Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Άμεση επίπτωση της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων

23 Μαρτίου 2012
 
Αύξηση των κρουσμάτων AIDS, αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο, αύξηση των υπέρβαρων παιδιών ακόμα και αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων συνθέτουν την εικόνα μιας κοινωνίας που βιώνει μια σημαντική κρίση και είναι ανίκανη να ελέγξει, να προστατεύσει, αλλά και να βοηθήσει τους πολίτες της.

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας - Η Υγεία των Ελλήνων υπό το Φως των Νέων «Επιδημιών», η Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας της Ε.Σ.Δ.Υ., Πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Τζένη Κρεμαστινού, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας της Ε.Σ.Δ.Υ. κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Ψυχιατρική Κλινική Π.Α. Νοσοκομείο «Αιγινήτειο» κ. Ιωάννα – Δέσποινα Μπεργιαννάκη, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. – Δ.Ε.Δ.Υ. κ. Ελεονώρα Χατζηπασχάλη, η Παιδίατρος, Επιμελήτρια Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Ε.Σ.Δ.Υ. κ. Αναστασία Μπαρμπούνη και η Παιδίατρος, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Αγορίτσα Μπάκα.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κρεμαστινού, ο Υγειονομικός Χάρτης αποτελεί ένα διαχρονικό σύστημα καταχώρισης και διαχείρισης δεδομένων με γεωγραφική αναφορά, με στοιχεία τόσο από τους δημόσιους, όσο και από τους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και από δευτερογενείς πηγές. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι ο φορέας ανάπτυξης και παραγωγικής λειτουργίας του Υγειονομικού Χάρτη, με επιστημονική υποστήριξη ως προς τη συλλογή των στοιχείων και την εξαγωγή δεικτών από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Η συλλογή των στοιχείων γίνεται διαδικτυακά, με τη βοήθεια καταγραφικών εντύπων/ερωτηματολογίων. Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο Τομέα, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο 455 ατόμων από τα Νοσοκομεία και 245 από τα Κέντρα Υγείας για τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών που σχετίζονται με το Χάρτη. Το έργο της συλλογής στοιχείων από τα 134 Νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων και των Στρατιωτικών) και τα 206 Κέντρα Υγείας της χώρας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 και υποστηριζόταν καθ’ όλη τη διάρκειά του από το Γραφείο Υποστήριξης του Υγειονομικού Χάρτη. Στη συνέχεια, η ομάδα επεξεργασίας των πρωτογενών δεδομένων, ανέλαβε το έργο της τυποποίησης και ομογενοποίησης των εγγραφών της βάσης δεδομένων.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά

Αύξηση των κρουσμάτων AIDS κατά 57% σε σχέση με το 2010

Οι διαρκώς αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, φέρνουν στην επιφάνεια λοιμώδη νοσήματα που έτειναν να ξεχαστούν, ενώ και «επιδημίες» όπως το AIDS, με πορεία 30 ετών και πλέον, αποκτούν νέες τάσεις: το 2011 τα νέα κρούσματα HIV λοίμωξης που καταγράφηκαν στη χώρα μας έφτασαν τα 954, αριθμός αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2010.

Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο που αναδεικνύεται από την αύξηση αυτή είναι η πρωτοφανής για τα Ελληνικά χρονικά «επιδημία» στους χρήστες ενδοφλέβιων ψυχοδραστικών ουσιών. Συγκεκριμένα, κατά την περσινή χρονιά δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) 241 HIV μολύνσεις, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 1500%!

Αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 21.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου σε άνδρες και 16.000 σε γυναίκες ετησίως. Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι οι καρκίνοι πνεύμονα, προστάτη, ουροδόχου κύστεως, παχέος εντέρου και ήπατος. Μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.

1 στα 10 ελληνόπουλα ζει με φόβο

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αποτελεί η αντανάκλαση των ανταγωνιστικών σχέσεων των ενηλίκων μεταξύ τους στη δική τους κοινότητα, που είναι η σχολική. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο εκφοβισμός (bullying) μαθητών από συμμαθητές τους, μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται, κυρίως, στο σχολείο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών και τη διαδικασία μάθησης (ΕΨΥΠΕ). Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 15% των μαθητών έχουν βιώσει συμπεριφορές εκφοβισμού-θυματοποίησης από συμμαθητές τους. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα εμφανίζεται συστηματικά σε 1 στα 10 παιδιά με μορφή αποκλεισμού (κοινωνικός εκφοβισμός), διάδοση φημών (λεκτικός εκφοβισμός) και χτυπήματα (σωματικός εκφοβισμός).

Το ¼ των παιδιών μας είναι υπέρβαρα

Επιπλέον, σύμφωνα με πολυκεντρική μελέτη (Van Stralen, MM, Obes.Rev 2012) που έγινε σε παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν τα υψηλοτέρα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που ζουν στην περιοχή της Αθήνας, όπως φαίνεται από μελέτη της τελευταίας πενταετίας (Panagiotakos), κατηγοριοποιούνται σε ποσοστό 8,6% και 9% ως παχύσαρκα αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα, ενώ τα ανάλογα ποσοστά για υπέρβαρα αγόρια και κορίτσια είναι 33,9% και 22,1%. Με άλλα λόγια, περίπου το 1/4 των παιδιών μας είναι υπέρβαρα.

Το 61,5% των ανήλικων έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές

Ως γνωστόν, κατά την εφηβεία συντελείται η βιολογική ωρίμανση των εφήβων, η οποία, με τη σειρά της, ανοίγει το δρόμο για τη σωματική αφύπνισή τους. Σε πανελλήνια μελέτη του Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής, το 61,5 % των παιδιών δήλωσαν ότι είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, με μέση ηλικία πρώτης επαφής τα 15,5 έτη και με μέσο αριθμό ερωτικών συντρόφων 1,9. Οι πηγές ενημέρωσης που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι το σχολείο (23,3%) και η τηλεόραση (22,8%). Η συμπεριφορά πειραματισμού των εφήβων, αλλά και η ανατομική τους ευαισθησία τους καθιστούν ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα για την αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων.

1 στα 4 δεκάχρονα δοκιμάζει το τσιγάρο

Μια άλλη συνήθεια που καταγράφεται πλέον στις ιατρικές μελέτες είναι η καπνιστική, ανέφερε η κ. Μπαρμπούνη. Όπως δείχνει πανελλαδική μελέτη του Τομέα Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα παιδιά μας (13-15 ετών), ως προέκταση του εαυτού μας, καπνίζουν σε ποσοστό 16%, ενώ προτίθενται να ξεκινήσουν το κάπνισμα 1 στα 6 παιδιά των επόμενο χρόνο. Αρκετά ενδιαφέρον εύρημα για τον προγραμματισμό δράσεων πρωτογενούς πρόληψης είναι η ηλικία που ξεκινούν το κάπνισμα, που είναι τα 10 χρόνια, ενώ 1 στα 4 παιδιά πρωτοκάπνισαν σε ηλικία μικρότερη των 10 ετών!

Ανθή Αγγελοπούλου - Ιατρικός Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου