετική
ρύθμιση, όπου διαπιστώνονται τα ακόλουθα:
Α.
επιμέρους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς που τον συναποτέλεσαν, έναντι αμιγώς όλων
των εχόντων λαμβάνειν παρόχων υπηρεσιών υγείας, είναι εμφανές ότι θέτει τους
αυτοαπασχολούμενους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς σε δραματική επισφάλεια
έναντι της απροκάλυπτα ασκούμενης πολιτικής που ευνοεί σκανδαλωδώς τα μεγάλα
επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας.
Το ποσό του ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ προφανώς και θα αποδειχτεί ανεπαρκές
να καλύψει έστω μέρος των οφειλόμενων ποσών, εξ όσων οφείλονται για
φαρμακευτική περίθαλψη, νοσήλια, υπηρεσίες διαγνωστικών κέντρων κλπ.
Κατανοεί επομένως ο κάθε αυτοαπασχολούμενος κλινικός και εργαστηριακός
ιατρός, αν και τι θα περισσεύσει για την απόδοση σε αυτόν «μέρους» των οφειλών
του ΟΠΑΔ και των λοιπών Οργανισμών που αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ.
Β.
που θα καλυφθούν, ούτε το κατανέμει στις κατηγορίες όπου θα αποδοθούν, ανοίγει
δρόμους αυθαίρετων κατανομών, προς εξυπηρέτηση ταπεινών σκοπιμοτήτων εις
βάρος του Ιατρικού Κόσμου.
Το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν προσδιορίζει το «μέρος» των οφειλών
Γ.
οφειλών που υφίστανται μέχρι 31.12.2012, τελικά αυτές αφορούν το διάστημα μέχρι
31.10.2012.
Υποβολιμαίο είναι και το οξύμωρο της διατύπωσης ότι ενώ θα καλυφτεί μέρος των
Δ.
μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών
θα αποδοθούν οφειλές του ΟΠΑΔ και των λοιπών Οργανισμών.
Τελική και πλέον δραματική διαπίστωση είναι ότι, πέραν των ανωτέρω, για τοδεν
Η επισήμανση ότι ως οφειλές του ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζονται εκείνες για τις οποίες έχουν
εκδοθεί παραστατικά στοιχεία το τονίζει απόλυτα και απροκάλυπτα.
Ως γνωστόν μετά από επανειλημμένες κατά καιρούς εγκυκλίους του Υπουργείου
Οικονομικών και αντίστοιχες αποφάσεις του ΟΠΑΔ, οι ιατροί εκδίδουν το κατά νόμο
παραστατικό που είναι η Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ), όχι κατά την υποβολή
των εντολών και καταστάσεων, αλλά κατά την εξόφληση.
Καθίσταται επομένως σαφές ότι, λόγω της μη έκδοσης των παραστατικών (ΑΠΥ) για
οφειλές του ΟΠΑΔ που απαιτήθηκαν πριν τις 31.10.2012, δεν θα υπάρξουν πληρωμές
για τους αυτοαπασχολούμενους ελευθεροεπαγγελματίες κλινικούς και
εργαστηριακούς ιατρούς. Άρα το σύνολο του ποσού θα αποδοθεί στις επιχειρήσεις
που με την υποβολή των εντολών, εκδίδουν τα κατά νόμο προβλεπόμενα τιμολόγια.
Αυτές οι διαπιστώσεις εγείρουν επιτακτικά την αναγκαιότητα της άμεσης,
συντονισμένης και καταλυτικής αντίδρασης του Ιατρικού Κόσμου, ώστε οι
αυτοαπασχολούμενοι ιατροί να μη εξαιρεθούν πρακτικά, από αυτήν την έστω
επισφαλή νομοθετική ρύθμιση.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που θα προκύψει
από τις εκλογές της 12.2.2012, θα έχει την ευθύνη να οργανώσει και να συντονίσει
τους σκληρούς αγώνες που θα απαιτηθούν, σε άμεση συνεργασία και ευθυγράμμιση
με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Κλαδικές Ιατρικές Οργανώσεις.
Η συνολική συσσωμάτωση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ που προέρχονται από τους

Δημιουργία Ενιαίου Επιστημονικού Μετώπου

Το κοινό πλαίσιο δράσης των επιστημονικών φορέων, για την προστασία του κοινωνικού κράτους προσδιορίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση, στα γραφεία του Δ.Σ.Α., του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Αδαμόπουλο και τον Πρόεδρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χρήστο Σπιρτζή.

Ο ΙΣΑ ενώνει τις δυνάμεις του, με τους επιστημονικούς φορείς, για τα κρίσιμα ζητήματα του ιατρικού κόσμου και την προστασία της Δημόσιας Υγείας δημιουργώντας ένα ενιαίο Επιστημονικό Μέτωπο.

Στη συνάντηση είχαν κληθεί βουλευτές μέλη των τριών Συλλόγων για να ενημερωθούν για όλες τις δράσεις που θα αναλάβουν οι τρεις επιστημονικοί φορείς, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, παρουσίασε τις θέσεις του ιατρικού κόσμου. Αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού μετώπου στα εξής ζητήματα:

Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων γιατρών. Το 13% του ιατρικού δυναμικού είναι άνεργοι, ενώ το 25% άνεργοι υποαπασχολούμενοι. Η παραγωγικότητα του ιατρικού δυναμικού γίνεται χωρίς προγραμματισμό και το αποτέλεσμα είναι το κύμα μετανάστευσης των νέων εξειδικευμένων γιατρών στην αλλοδαπή.

Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στη χώρα μας βρίσκεται σε επίπεδα κατάρρευσης. Είναι απίστευτη η προχειρότητα με την οποία έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται η συγκρότηση και λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν οι εξής κοινές δράσεις :

1. Αποχή των δικηγόρων μέχρι 29/2/2012.
2. Ανάλογες διαδικασίες με αποφάσεις των άλλων φορέων.
3. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία την Τετάρτη 29/2/2012 στο Σύνταγμα.
4. Επιδίωξη συνάντησης των τριών φορέων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
5. Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς Κομμάτων.
6. Συμβολικές καταλήψεις των αρμόδιων Υπουργείων των τριών φορέων από τις Διοικήσεις.
7. Επίσκεψη στις Βρυξέλλες και άνοιγμα γραφείου στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τους αρμόδιους, φορείς της Ευρώπης και τους Ευρωβουλευτές της Ελλάδος.
8. Συγκρότηση κοινής διαρκούς Επιτροπής των τριών επιστημονικών φορέων για συνεχή συνεργασία και δράση.

Σε μια εποχή που το Κράτος Πρόνοιας συρρικνώνεται, και οι ανασφάλιστοι και άνεργοι δεν έχουν υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη ο Ι.Σ.Α. είναι θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας.

Συμμετέχει στο επιστημονικό μέτωπο με τους δικηγόρους και τους μηχανικούς για τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, ενός Κράτους Δικαίου και Διαφάνειας και της αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στο Περιβάλλον.

Στη φωτογραφία απεικονίζονται ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών .Γ. Πατούλης με τον Π. Κουρουμπλή, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, τον Κ. Μαρκόπουλο, Βουλευτή Ν.Δ., K.Kαραγκούνης, Βουλευτή Ν.Δ, Δ.Αυγερινοπούλου Βουλευτή επικρατείας Ν.Δ ,τον Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών .Γ. Αδαμόπουλο, τον Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν. Βαλεργάκη, τον Σύμβουλο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σχοινά Θεόδωρο, τον Πρόεδρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Χ. Σπιρτζή, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Σ. Μανουσάκη, τον Σύμβουλο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Α. Παυλόπουλο Σύμβουλο Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Π.Σιγκούρης Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας ,, Δ.Ποντικάκης ,Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Λ.Γκάνης ,Σ.Μωραίτης τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Λειβαδιάς .

Ιατρικός Τύπος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συνεχίζοντας το «ταξίδι» μας στον κόσμο του ασφαλιστικού θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ορισμένες από τις παραμέτρους του προβλήματος, όπως είχαμε δηλώσει από την προηγούμενη φορά. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε την κάθε παράμετρο, που αναφέραμε στο πρώτο μέρος αυτής της παρουσίασης από κοντά και να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τις κοινωνικές δαπάνες και τις δαπάνες για την υγεία ειδικότερα.
ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
Θα ξεκινήσω λοιπόν την προσπάθεια με τις δημογραφικές αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια. Οι τρεις από τις σημαντικότερες δημογραφικές αλλαγές που αφορούν την υγεία και τα κόστη που συνδέονται με αυτή είναι:

• Η μεγάλη μετατόπιση των αγροτικών πληθυσμών προς τις αστικές περιοχές
• Η ολιγομελής οικογένεια - οι γυναίκες δεν κάνουν (συνήθως) περισσότερα του 1-2 παιδιών στον αναπτυγμένο κόσμο.
• Η γήρανση του πληθυσμού

Οι δημογραφικές αλλαγές όμως, έχουν σαν συνέπεια τους, ευρύτερες επιδημιολογικές αλλαγές και πίσω από τις δύο πρώτες αλλαγές κρύβονται οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες που έχουν επίσης αλλάξει δραματικά την ζωή μας κατά τα τελευταία χρόνια, όπως θα διαπιστώσουμε και παρακάτω. Για να καταλάβουμε την γενικότερη σύνδεση των προβλημάτων υγείας με την γενικότερη παραγωγική δραστηριότητα δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μία ματιά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, στις οποίες αρχίζει όλο και περισσότερο να μοιάζει το προφίλ των προβλημάτων υγείας των πληθυσμών τους, με το αντίστοιχο των αναπτυγμένων και σύγχρονων κρατών (ΗΠΑ, Ευρώπη). Δηλαδή υπάρχει μία μετατόπιση των ασθενειών από τις λοιμώξεις, στις χρόνιες παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, τα νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος και ο καρκίνος.

Ας παρακολουθήσουμε όμως από κοντά τις μεταβολές στο δημογραφικό. Στον πίνακα 1 που ακολουθεί μπορούμε να παρατηρήσουμε τις πληθυσμιακές μεταβολές που έλαβαν χώρα στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές κοινωνίες τα τελευταία 40 χρόνια.

Πίνακας 1 – Συνολικός πληθυσμός σε εκατομμύρια ανθρώπους (Επιλεγμένες χώρες)

Μπορούμε να πούμε ότι η αύξηση των 75 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων, για τις συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές χώρες, μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια, ήταν μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού και σίγουρα δεν ήταν αυτή που συνετέλεσε (χωρίς να σημαίνει ότι δεν συνέβαλε) στην δραματική αύξηση των δαπανών υγείας που είδαμε στους προηγούμενους πίνακες.

Η γήρανση του πληθυσμού όμως, αποτελεί την σημαντικότερη από τις παραμέτρους του δημογραφικού που έχει καταλυτική επίδραση στις δαπάνες υγείας και κοινωνικής προστασίας γενικότερα. Στον πίνακα 2 που ακολουθεί παρατηρούμε την αύξηση του ποσοστού (%) των ανθρώπων που υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας, καθώς και την εξέλιξη αυτής της τάσης τα τελευταία 40 χρόνια.

Πίνακας 2

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι: Γιατί το δημογραφικό, δηλαδή η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί οικονομικό πρόβλημα για τις κυβερνήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστεί και όχι ευλογία για όλους;

Φυσικά η μια αιτία είναι ότι έχει μεγαλώσει δραματικά ο αριθμός των συνταξιούχων (λόγω γήρατος), αφού για παράδειγμα, το 1960 ελάμβανε σύνταξη στην Ελλάδα το 8,1% του πληθυσμού, που αντιπροσώπευε 680.000 περίπου ανθρώπους, ενώ το 2000 το 17.3%, το οποίο  αντιπροσώπευε 1.900.000 περίπου συνταξιούχους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν λαμβάνονται υπόψη άλλες κοινωνικές δαπάνες, όπως για παράδειγμα συντάξεις, λόγω ανικανότητας, οικογενειακά επιδόματα,  κλπ.

Δεν είναι όμως μόνο οι δαπάνες που αφορούν τις συντάξεις που συνέβαλαν και συμβάλουν στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Μια άλλη μεγάλη συνιστώσα είναι οι δαπάνες υγείας. Για να κατανοήσουμε καλλίτερα αυτό το «παράδοξο» θα πρέπει πάλι να καταφύγουμε στην ανάλυση αυτού που τα «γηρατειά» αντιπροσωπεύουν σε κόστος υγείας και όχι μόνο.
Ας δούμε λοιπόν την σχέση υγείας και ηλικίας μέσα από τους τρεις πίνακες που ακολουθούν:

Πίνακας 3: Πώς είναι η υγεία σας γενικά; Απαντήσεις: Καλή και Πολύ καλή Απαντήσεις ανάλογα με την ηλικία

Πίνακας 4: Έχεις κάποια μακροχρόνια ασθένεια ή πρόβλημα υγείας; Απάντήση: Ναί Απαντήσεις ανάλογα με την ηλικία

Πίνακας 5: Τους τελευταίους 6 μήνες, σε ποια έκταση, αν συμβαίνει, έχουν περιοριστεί οι δραστηριότητες σου, που ένας κανονικός άνθρωπος κάνει, λόγω προβλημάτων υγείας; Απαντήσεις: έχουν περιοριστεί δραματικά και μερικώς

Από τους πίνακες αυτούς γίνεται σαφές ότι το πρόβλημα της υγείας, είτε υποκειμενικά, είτε αντικειμενικά, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις μετά την ηλικία των 55 ετών και όπως είναι ευκολονόητο γίνεται ακόμη πιο δραματικό μετά την ηλικία των 65 ετών. Για να κάνουμε ακόμη πιο σαφές αυτό που οι πίνακες μας δείχνουν θα κάνουμε μια μικρή και αυθαίρετη αναγωγή σε απόλυτους αριθμούς, λαμβάνοντας υπόψη μας τα δημογραφικά στοιχεία στην χώρα μας που παρατίθενται στον πίνακα 6.

Πίνακας 6

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό τον πίνακα το 1961 στην χώρα μας υπήρχαν 679.473 πολίτες των οποίων η ηλικία υπερέβαινε το 65ο έτος της ηλικίας. Αν υποθέσουμε (αυθαίρετα, αλλά με μεγάλη ασφάλεια) ότι το 50% αυτών των ανθρώπων, είχαν πρόβλημα υγείας και επομένως ήταν απαραίτητο να δαπανηθούν πόροι για αυτούς, τότε 340.000 περίπου άνθρωποι θα είχαν ανάγκη υπηρεσιών και προϊόντων υγείας, εκτός φυσικά από την σύνταξη τους. Τα αντίστοιχα απόλυτα νούμερα για τα έτη 1981 και 2001 (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του πίνακα 2) θα ήταν 638.000 περίπου άνθρωποι και 946.000 περίπου, άνθρωποι.

Θα μπορούσε κάποιος δηλαδή να ισχυριστεί ότι, οι δαπάνες για υπηρεσίες και προϊόντα υγείας θα έπρεπε να τριπλασιαστούν τουλάχιστον, σε σταθερές τιμές, μέσα σε αυτά τα χρόνια και μόνο για αυτή την κατηγορία πληθυσμού. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, γιατί η αύξηση των δαπανών δεν είναι αναλογική, αλλά εκθετική και αυτό γιατί οι παράμετροι που επηρεάζουν το ύψος αυτών των δαπανών δεν συνδέονται απλά με την ηλικία και τον αριθμό των πασχόντων μόνο. Συγκεκριμένα οι παράμετροι που επηρεάζουν το ύψος των δαπανών για προϊόντα και υπηρεσίες υγείας φαίνονται, σε γενικές γραμμές, στο πίνακα 7 που ακολουθεί.

Πίνακας 7

Το δημογραφικό ήδη το θίξαμε και «γνωρίσαμε» τις επιπτώσεις του χοντρικά στις δαπάνες προϊόντων και υπηρεσιών υγείας (τουλάχιστον τριπλασιασμός).

Το πρόβλημα της νοσηρότητας είναι σημαντικό επίσης όπως θα δούμε, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αλλαγές που αφορούν τα είδη των ασθενειών από την μια πλευρά και την διάρκεια της νοσηρότητας από την άλλη. Αυτά τα δύο μαζί συντελούν στην διαμόρφωση του κόστους θεραπείας, αλλά και της αποκατάστασης και ένταξης των πολιτών και πάλι στην ομαλή κοινωνική ζωή.

Ας δούμε τις μεταβολές που παρουσιάστηκαν στην νοσηρότητα τα τελευταία 100 χρόνια. Στα δύο γραφήματα που ακολουθούν μπορούμε να διακρίνουμε τις 10 κυριότερες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ το 1900 και το 2000.




Πηγή: Public Health - Bernard J. Turnock - Leading causes of death as a percantage of all deaths in the USA. Source: Department of Health and Human services
Επίσης στο παρακάτω πίνακα διακρίνουμε, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, τις κυριότερες αιτίες-ασθένειες που οδήγησαν σε απώλεια «χρόνων ζωής» το 1990 και πως αναμένεται να διαμορφωθεί το ανάλογο «τοπίο» έως το 2020, για όλο τον κόσμο.


Πηγή: Scientific American, Public Health in Transition –Barry R. BloomΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Γιατί όμως οι αλλαγές στην νοσηρότητα επηρεάζουν σημαντικά το κόστος υγείας; Για να γίνει κατανοητό αυτό θα πρέπει να γνωρίσουμε τις παραμέτρους που επιδρούν στο κόστος και σχετίζονται με την νοσηρότητα. Οι παράμετροι αυτοί φαίνονται χοντρικά στον πίνακα 8 που ακολουθεί.

Πίνακας 8

Στο σημείο αυτό θα μας επιτρέψετε να προσθέσουμε άλλη μια παράμετρο, που ίσως αποδειχτεί σημαντική για το κόστος θεραπείας μια ασθένειας, και αυτή είναι η παράμετρος χρόνος. Το κόστος φάρμακο-θεραπείας, για παράδειγμα, ενός ασθενή που έχει υποστεί μια λοίμωξη μπορεί είναι σημαντικά μικρότερο από την θεραπεία ενός ασθενή που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή και θα αναγκαστεί να λαμβάνει εφ’ όρους ζωής 3-4 φάρμακα. Είναι λοιπόν σαφές ότι η μετάβαση από βραχυχρόνιες ασθένειες σε μακροχρόνιες ασθένειες μπορεί να πολλαπλασιάζει το κόστος θεραπείας. Επίσης τα μέσα που απαιτούνται να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί μια πάθηση μπορεί να εκτινάξουν τα κόστη αυτά στα ύψη (νοσηλεία σε νοσοκομείο ή μονάδα εντατικής θεραπείας, φάρμακα, άλλες υπηρεσίες). Για παράδειγμα, οι πίνακες που ακολουθούν (9, 10 και 11) δείχνουν το κόστος θεραπείας για τρεις βασικές κατηγορίες ασθενειών στην Ολλανδία (είναι ευκολότερο να βρεις στοιχεία από εκείνες τις χώρες που κατανοούν την αξία της καταγραφής των δεδομένων).

Στον πίνακα 9 παρατηρούμε ότι το συνολικό κόστος αντιμετώπισης των λοιμώξεων στην Ολλανδία ανέρχεται στα €1, 04 δις περίπου.

Πίνακας 9: Συνολικό κόστος λοιμώξεων (σε εκατομμύρια ευρώ)
(Στοιχεία 2003)



Στον πίνακα 10 παρατηρούμε ότι το κόστος αντιμετώπισης των νεοπλασμάτων στην Ολλανδία ανέρχεται σε €2,2 δις περίπου και είναι υπερδιπλάσιο του κόστους αντιμετώπισης των λοιμώξεων.

Πίνακας 10: Συνολικό κόστος νεοπλασμάτων (σε εκατομμύρια ευρώ)
(στοιχεία 2003)



Στον πίνακα 11 που ακολουθεί παρατηρούμε ότι το κόστος αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην ίδια πάντα χώρα, ανέρχεται στο ποσό των €4,2 δις περίπου και είναι διπλάσιο και από εκείνο του κόστους των νεοπλασμάτων.

Πίνακας 11: Συνολικό κόστος καρδιαγγειακών  νοσημάτων (σε εκατομμύρια ευρώ)
(στοιχεία 2003)



Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε λέγοντας ότι οι ποσοστιαίες μεταβολές (%) του συνολικού κόστους υγείας είναι μια «απλή» μαθηματική εξίσωση η οποία εκφράζεται με την μορφή:

HC = HP X V X POP

Όπου:
Συνολική μεταβολή κόστους υγείας (HC) = 1 +  ετήσια % μεταβολή στις δαπάνες υγείας
Συνολική μεταβολή πληθυσμού (POP) = 1 + ετήσια % μεταβολή του πληθυσμού
Συνολική μεταβολή στις αξίες (HP) = 1 + ετήσια % μεταβολή στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας
Συνολική μεταβολή στον όγκο (ζήτηση) προϊόντων και υπηρεσιών υγείας (V) = 1 + ετήσια μεταβολή στον όγκο προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

Έτσι, για παράδειγμα μια αύξηση του πληθυσμού κατά 4% και μια αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 7%, και τέλος μια αύξηση των τιμών κατά 3,5% θα επέφερε μια συνολική αύξηση των δαπανών κατά:
HC = 1,04 Χ 1,07 Χ 1, 035 = 1,15 - δηλαδή αύξηση κατά 15% περίπου

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι, η παράμετρος όγκος (ζήτηση) των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας εξαρτάται, από την ένταση με την οποία οι επιμέρους παράμετροι επηρεάζουν αυτή την ζήτηση, και αυτές οι επιμέρους παράμετροι είναι η ηλικία και η νοσηρότητα, που όπως είδαμε επηρεάζουν δραματικά την ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών υγείας. Με άλλα λόγια η αύξηση του συνολικού πληθυσμού κατά 1%, και η αύξηση του ποσοστού των ατόμων που έχει υπερβεί το 65 έτος της ηλικίας κατά 1%, δεν έχουν την ίδια επίδραση στο συνολικό κόστος υγείας. Επίσης η αύξηση των χρόνιων και «σπάταλων» παθήσεων, έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο συνολικό κόστος υγείας, από την απλή αύξηση της νοσηρότητας γενικά. Με άλλα λόγια οι δαπάνες θα αυξάνονται με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς αν η νοσηρότητα μετατοπίζεται σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι παθήσεις του κυκλοφορικού ή οι παθήσεις του Νευρικού συστήματος, όπως  η νόσος του Alzheimer.

Και το ερώτημα που γεννάται είναι αν υπάρχουν στοιχεία για τις επιδράσεις αυτών των ασθενειών στις συνολικές δαπάνες υγείας της χώρας μας και ακόμα σημαντικότερο αν υπάρχουν στοιχεία για τα αίτια που κάνουν αυτές τις ασθένειες να αυξάνονται. Φυσικά το ερώτημα που τέθηκε στο πρώτο μέρος παραμένει και ενισχύεται. Φτάνει η ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας μας να καλύψει αυτές τις ανάγκες; Μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε; Πόσο θα πρέπει, δηλαδή, να αυξάνουμε το ΑΕΠ για να καλύψουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για δαπάνες υγείας (και όχι μόνο);

Πριν εκφράσουμε σκέψεις, όμως, για όλα τα παραπάνω ή πριν διαμαρτυρηθούμε γιατί κανείς μέχρι τώρα από τους υπεύθυνους λειτουργούς του κράτους δεν μας έχει δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με τα παραπάνω - εγώ τα μόνο στοιχεία που ξέρω είναι ότι, υπάρχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό και δεν υπάρχουν λεφτά, άρα κάτι πρέπει να κάνουμε (εκάστοτε κυβέρνηση), ή ότι υπάρχουν λεφτά αρκεί να τα πάρουμε από αυτούς που τα έχουν ή να πάρουμε μέτρα πιο «φιλολαϊκά» για την λύση του ασφαλιστικού (εκάστοτε αντιπολίτευση) – θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους που επηρεάζουν την νοσηρότητα.
Στο προηγούμενο, το 2ο μέρος της «μελέτης» μας, προσπαθήσαμε να δώσουμε μερικές πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την επίδραση που ασκεί το δημογραφικό στις δαπάνες που αφορούν τις συντάξεις και την υγεία. Είχαμε επισημάνει ότι η νοσηρότητα, και μάλιστα η χρόνια νοσηρότητα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτών των δαπανών και είχαμε διερωτηθεί για το ποιες είναι οι παράμετροι που επηρεάζουν την νοσηρότητα στις σύγχρονες κοινωνίες.
ΠΗΓΕΣ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ


Πριν όμως προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τις αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά την νοσηρότητα, θα πρέπει για άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι οι συντάξεις και οι δαπάνες υγείας αποτελούν ένα μόνο μέρος (το κυριότερο) των συνολικών κοινωνικών δαπανών. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οι δαπάνες που αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα, τους ανέργους, τους ανάπηρους, κλπ, δαπάνες που επηρεάζονται και επηρεάζουν τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. 

Ας επιστρέψουμε όμως στην νοσηρότητα και ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα: Τι είναι αυτό που επηρεάζει την νοσηρότητα; Μπορούμε να αποφύγουμε αυτό το τεράστιο κόστος, αλλά και την τεράστια ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους; Υπάρχει λύση σε αυτό το αδιέξοδο ή στα επόμενα 50 χρόνια οι δαπάνες υγείας και οι υπόλοιπες δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, θα αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών δαπανών μιας οικονομίας; Και αν ναι πόσο θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη και σε βάρος τίνος για να αντεπεξέλθουμε σε αυτό το φορτίο;

Ας δούμε όμως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση (και όχι μόνο) ποιες είναι οι αιτίες που επηρεάζουν την υγεία μας και συντελούν στην αύξηση ή την μείωση της νοσηρότητας. Στο βιβλίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «The social Situation in the European Union» (2003) (Η κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε.) αναφέρεται ότι, «Οι εξελίξεις υγείας καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις περιβαλλοντικές συνθήκες…». Στο ίδιο έντυπο αναφέρεται ότι: «Η ανθρώπινη υγεία εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ποιοτικής τροφής, ύδατος, αέρα και στέγης. Επηρεάζεται επίσης από το θόρυβο, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα ατυχήματα και τα ανεπαρκή συστήματα απομάκρυνσης λυμάτων».

Στο 2ο μέρος αυτής της προσέγγισης για το ασφαλιστικό, οι αναγνώστες θα θυμούνται ότι μια από τις παραμέτρους που αναφέραμε ότι επηρεάζουν το δημογραφικό είναι η μαζική μετακίνηση πληθυσμών προς τις πόλεις. Ακριβώς αυτή η γρήγορη αστικοποίηση που παρατηρήθηκε κατά την διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε πολλές πόλεις, προβλήματα που έχουν σχέση με την υγεία, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι «απαράδεκτοι», κατά το βιβλίο που έκδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όροι κατοικίας. Επίσης, άλλα προβλήματα, που σχετίζονται με την γρήγορη αστικοποίηση και εκβιομηχάνιση, αλλά και οικονομική ανάπτυξη, είναι τα προβλήματα που αφορούν την μόλυνση των υδάτων, για παράδειγμα. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι να υπενθυμίσουμε ότι στην χώρα μας, και πολύ κοντά στην Αθήνα, υπάρχει το πρόβλημα στα Οινόφυτα, η μόλυνση του Ασωπού και άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται και ευθύνονται με σημαντικές, σε όρους σοβαρότητας, παθήσεις.

Τέλος στο ίδιο έγγραφο (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) υπάρχει ένα πολύ σημαντικό σχήμα το οποίο μας περιγράφει με τον πλέον παραστατικό τρόπο τους καθοριστικούς παράγοντες της υγείας.



Αλλά και σε ένα πιο σύγχρονο ντοκουμέντο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «The Contribution of Health to the Economy in EU» (Η συνεισφορά της υγείας στην οικονομία της Ε.Ε), που εκδόθηκε στις 23 Αυγούστου του 2005, αναφέρεται ότι: «η υγεία ενός ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το γενετικό κληροδότημα, ο τρόπος ζωής, οι συνθήκες ζωής και εργασίας (πρόσβαση και χρήση της υγείας, εκπαίδευση, πλούτος, στέγαση, επαγγελματική απασχόληση) και τις γενικότερες κοινωνικό-οικονομικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές συνθήκες».

Αν όλα τα παραπάνω αντανακλούν την πραγματικότητα, κάτι που κατά την ταπεινή μου άποψη φαίνεται πολύ λογικό, τότε το πρόβλημα της σύγχρονης νοσηρότητας και οι δαπάνες υγείας έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με ολοκληρωμένες πολιτικές αλλά και νοοτροπίες, που αφορούν τον τρόπο παραγωγής, διατροφής, διαβίωσης και παιδείας των πολιτών, παρά με μία απλή ανακατανομή των πόρων προς την κατεύθυνση της αύξησης της χρηματοδότησης και των επενδύσεων στην υγεία.

Εδώ βρίσκεται και η πρώτη «αντίφαση» του σύγχρονου τρόπου ζωής. Δηλαδή, παράγουμε, καταναλώνουμε και συμπεριφερόμαστε με τρόπο που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, σε σύγκριση με αυτά που υποτίθεται ότι λύνει. Όπως θα δούμε στα επόμενα κείμενα αυτής της προσπάθειας, οι περισσότερες από τις σύγχρονες χρόνιες ασθένειες είναι απόρροια του τρόπου ζωής (διατροφή, κάπνισμα, ατυχήματα, κατάθλιψη, κλπ). Θα μπορούσαμε μάλιστα να καταλήξουμε (με λίγη δόση υπερβολής) ότι ζούμε για να αρρωσταίνουμε. Έχουμε δηλαδή εισάγει και στην υγεία τον καταναλωτικό τρόπο σκέψης και δράσης που διέπει και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής. Φυσικά η αντίφαση αυτή δεν αφορά μόνο την υγεία αλλά και το περιβάλλον, το οποίο επίσης φαίνεται να φτάνει στα όρια του, όσο αφορά τον τρόπο με το οποίο το αντιμετωπίζουμε.

Η γενεσιουργός αιτία για όλα αυτά, κατά την άποψη μου, είναι η ίδια. Είναι ο τρόπος σκέψης που στηρίζεται στον τρόπο που έχουμε μάθει να παράγουμε τα «προς το ζην», όλα αυτά τα χρόνια. Ένας τρόπος σκέψης που απορρέει από τις αρχές της «κλασικής οικονομίας». Η οικονομική ανάπτυξη, μας λεει ο HERMANE E. DALY , θεωρείται από πολλούς ότι είναι η απάντηση στις σύγχρονες παθήσεις όπως: η φτώχεια, η ανεργία, κλπ. Η ανάπτυξη αυτή που μάθαμε μέχρι τώρα θα μπορούσε πράγματι να είναι θαυμάσια για την παγκόσμια οικονομία, αν αυτή λειτουργούσε στο κενό, αλλά δεν λειτουργεί στο κενό. Αντίθετα η οικονομία αποτελεί ένα υποσύνολο του πεπερασμένου συνόλου, που είναι η βιόσφαιρα (και αυτή αφορά και το βιολογικό μας υπόστρωμα), πάνω στην οποία αυτή η οικονομία (δηλαδή η ανθρώπινη δραστηριότητα παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών) στηρίζεται.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι, οι υψηλές δαπάνες για την υγεία από μόνες τους δεν λύνουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ ξοδεύουν περίπου $4887 κατά κεφαλή (περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας τους) για την υγεία και έχουν 45 εκ. ανασφάλιστους, ενώ ταυτόχρονα δεν υπερτερούν σε κανέναν από τους βασικούς δείκτες απόδοσης υγείας έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Το αυξημένο ποσοστό δαπανών που έχουν για την υγεία, κάθε άλλο παρά έχει βοηθήσει στην λύση του προβλήματος. Αντίθετα μπορούμε να μιλήσουμε για σπατάλη πόρων αν πάρουμε υπόψη μας ότι η Σουηδία δαπανά $2270 κατά κεφαλή (περίπου το 10% του ΑΕΠ της) και έχει πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, με παροχή μάλιστα υψηλών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της.

Η εντύπωση που μου δημιουργείται είναι ότι πράγματι τα «προβλήματα» του ασφαλιστικού και της υγείας είναι πολύ πιο σύνθετα από ότι φαίνονται και ότι οι μονοδιάστατες αναλύσεις ή τοποθετήσεις (αν δεν γίνονται εκ του πονηρού) μόνο κινδύνους, για το άμεσο πλέον μέλλον, εγκυμονούν. Κατά την άποψη μου το πρόβλημα του ασφαλιστικού, της υγείας, αλλά και το γενικότερο πρόβλημα των κοινωνικών παροχών, είναι βασικά πρόβλημα φιλοσοφικό-ιδεολογικό, που εκδηλώνεται σαν πολιτικό και καταλήγει να φαίνεται στενά οικονομικό.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά όταν αναζητώ απαντήσεις ή εξηγήσεις στα σύγχρονα πολύπλοκα προβλήματα, και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν την υγεία, μου έρχεται στο νου, ξανά και ξανά, η ρήση του Αϊνστάϊν:

«Τα σημαντικά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας δεν μπορούν να επιλυθούν, με το επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε».
Ακριβώς για αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε την αναζήτηση μας στον κόσμο του ασφαλιστικού προσπαθώντας να κατανοήσουμε το πόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας και γιατί, αλλά και ποιο ήταν το επίπεδο σκέψης που τα δημιούργησε.

Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε στοιχεία που θα βοηθήσουν να κατανοήσετε τις αντιφάσεις του τρόπου σκέψης που έχει καλλιεργηθεί σε όλους μας τα τελευταία 50 χρόνια και θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις παραμέτρους που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι επηρεάζουν την υγεία ενός ατόμου και πως. Θα προσπαθήσουμε επίσης να διερευνήσουμε αν υπάρχουν αντιφάσεις (και μάλιστα σχιζοφρενικού τύπου) ανάμεσα στον κόσμο της οικονομίας που εξουσιάζει την ζωή μας και τον φυσικό κόσμο που εξουσιάζει την υγεία μας. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να εξερευνήσουμε τα όρια μεταξύ οικονομίας και υγείας καθώς και τις αλληλεπιδράσεις της μιας πάνω στην άλλη.

Ο HERMANE E. DALY είναι καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Maryland (ΗΠΑ) και είχε διατελέσει ανώτερος αξιωματούχος (senior economist) στην παγκόσμια τράπεζα στο τμήμα για το περιβάλλον