Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Μέτωπο γιατρών κατά φαρμακοποιών

14 Μαρτίου 2012 - iatronet
 
Για ευθυγράμμμιση υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών, κάνει λόγο η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ), που προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης για συνταγογράφηση με δραστική ουσία.


Το προεδρείο του Συλλόγου καλεί τα μέλη του να εφαρμόσουν υποχρεωτικά δύο αποφάσεις του ΙΣΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ρόλος του συνταγογραφούντος γιατρού. Προειδοποιεί, δε, ότι η μη εφαρμογή τους, επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις προβλέπουν τα εξής:
  • Σε κάθε συνταγή, στο κάτω μέρος θα τίθεται σφραγίδα με το ακόλουθο περιεχόμενο: 'Οποιαδήποτε τροποποίηση ιατρικής συνταγής, αποτελεί αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και τυχόν παρενέργειες βαρύνουν ποινικά τον αντικαθιστώντα'.
  • Απαγορεύεται στο γιατρό να συνταγογραφεί φάρμακα εκ των υστέρων, που χορηγήθηκαν από φαρμακοποιό, χωρίς να προσκομιστεί συνταγή γιατρού.
Επεξηγήσεις

Η διοίκηση του ΙΣΑ εκτιμά ότι μετά τη ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και των Υπουργικών Αποφάσεων που τον συνοδεύουν, ακρωτηριάζεται κάθε έννοια της ιατρικής πράξης, όπως ρητώς καθορίζεται στο Νόμο 3418/2005.

Κάθε ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένης και της συνταγογράφησης, σκοπό έχει τη με οποιαδήποτε επιστημονική μέθοδο, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Η υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από το γιατρό, η επιλογή του φθηνότερου γενόσημου από το φαρμακοποιό, η αντικατάσταση συνταγογραφούμενου σκευάσματος, αλλά και η εκτέλεση ιατρικών πράξεων από το φαρμακοποιό, συνιστούν παράνομη άσκηση της ιατρικής που είναι ποινικό αδίκημα (Α.Ν. 1565/39, Αρ. 111).

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 23 του Π.Δ. 340/1993 που αφορά τον Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, απαγορεύεται στο φαρμακοποιό να αντικαθιστά με άλλα φάρμακα τα αναγραφόμενα σε ιατρική συνταγή, χωρίς την έγκριση του ιατρού που εξέδωσε τη συνταγή.

Ευθυγράμμιση

Το προεδρείο του Συλλόγου σημειώνει ότι 'βρισκόμαστε μπροστά σε μια ευθυγράμμιση του υπουργείου Υγείας με συγκεκριμένους προέδρους μεγάλων Φαρμακευτικών Συλλόγων, που στηρίζουν τα ανθυγιεινά μέτρα που ψηφίστηκαν, στη λογική ο γιατρός θέτει τη διάγνωση και ο ειδικός επιστήμων φαρμακοποιός επιλέγει, μετά την υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από το γιατρό, το ενδεικνυόμενο φαρμακευτικό σκεύασμα'.

Προειδοποιεί ότι δεν υφίστανται περιθώρια ανοχής και υποχρεούνται οι γιατροί να προστατέψουν το κύρος και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια.

Οφείλουν να διαφυλάξουν εαυτούς από δικαστικές εμπλοκές, σε τυχόν περιπτώσεις επιπλοκών και αστοχίας θεραπειών.

Οφείλουν να φράξουν το δρόμο στο εκτεταμένο φαινόμενο της αυτοθεραπείας μεταξύ φαρμακοποιών - ασθενών, γράφοντας εκ των υστέρων συνταγές για φάρμακα που χορήγησαν φαρμακοποιοί αντιποιούμενοι το ιατρικό λειτούργημα, με τον ΕΟΠΥΥ να τους εγκαλεί ως υπερσυνταγογράφους και να τους επιβάλλει χρηματικές ποινές και απαγόρευση συνταγογράφησης για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως προβλέπει ο πρόσφατος Μνημονιακός νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου