Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γενικεύονται οι επισχέσεις στα νοσοκομεία ΝΕΟ

22 Μαρτίου 2012
 
Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στη συνεδρίαση που έγινε χθες, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού προέδρων Ενώσεων Γιατρών απ΄ όλη τη χώρα, αποφάσισε να γενικευτούν οι επισχέσεις σε όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία της χώρας. Ήδη έχουν ξεκινήσει επίσχεση 17 νοσοκομεία στην Αττική και 20 νοσοκομεία στην περιφέρεια.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ «καταβλήθηκαν σοβαρές προσπάθειες εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών να κρατηθούν ανοιχτά τα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα στη δεδομένη συγκυρία που η κρίση μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Όμως η αφερεγγυότητα του υπουργείου Υγείας που αφήνει απλήρωτες τις τακτικές εφημερίες των γιατρών από το Δεκέμβριο και τις πρόσθετες από τον περσινό Ιούνιο έχει προκαλέσει κλίμα εξέγερσης».

Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι η δέσμευση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου, στη χθεσινή συνάντηση του με τους εκπροσώπους των γιατρών ήταν, να γίνει η πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του περασμένου Δεκέμβρη στις 27 ή 29 Μάρτη και οι εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου να καταβληθούν στις 12 Απριλίου.

Οι γιατροί ωστόσο, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα τηρηθούν αυτές οι δεσμεύσεις και επισημαίνουν ότι δεν αρκούν, γιατί τα προβλήματα στα νοσοκομεία είναι συσσωρευμένα και σοβαρά. Αυτή τη στιγμή σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία υπάρχουν τραγικές ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και υλικών γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα είτε να καθυστερούν, είτε να εμποδίζονται εξετάσεις ασθενών και μάλιστα σε σοβαρές ασθένειες.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έδωσε σήμερα το πρωί στο Ράδιο 9, ο νευροχειρουργός του Κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας και μέλος της ΕΙΝΑΠ, Πάνος Παπανικολάου.«Ο ασφαλισμένος αντιμετωπίζει τη σκληρότητα των ελλείψεων που έχουν δημιουργηθεί από το εμπάργκο των προμηθευτών, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί από το κράτος εδώ και καιρό. Ακόμα και φθηνά υλικά όπως γάζες, οινόπνευμα και βαμβάκι δεν υπάρχουν στα περισσότερα νοσοκομεία αφού οι τιμές που προσφέρει το υπουργείο στους απλήρωτους προμηθευτές είναι πολύ χαμηλές και φυσικά μη συμφέρουσες γι αυτούς» τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

«Οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια» επεσήμανε «αναγκάζουν καρκινοπαθείς ασθενείς να χάνουν πολύτιμο χρόνο αφού η αναμονή για μια ακτινοθεραπεία αγγίζει τους 3 μήνες. Πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να τρέχουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία και να πληρώσουν μέχρι 3.000 ευρώ, ποσό δυσβάσταχτο για τις εποχές που διανύουμε».

«Επίσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αντί για ένα νοσηλευτή ανά κρεβάτι και άλλους δύο εντός Μονάδας, στα περισσότερα νοσοκομεία υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής για 3-4 κλίνες. Όλα αυτά και πολλά ακόμα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά, δυσκολεύουν τη δουλειά των γιατρών και των νοσηλευτών και φυσικά γίνονται σοβαρό εμπόδιο στην αποτελεσματική θεραπεία κάθε ασθενή» τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις γιατρών να προβούν σε πολύμορφες εκδηλώσεις τις μέρες της επίσχεσης. Επίσης καλεί όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν στη μέρα προβολής των προβλημάτων του συστήματος υγείας που έχει οριστεί από την ΑΔΕΔΥ η 29η Μαρτίου, καθώς και σε ανάλογη πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου.

Σήμερα στις 11πμ, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, στην οποία εκτός του ζητήματος των επισχέσεων θα γίνει αναφορά και στην τεράστια κρίση που διέρχεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας, με ορατό τον κίνδυνο ολοσχερούς κατάρρευσης εντός των επομένων μηνών.

Ανθή Αγγελοπούλου - ιατρικός τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου