Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ανάκληση του 1€ της χειρόγραφης συνταγής

14 Μαρτίου 2012
  
Ανάκληση της διάταξης που προβλέπει πρόστιμο 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) από τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμο Βουδούρη στη συνάντηση τους, στις 12 Μαρτίου.

Στην συνάντηση, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κ. Μιχάλης Βλασταράκος και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας τόνισαν την έντονη δυσφορία των συναδέλφων για τις αστοχίες, τις ελλείψεις και τα ανεπίλυτα προβλήματα που υποβαθμίζουν την περίθαλψη που παρέχεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, για το περίφημο 1€ της χειρόγραφης συνταγογράφησης, ζητήθηκε η ανάκληση αυτής της διάταξης που προσβάλει τον ιατρικό κόσμο και ο Διοικητής συμφώνησε να κάνει γραπτή εισήγηση προς τον υπουργό Υγείας για την αναστολή της.

Σχετικά με το ζήτημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο κ. Βουδούρης ανέπτυξε στους παρευρισκόμενους την πρόθεση του να υπάρξει πιλοτικό πρόγραμμα σε 4-5 μεγάλες υγειονομικές μονάδες, με ηλεκτρονικοποίηση των χειρόγραφων συνταγών. Παραδέχτηκε τις αδυναμίες του συστήματος και την δυσκολία εφαρμογής, όταν η δυνατότητα του ήδη υπάρχοντος συστήματος είναι για 48.000 συνταγές ημερησίως ενώ απαιτείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση 200.000. Ο Πρόεδρος τόνισε, ότι την στιγμή που δεν υπάρχει ανάπτυξη της υποδομής από τον ΕΟΠΥΥ δεν επιτρέπεται οι ευθύνες να μετακυλιόνται στις πλάτες των γιατρών.

Για τα ΚΕΠΑ, τονίστηκε από μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας ότι η εμπειρία από την μέχρι τώρα λειτουργία τους, φανέρωσε σημαντικές αδυναμίες που εξοντώνουν τους γιατρούς που μετέχουν στις επιτροπές, αλλά αποδυναμώνουν και τις υγειονομικές μονάδες με την αιφνίδια έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων. Ως εκ τούτου ζητήθηκε από τον κ. Βουδούρη να φροντίσει για την ασφάλιση τους, την αξιοπρεπή αποζημίωση τους και την συμμετοχή σε επιτροπές που βρίσκονται κοντά στην έδρα των πολυϊατρείων που εργάζονται. Ο Διοικητής, υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει τον τρόπο λειτουργίας τους από την στιγμή που η ευθύνη θα περιέλθει στον ΕΟΠΥΥ.

Στο θέμα των συμβασιούχων γιατρών, ο κ. Βουδούρης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει η ανανέωση των συμβάσεων τους συμπεριλαμβανομένων και οδοντιάτρων για 12 μήνες, ώστε μαζί με την πρόσληψη 350 συναδέλφων, να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στις μονάδες λόγω της συνταξιοδότησης αρκετών συναδέλφων.

Για τα αντιδραστήρια και να αναλώσιμα υλικά που η έλλειψη τους κρατά κλειστά τα μικροβιολογικά εργαστήρια, ο κ. Βουδούρης πρότεινε τη λύση προγραμματικής συμφωνίας με το ΙΚΑ για την προμήθεια των απαραίτητων στοιχείων για την επαναλειτουργία τους, ενώ η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ζήτησε την άμεση αποπληρωμή των υπερωριών σε πολλούς γιατρούς που καθυστερούν.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του έργου των ΣΚΕΙΟΠΙΚΑ, καθώς επίσης να υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες από την Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την άμεση εφαρμογή του επιστημονικού βαθμολογίου.

Τέλος, η ΠΟΣΕΥΚΙΝΑ ζήτησε να εκδοθεί άμεσα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, κάτι που είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Εργασίας κατά την διάρκεια των πρόσφατων κινητοποιήσεων, για την εξασφάλιση των κενών οργανικών θέσεων.


Ανθή Αγγελοπούλου - ΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου