Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση Συντονιστικού Συνελεύσεων ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά - 18/3/2012


Αθήνα,16-3-2012
 
 Τα αλλεπάλληλα μνημόνια, τα μέτρα, οι περικοπές που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. έχουν οδηγήσει σε φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία και μεγάλη αύξηση των νοσημάτων στη χώρα μας. Ακριβώς αυτή τη περίοδο που η κοινωνία έχει απόλυτη ανάγκη την ελεύθερη πρόσβαση σε ένα δημόσιο, υψηλής ποιότητας, καθολικό σύστημα υγείας για να την στηρίξει, το Ε.Σ.Υ. καταρρέει. Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, υλικών και χρηματοδότησης σε σημείο που κρίνεται επικίνδυνη η λειτουργία τους για τους ασθενείς. Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση αντί να λύσει τα προβλήματα των νοσοκομείων, προωθεί την υποβάθμιση τους και το κλείσιμο πολλών εξʼ αυτών, έχοντας ως ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ την πληρωμή του χρέους.
Ειδικά το τελευταίο μνημόνιο επιβάλλει τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ. ως ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση και τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Μας αναγκάζουν να συνταγογραφούμε φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχει αξιόπιστος έλεγχος με μοναδικό κριτήριο το χαμηλό κόστος. Το 30% του πληθυσμού που είναι ανασφάλιστοι, αλλά και οι ασφαλισμένοι πληρώνουν διαρκώς υπέρογκα ποσά στο ΕΣΥ για υπηρεσίες που έχουν ξαναπληρώσει σε εισφορές και φόρους και σταδιακά εξωθούνται εκτός περίθαλψης.
Σε αυτές τις συνθήκες η θεραπευτική μας προσπάθεια υπονομεύεται διαρκώς. Εμείς οι ίδιοι έχουμε ήδη απολέσει το 30% του εισοδήματος μας λόγω των περικοπών ενώ πλέον δεν μας πληρώνουν τις δεδουλευμένες εφημερίες μας.
Με αφορμή αυτό άλλοι έχουμε ήδη ξεκινήσει και άλλοι ξεκινάμε μέχρι 20/3/2012 επίσχεση εργασίας.
 
Όταν ο γ.γ. πρόνοιας κος Κατριβάνος μας λέει (13/3/2012) «τι να κάνουμε, θα μάθετε να ζείτε με 3 ευρώ», εμείς απαντάμε:

- Ως πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν ερωτηθεί για τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά μας αφορούν, δεν αναγνωρίζουμε καμία υπογραφή στα μνημόνια και στα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

-Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν το δημιουργήσαμε εμείς ούτε οι ασθενείς μας και δεν το βάζουμε πάνω από το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

-Διεκδικούμε δημόσια, δωρεάν, ποιοτική, ισότιμη περίθαλψη για όλους.
 
-Απαιτούμε την πληρωμή των εφημεριών με μισθοδοτική κατάσταση κάθε μήνα χωρίς καμιά άλλη γραφειοκρατική διαδικασία και χωρίς καμιά περικοπή.

-Καλούμε τους συναδέλφους όλων των νοσοκομείων σε επίσχεση εργασίας για τις δεδουλευμένες εφημερίες Δεκεμβρίου 2011,ιανουαρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2012όπως είναι νόμιμο δικαίωμά μας και καθήκον μας απέναντι στο μέλλον και το παρόν το δικό μας και των ασθενών μας.

-Καλούμε σωματεία, συλλόγους, φορείς, όλη την κοινωνία σε ανυποχώρητο αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας υγείας, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την ανατροπή όλων των μέτρων.
 
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τετάρτη 21-3-2012 στο υπουργείο Υγείας με στάση εργασίας 11 έως λήξη ωραρίου για όσους δε βρίσκονται σε επίσχεση με κάλυψη από την ΕΙΝΑΠ. Μετά τη συγκέντρωση θα γίνει νέο συντονιστικό.
 
Υπογράφουν οι συνελεύσεις από τα νοσοκομεία: Γεν. Κρατ. Νίκαιας, Ευαγγελισμός, Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Αττικόν,  Σωτηρία, ΚΑΤ, ΨΝΑ, νοσοκομεία ΙΚΑ(1οκαι 7ο), ΝΙΜΙΤΣ, Ελπίς.
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνέλευσης του Τζανείου και της 3μελούς ΕΙΝΑΠ Παίδων Πεντέλης.
Δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν αλλά είναι σε επίσχεση ή αποφάσισαν να ξεκινήσουν μέχρι 21-3-2012:
Ασκληπιείο Βούλας, Παίδων Αγία Σοφία, Σισμανόγλειο, Γεν.Κρατ. Αθήνας Γεννηματάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου