Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Συνταγές τέλος από τα αγροτικά ιατρεία

Τρίτη 13-3-2012 - ιατροnet

Μείζον θέμα φαρμακευτικής κάλυψης κοινωνικά ευαίσθητου πληθυσμού της χώρας, προκαλούν οι πρόσφατες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας.

Με απόφαση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, τα φαρμακεία θα εκτελούν μόνον ηλεκτρονικές συνταγές. Για τις χειρόγραφες, ο γιατρός θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ενός ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα αγροτικά ή τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας δεν διαθέτουν υπολογιστή ή ευρυζωνική σύνδεση, καθίσταται σαφές ότι ηλικιωμένοι, αγρότες, ακόμη και τουρίστες θα μένουν χωρίς φαρμακευτική συνταγή σε περίπτωση ανάγκης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας, κάνοντας λόγο για κατάργηση - στην ουσία - των αγροτικών ιατρείων από το υπουργείο Υγείας, με την απόφαση να επιβάλλει πρόστιμο στον ιατρό για κάθε χειρόγραφη συνταγή που συνταγογραφεί στον ασθενή:

'Με δεδομένο ότι κανένα αγροτικό ιατρείο δε διαθέτει μηχανοργάνωση για ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ηλεκτρονικό υπολογιστή, ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο, εκτυπωτή και τα σχετικά αναλώσιμα), πολλά μάλιστα δεν διαθέτουν καν τηλέφωνο, είναι αναμενόμενο και ήδη συμβαίνει, κανένας ιατρός να μη δέχεται να συνταγογραφεί φάρμακα χειρόγραφα στους ασφαλισμένους και να χρεώνεται με 1 ευρώ πρόστιμο για κάθε συνταγή.

Κατάργηση

Ως εκ τούτου, τα αγροτικά ιατρεία προφανώς καταργούνται με όλες τις συνέπειες που αυτό επιφέρει στη Δημόσια Υγεία.

Διερωτώμεθα εάν ο κατήφορος της Υγείας έχει τέλος και εάν ο νομοθέτης (υπουργείο Υγείας) έχει συναίσθηση των ευθυνών του για τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σε περιοχές της επαρχίας καθώς και σε τουριστικές περιοχές, νησιά κ.λπ. το αγροτικό ιατρείο αποτελεί πολλές φορές αποκλειστικό σημείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τόσο για τους ασθενείς και τους συνταξιούχους όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι υποδομές για ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα έπρεπε να προηγηθούν των αποφάσεων (σωστών κατά τα άλλα) για υποχρεωτική και καθολική εφαρμογή της σε όλους τους ιατρούς που συνταγογραφούν για τα ασφαλιστικά Ταμεία'.

Ούτε χειρόγραφες

Να μη συνταγογραφούν ούτε χειρόγραφα σε αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, καλεί τα μέλη του το Κίνημα Νέων Γιατρών. Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, επισημαίνει τα εξής:

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Υπουργείο Υγείας, για άλλη μια φορά εκτός τόπου και χρόνου, περιλαμβάνει στο νομοσχέδιο και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών ιατρείων (αγροτικούς και γενικούς). Όταν στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων δεν υπάρχει υποδομή για ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Άμεσο επακόλουθο των παραπάνω είναι ότι οι γιατροί να υποχρεωθούν να πληρώνουν πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ τον μήνα (όσος είναι περίπου ο μέσος όρος συνταγών που γράφει ένας αγροτικός τον μήνα) για να κάνουν τη δουλειά τους (εκτός και αν χρεωθούν οι ίδιοι τα έξοδα αγοράς Laptop, εκτυπωτή και σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω εταιριών κινητής τηλεφωνίας).

Επί της ουσίας οι αγροτικοί γίνονται οι πρώτοι εργαζόμενοι οι οποίοι θα πληρώνουν για να δουλεύουν, δεδομένης της μισθολογικής απολαβής των 780 ευρώ καθαρά το μήνα την οποία λαμβάνουν καθαρά με το ενιαίο μισθολόγιο, για να καλύπτουν τις ανάγκες ακόμα και του πιο απομακρυσμένου χωριού στην Ελλάδα.

Με βάση το απαράδεκτο αυτό γεγονός είμαστε υποχρεωμένοι σαν Κίνημα νέων γιατρών να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους των περιφερειακών ιατρείων και κέντρων υγείας να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
  • Να παραδώσουν άμεσα τα συνταγολόγια τους από Δευτέρα 12/03 και να αρνηθούν εγγράφως για τους προαναφερόμενους λόγους την χειρόγραφη συνταγογράφηση.
  • Να παρευρίσκονται στον χώρο εργασίας τους (στο ιατρείο ή στο Κέντρο Υγείας) και να παρέχουν υπηρεσίες περίθαλψης σε όσους ασθενείς επιθυμούν να εξεταστούν. Σε περίπτωση όπου χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής να συνταγογραφούν σε λευκά χαρτιά.
  • Να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους, για αναστολή της συνταγογράφησης, γραπτά στους διοικητές των νοσοκομείων και να ζήτήσουν γραπτή δέσμευση ότι κανένας ιατρός δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ πρόστιμο επειδή έκανε την δουλειά του.
  • Να απαιτήσουν από τους ιατρικούς Συλλόγους να κινηθούν νομικά για την απόφαση αυτή.
Οι Νέοι Γιατροί ζητούν, επίσης, την κάλυψη της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) για την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση μη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.

Καλούν τον κόσμο της επαρχίας να κινητοποιηθεί μαζί τους ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου