Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Επιστολή ΙΣΘ προς κ.Λοβέρδο - 7/3/2012

Θεσσαλονίκη 7 Μαρτίου 2012
 
 
Αρ. Πρωτ.: 1692/Γ
 
Προς:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ανδρέα Λοβέρδο
 
 
Κύριε υπουργέ,
 
Η παράταση των εκκρεμοτήτων του ΥΥΚΑ εν μέσω εντεινόμενης οικονομικής κρίσης διογκώνει τα προβλήματα που αφορούν τόσο τον ιατρικό κόσμο όσο και κυρίως τους ασθενείς. Συγκεκριμένα:
 
1.   Η μη έκδοση υπουργικής απόφασης για την ενεργοποίηση του άρθρου 35 του Ν.4025/2011 που αφορά την έκδοση αδειών ιατρείων και εργαστηρίων και τις άδειες άσκησης επαγγέλματος, σε συνδυασμό με τις εγκυκλίους τις 30/1 και 20/2/2012 προς τις περιφέρειες, εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της Π.Φ.Υ. Το νομικό κενό που υφίσταται επιτρέπει ερμηνεία των νόμων κατά το δοκούν και καταργεί στην πράξη των κώδικα ιατρικής δεοντολογίας από χαμηλόβαθμους υπαλλήλους των περιφερειών. Με δεδομένο ότι η χώρα μας διαθέτει νομικό οπλοστάσιο απόλυτα ανάλογο των Ευρωπαϊκών χωρών (Π.Δ 84/2001) σας καλούμε να τερματίσετε την περίοδο της ανωμαλίας ενεργοποιώντας τον Ν.4025/2011 που αποτελεί ουσιώδες βήμα προόδου εφόσον ολοκληρωθεί βέβαια.
  
2. Η λειτουργία των Μ.Η.Ν. που μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά τόσο στην μείωση του κόστους των υπηρεσιών υγείας όσο και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, πέντε μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου είναι αδύνατος λόγω μη έκδοσης σχετικής υπουργικής απόφασης. Πολύτιμος χρόνος χάνεται αδικαιολόγητα σε μια εποχή ελάχιστων ευκαιριών.
 
3.   Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, δύο μήνες μετά την έναρξή της απαιτεί ριζική αναθεώρηση όπως και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που δεν λειτουργεί ορθά.
 
4. Τέλος, η άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών αποτελεί ζωτική ανάγκη των ιατρείων και των εργαστηρίων. Η παράγραφος 16 του άρθρου 31 του Ν. 4058/2012 ζητούμε να αναθεωρηθεί ως απαράδεκτη καθώς ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει αυθαίρετα οφειλές τριών μηνών.

         Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γραμματέας
 
 Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος                                        Νικόλαος Π. Νίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου