Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πρόστιμο 1 ευρώ για κάθε συνταγή που δεν είναι ηλεκτρονική

Από ΥΓΕΙΑ NEWS 3-3-12

Προθεσμία έως την 1n Ιουνίου δίνει  το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς να προμηθευτούν τον ανάλογο ηλεκτρονικό υπολογιστή για να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά τα φάρμακα των ασφαλισμένων.
Μέχρι τότε υποχρεώνεται ο φαρμακοποιός να περνάει τις χειρόγραφες συνταγές ηλεκτρονικά στο σύστημα. Ομως τόσο ο φαρμακοποιός όσο και ο γιατρός έχουν ποινή ενός ευρώ ο καθένας για την κάθε συνταγή, στην περίπτωση αυτή φθάνει στον Ασφαλιστικό Οργανισμό χωρίς να έχει περαστεί σε ένα από τα δύο ηλεκτρονικά συστήματα συνταγογράφησης, αυτό του ΙΚΑ ή του ΟΓΑ.

Εάν είναι γιατρός του ΕΣΥ τότε το ποσό θα αφαιρείται από τη μισθοδοσία του. Εάν είναι συμβεβλημένος με τα Ταμείο, τότε θα αφαιρείται από τον λογαριασμό του! To ίδιο ισχύει και για τον φαρμακοποιό!  «Εάν μετά την In Ιουνίου ο γιατρός δεν έχει ενταχθεί στο ηλεκροντκό σύστημα, τότε χάνει το δικαίωμα
συνταγογράφησης στους ΦΚΑ». Επιπλέον, κάθε μήνα το παραπάνω ηλεκτρονικό σύστημα θα εκδίδει αναφορές για καθέναν γιατρό ξεχωριστά. Σε αυτές καταγράφεται ο βαθμός συμμόρφωσής τους στη χρήση γενοσήμων, στον όγκο της συνταγογράφησης, στα θεραπευτικά πρωτόκολλα κλπ.
Μάλιστα, αυτές οι αναφορές «κοινοποιούνται στους γιατρούς με επισημάνσεις και προειδοποιήσεις για συμμόρφωση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην υπουργική απόφαση η οποία προστέθηκε στο νόμο που ψηφίστηκε

1 σχόλιο: