Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Εξετάζεται «κούρεμα» στις οφειλές του Δημοσίου

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3-3-12


Η εξόφληση θα γίνει με τα χρήματα από την πρώτη δόση του νέου μηχανισμού στήριξης

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να επεξεργάζεται «κούρεμα» 20% στις οφειλές του Δημοσίου, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αποπληρωμής τους το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει από όσους έχουν οικονομικές απαιτήσεις από το κράτος να δεχθούν μια απομείωση σε αυτές κατά 20%, δεδομένου ότι έπειτα από πάρα πολύ καιρό θα αποπληρωθούν τοις μετρητοίς και έτσι θα δοθεί μια μεγάλη ανάσα στην αγορά. Από τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους ανέρχονταν στα τέλη Νοεμβρίου 2011 στα 6,6 δισ. ευρώ. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου η Ελλάδα θα λάβει 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του νέου μηχανισμού στήριξης. Τα κεφάλαια έχει σχεδιαστεί να κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς προμηθευτές και για να μειωθεί η έκθεση του Δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια.

Ανέρχονται στα 6,6 δισ. – Αναμένεται η εξόφληση με την πρώτη δόση του νέου μηχανισμού στήριξης
Σωτηρης Νικας
«Κούρεμα» της τάξης του 20% στις οφειλές του Δημοσίου φέρεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αποπληρωμής τους στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετάει το ενδεχόμενο να ζητήσει από όσους έχουν οικονομικές απαιτήσεις από το κράτος να δεχτούν μία απομείωση σε αυτές κατά 20%, δεδομένου ότι μετά από πάρα πολύ καιρό θα αποπληρωθούν τοις μετρητοίς και έτσι θα δοθεί μία μεγάλη «ανάσα» στην αγορά. Πάντως, σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.
Από τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους ανέρχονταν στα τέλη Νοεμβρίου 2011 στα 6,6 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το επίμαχο ποσό έχει ήδη περιοριστεί στα επίπεδα των 5,7 δισ. ευρώ. Εάν τελικά προχωρήσει το «κούρεμά» τους κατά 20%, αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο θα αποπληρώσει τελικά ένα ποσό της τάξης των 4,56 δισ. ευρώ και θα έχει όφελος 1,14 δισ. ευρώ.
20 δισ. στο τέλος ΜαρτίουΕφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου η Ελλάδα θα λάβει 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του νέου μηχανισμού στήριξης. Τα κεφάλαια δεν σχετίζονται με τη διαδικασία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) ή την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αντιθέτως, έχει σχεδιαστεί να κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς προμηθευτές και για να μειωθεί η έκθεση του Δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια.
Ετσι, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει σε όλους όσους χρωστάει το Δημόσιο, να δεχτούν μία μείωση στις απαιτήσεις τους και να αποπληρωθούν για το υπόλοιπο ποσό άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση στις απαιτήσεις τους είχαν υποστεί και οι προμηθευτές των νοσοκομείων, όταν η κυβέρνηση προώθησε ρύθμιση για την εξόφλησή τους το 2012. Και μάλιστα, εκείνοι είχαν αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος με ελληνικά ομόλογα.
Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που προωθηθεί μία τέτοια λύση και οι προμηθευτές την αποδεχθούν, η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου θα δώσει μια «ανάσα» στην αγορά, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Πάνω σε αυτό, άλλωστε, βασίζεται και η επιδίωξη της κυβέρνησης να «κουρέψει» τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του.
Πέραν αυτών το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προσπαθεί να συγκεντρώσει τις υποχρεώσεις όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ώστε να τις παρακολουθεί και να τις ελέγχει καλύτερα. Για να επιτευχθεί αυτό έχουν δημιουργηθεί τα Μητρώα Δεσμεύσεων.
Κάθε φορέας της γενικής κυβέρνησης (περιλαμβάνονται ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ.) έχει ένα κονδύλι συγκεκριμένο και όποτε αναλαμβάνει μία δέσμευση πιστώνεται το ανάλογο μέρος του κονδυλίου του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μητρώο αυτό έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα οι μισοί από τους περίπου 1.800 φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Στόχος -μνημονιακός μάλιστα- είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχει ενταχθεί το 70% στο Μητρώο και έως τον Σεπτέμβριο το 95%. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του ΓΛΚ αναμένεται να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε, πρώτον, να εξακριβώσει την ορθότητα των στοιχείων που παρέχουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης για τα χρέη τους.
Δεύτερον, για να ασκηθεί πίεση προς όλους να στείλουν τα στοιχεία τους, ενώ τα χρέη των φορέων που δεν θα ενταχθούν στο Μητρώο δεν θα εξυπηρετούνται.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι όταν θα έχουν μία πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των φορέων της γενικής κυβέρνησης και ειδικά των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, τότε θα μπορούν να καταρτίζουν πιο αξιόπιστους προϋπολογισμούς που δεν θα εκτροχιάζονται ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό, γιατί μέχρι και σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των προϋπολογισμών, αφού κάποια στιγμή εμφανίζονται υποχρεώσεις και δαπάνες που θα πρέπει να αποπληρωθούν και δεν είχαν προϋπολογιστεί.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο οικονομικό επιτελείο από την αρχή της κρίσης αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι «κρυφές» υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ. Γι’ αυτό, συμπληρωματικά του Μητρώου Δεσμεύσεων, προωθείται και η εφαρμογή ενός συστήματος ταξινόμησης των δαπανών. Πρόκειται για μία παρέμβαση που στην πλήρη εφαρμογή της θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να παρακολουθεί τις δαπάνες που γίνονται σχεδόν την ίδια ώρα που πραγματοποιούνται.
Ετσι, όποτε παρατηρείται απόκλιση, θα γίνεται άμεση παρέμβαση και στον συγκεκριμένο κωδικό δαπάνης και τον επόμενο μήνα από αυτόν που καταγράφεται η απόκλιση. Με αυτόν τον τρόπο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι θα σταματήσει η οριζόντια περικοπή δαπανών όταν χρειάζονται παρεμβάσεις για να κλείνουν διάφορες «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Εκδόσεις εντόκωνΤο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την επόμενη εβδομάδα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Για έναν ακόμη μήνα το Δημόσιο αναγκάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, ώστε να αναχρηματοδοτήσει τα γραμμάτια που λήγουν, καθώς υπολογίζεται ότι όταν εισρεύσουν τα 20 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο στήριξης, οι εκδόσεις γραμματίων θα περιοριστούν σημαντικά.
Μέσα στον Μάρτιο λήγουν έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 3,055 δισ. ευρώ. Στις 9 Μαρτίου θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν γραμμάτια ύψους 1,455 δισ. ευρώ και για τον λόγο αυτό ο ΟΔΗΗΧ θα προχωρήσει την Τρίτη, 6 Μαρτίου, στην έκδοση των 6μηνων γραμματίων. Η επόμενη ημερομηνία λήξης εντόκων γραμματίων είναι στις 23 Μαρτίου και το ποσό που θα πρέπει να καλυφθεί είναι 1,6 δισ. ευρώ.
Για το 2012 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 25 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των χρεών του Δημοσίου σε βραχυχρόνιους τίτλους. Το ποσό αυτό είναι υπέρογκο και έχει σχεδιαστεί να μειωθεί μόλις εκταμιευθεί ολοκληρωτικά η πρώτη δόση από τον νέο μηχανισμό στήριξης. Στην πρώτη δόση περιλαμβάνονται 20 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί να κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου και την εξόφληση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Δεδομένου ότι τα έντοκα γραμμάτια τα έχουν καλύψει σχεδόν σε ποσοστό 80-90% οι ελληνικές τράπεζες, εφόσον διατεθούν περί τα 10 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των γραμματίων στους επόμενους ένα - δύο μήνες, εκτιμάται ότι θα δοθεί μία επιπλέον «ανάσα» στο τραπεζικό σύστημα. Σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι τράπεζες θα μπορούν να διοχετεύσουν μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους στην πραγματική οικονομία, ενώ από την αποπληρωμή των γραμματίων που κατέχουν θα βελτιώσουν σημαντικά και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου